Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Suomen lentopallomiehet täysin arvoituksellisessa tilanteessa olympiakarsintoihin – hävinneet 11 ottelua putkeen: ”Taikuri Banks saa vetää kanin hatusta”

Yle Urheilun asiantuntijan Timo Hoivalan mukaan on vaikea sanoa, löytääkö Joel Banks keinot menestyä olympiakarsinnoissa vaisun kesän jälkeen.

Joel Banks valmennustiimeineen haluaa keskittyä olympiakarsintaturnauksessa ja sitä ennen enimmäkseen vain oman joukkueensa peliin.
Joel Banksilla on vaikea tilanne olympiakarsinnoissa. Kuva: CEV
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen lentopallomaajoukkue pelaa viikonloppuna kauan odotetuissa olympiakarsinnoissa Kiinassa. Karsintoja on hehkutettu pitkään, koska Suomen lohko ei ole pahimmista päästä. Suomi on maailmanrankingissa 18:s, kun taas Kiina on 19:s, Kanada kuudes ja Argentiina seitsemäs. Saumat olympialaisiin olisivat tältä kantilta hyvät.

Mutta Tuomas Sammelvuon lähdettyä Venäjän päävalmentajaksi Suomen tilanne on ollut arvoitus. Uuden brittiluotsin Joel Banksin johdolla Suomi on hävinnyt kaikki 11 otteluaan tänä kesänä.

– Sammelvuon lähtö tuli kenties vähän yllätyksenä. Uudelle valmennusjohdolle tuli hiukan kiire rakentaa joukkuetta. Meidän kokeneet pelaajat eivät olleet myöskään Kultaisessa liigassa aiemmin kesällä. He eivät tuoneet tärkeää perintöä voittavasta joukkueesta. Valmennusjohto ja joukkue uusiutuivat samaan aikaan. Oli liian iso kuilu aiempaan menestyksen aikaan, Yle Urheilun asiantuntija Timo Hoivala listaa syitä vaikeuksille.

Hoivalan mielestä vielä on turhaa arvioida liian tarkkaan Banksin saavutuksia päävalmentajana. Hoivala muistuttaa, että Banks on menestynyt Belgiassa eurooppalaisen huippujoukkueen peräsimessä.

– Banksilla on osaamista. Nyt hänelle pitää vain antaa aikaa, Hoivala sanoo.

Kaikin puolin onkin täysi arvoitus, miten Suomi nousee vaikeasta tilanteesta voittamaan kuitenkin kovat maat tiukassa paikassa. Tuorein kolaus oli Olli-Pekka Ojansivun jääminen sivuun olympiakarsinnoista viime hetkellä.

– On iso kysymys, miten Banks saa joukkueesta kaiken irti. Se pitää kuitenkin sanoa, että joukkueella on pohjaa. Joukkue on harjoitellut paljon. Se on itseluottamukselle tärkein asia. Harjoittelun ja itseluottamuksen kautta voi löytää keinoja voittaa pelejä, Hoivala painottaa.

– Mutta on vaikea sanoa, löytyvätkö keinot nyt pieleen menneen kesän jälkeen. Aikaa on vähän. Taikuri Banks saa vetää kanin hatusta.

Joka tapauksessa Suomen lohko on paras mahdollinen tähän olympiakarsintaan 24 maailmanrankingin parasta joukkuetta. Viisi maailman parasta eivät ole Suomen lohkossa.

– Siiinä mielessä tämä on hyvä paikka mennä kisoihin. Hyvästä lohkosta voimme kiittää maajoukkueen pelejä aiempina vuosina. Suomi on ansainnut paikan karsintaan, Hoivala painottaa.

Suomen olympiakarsintaottelut näytetään viikonloppuna suorana Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa.

9.8. Kiina – Suomi klo 10.00
10.8. Suomi – Argentiina klo 10.00
11.8. Kanada – Suomi klo 10.00

Lue lisää:

Lentopallomiehet kohtaavat suurten panosten olympiakarsinnassa heti yhtä epätasaisen isäntämaan: "Voimme mielestäni verrata itseämme Kiinaan"

Lentopallomaajoukkueen kokenut konkari intoa täynnä – "Ensimmäiset olympiakarsinnat ja sen jälkeen toivottavasti ensimmäiset olympialaiset"

Lentopallomiehille kova kolaus: Olli-Pekka Ojansivu jää pois olympiakarsinnoista

Suosittelemme