Hyppää sisältöön

Raha-automaattien pelaajien määrä vähenee, mutta Veikkaus tekee niillä enemmän rahaa kuin 2000-luvun alussa – tuotto tulee pieneltä joukolta

Veikkaus: Pakollinen tunnistautuminen laskee voittoja reilusti vuoden 2022 jälkeen.

Raha-automaatit ovat erityisen hankalia peliongelmaisille, koska niitä on kaikkialla, sanoo peliongelmaisia auttavan Peluuri-palvelun Inka Silvennoinen. Kuva: Retu Liikanen / Yle
Ville Seuri

Kauppojen eteisistä tuttujen kolikkopelien suosio laskee, mutta Veikkaus kiristää otettaan vähenevistä pelaajista.

Näin voi päätellä siitä, miten Veikkaus ja sen edeltäjä Raha-automaattiyhdistys ovat kehittäneet liiketoimintaansa 2000-luvulla.

Yle pyysi Veikkaukselta tiedot esimerkiksi kauppoihin ja huoltoasemille sijoitettujen raha-automaattien määrästä ja tuotoista 2000-luvulla. Niistä käy ilmi, että parinkymmenen vuoden aikana sekä automaattien määrä että niiden tuotto – eli pelaajien niihin häviämä rahasumma – ovat kasvaneet selvästi. Tosin tällä vuosikymmenellä tuoton kasvu on pysähtynyt.

Samaan aikaan kuitenkin raha-automaattipelejä pelaavien suomalaisten lukumäärä on tasaisesti laskenut. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan 36 prosenttia suomalaisista pelasi raha-automaattipelejä vuonna 2007 (siirryt toiseen palveluun). Vuonna 2015 (siirryt toiseen palveluun) osuus oli laskenut 30 prosenttiin. Alueelliset kyselyt (siirryt toiseen palveluun) viittaavat siihen, että lasku on jatkunut.

Asiakkaat siis vähenevät, mutta Veikkaus houkuttelee jäljellä olevia pelaajia entistä useammilla koneilla häviämään niihin entistä enemmän rahaa.

Kuva: Kerttu Kamula / Yle

Raha-automaatit, joita Veikkaus nimittää "jännityspeleiksi", ovat yhtiölle merkittävä tulonlähde. Viime vuonna ne tuottivat yhtiön liikevaihdosta 36,9 prosenttia (siirryt toiseen palveluun), kun mukaan lasketaan myös pelisalit ja verkkopelit.

Raha-automaatit usein peliongelmien takana

Raha-automaatit ovat erityisen merkittäviä, sillä niillä on usein suuri rooli peliongelmien synnyssä. THL:n erikoistutkija Anne Salonen sanoo, että ne ovat ylivoimaisesti eniten ongelmia aiheuttava pelityyppi.

Yksikön päällikkö Inka Silvennoinen rahapeliongelmaisia auttavasta Peluuri-palvelusta taas kertoo, että viime vuonna raha-automaatit olivat ensisijainen ongelma 78 prosentille palveluun yhteyttä ottaneista.

Peluurin luvussa ovat sekä kivijalassa että verkossa pelattavat raha-automaattipelit, mutta vaikka verkkopelien osuus kasvaa, ovat kivijalkapelit edelleen isoin haitta, sanoo Silvennoinen.

– Merkittävästi vaikuttaa se, että ne ovat niin helposti saatavilla, hän sanoo.

Jo aiemmin keskustelua on herättänyt Veikkauksen tapa sijoitella automaattinsa sen mukaan, että ne tuottavat mahdollisimman paljon rahaa. Helmikuussa 2018 Seura-lehti paljasti (siirryt toiseen palveluun), että yhtiön raha-automaatteja on erityisesti alueilla, joilla asuu paljon pienituloisia ja työttömiä.

Ihmiset, jotka pelaavat kolikkopelejä päivittäin tai useita kertoja viikossa, ovat tyypillisesti pienituloisia, työelämän ulkopuolella tai iäkkäitä, kertoo THL:n väestökysely (siirryt toiseen palveluun). Tiuhaan pelaaminen puolestaan voi johtaa peliongelmiin.

Raha-automaattien vaarallisuutta selittää Silvennoisen mukaan myös niiden koukuttavuus. Automaatit on suunniteltu niin, että ne houkuttelevat jatkamaan pelaamista – vaikkei varaa olisi.

THL:n Salonen pitää erityisen petollisina voitoiksi naamioituja tappioita. Tästä on kyse esimerkiksi silloin, kun kone juhlistaa euron panoksella saavutettua 60 sentin voittoa vilkkuvin valoin ja kilisevin äänin. Pelaajalle voi jäädä vaikutelma, että hän jäisi voitolle, vaikka kone on juuri vienyt häneltä 40 senttiä.

Pieni joukko suomalaisia maksaa Veikkauksen voitot

Ylipäätään Veikkaukselle paljon pelaavat ydinasiakkaat ovat tärkeitä, ja käyvät entistä tärkeämmiksi. THL:n tutkimukset kertovat, että paljon pelaavien suomalaisten joukko näyttäisi pienenevän.

Vuonna 2015 tekemässään analyysissa (siirryt toiseen palveluun) laitos arvioi, että noin puolet Veikkauksen potista tulee noin 157 000 suomalaisen ydinjoukolta. Vastaavaa kansallista tutkimusta ei sittemmin ole tehty, mutta erikoistutkija Anne Salonen kertoo, että alueellisisten kyselyiden (siirryt toiseen palveluun) perusteella joukko voi olla supistumassa entisestään.

– Kyselyt kertovat selvästi, että kehitys on huolestuttava ja sitä on syytä seurata.

Veikkaus: Pakollinen tunnistautuminen muuttaa kaiken

Myös Veikkauksessa on huomattu, että automaatit menettävät asiakkaita ja niillä pelaaminen keskittyy, johtaja Jarmo Kumpulainen toteaa.

– Näyttää siltä, että kun raha-automaattien tuotto on pysynyt tasaisena, jäljelläoleva pelaajakunta pelaa entistä enemmän.

Siitä huolimatta Veikkauksen Taloustutkimuksella teettämien kyselyiden mukaan raha-automaattien aiheuttamat peliongelmat ovat 2000-luvulla vähentyneet.

Ylipäätään rahapelaaminen on Veikkauksen mukaan edelleen hyvin suosittua: neljä viidestä suomalaisesta pelaa jotain rahapelejä.

Raha-automaattien määrää säätelee valtioneuvoston asetus (siirryt toiseen palveluun). Nyt määrä on lähellä sen osoittamaa enimmäislukua, mutta Kumpulainen toteaa, ettei Veikkauksella ole mitään aikomusta hakea siihen korotusta.

Hän sanoo, että automaattien määrä voi päinvastoin vähentyä tulevaisuudessa. Tähän vaikuttaa ensinnäkin pienten kauppojen katoaminen ja toiseksi se, että samaan automaattiin voi nykyään tuoda useita eri pelejä.

Isoin muutos kauppojen ja huoltoasemien kolikkopeleihin on tulossa viimeistään vuoden 2022 alussa. Siihen mennessä Veikkaus aikoo ottaa käyttöön pakollisen tunnistautumisen, johon sisältyy mahdollisuus asettaa itselleen pelikielto.

Se laskee raha-automaattien tuottoa 100–150 miljoonaa euroa, Veikkaus arvioi.

– Se tulee olemaan game changer, Kumpulainen sanoo.

Game changer tarkoittaa asiaa, joka muuttaa rajusti olosuhteita eli kääntää pelin kulun.

Suosittelemme sinulle