Hyppää sisältöön

Suomalaiset syövät nyt enemmän lihaa kuin koskaan – Professori: Lihansyönti ei vähene verotuksella tai muilla tempuilla

Lihansyönnin vähentäminen ei ole helppoa, koska lihalla on vahva asema suomalaisessa ruokakulttuurissa.

Suomalaiset syövät keskimäärin noin 80 kiloa lihaa vuodessa. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

IPCC:n raportin mukaan ruoantuotanto aiheuttaa merkittävän osan globaaleista hiilidioksidipäästöistä. Etenkin lihansyöntiä tulisi vähentää, jotta ilmaston lämpeneminen voidaan pysäyttää alle 1,5 asteeseen.

Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professorin Mikael Fogelholmin mukaan lihankulutuksen vähentämiseen ei ole yksinkertaista ratkaisua.

– Poliitikot heittävät hyvin rennosti, että pannaan lihalle vero ja sillä se asia ratkeaa. Lihavero voi olla yksi keino monien joukossa, jos joku kertoo, miten punaista lihaa voidaan verottaa järkevällä tavalla, Fogelholm sanoo.

Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessorin Heikki Lehtosen mukaan syömiseen on vaikea puuttua, koska se on niin henkilökohtainen asia.

– Olen skeptinen, että tämä ratkeaa verotuksella tai muilla tempuilla. Ihmisiä pitäisi tuuppia parempaan syömiseen, mutta jos vastahakoista ihmistä aletaan tuuppia liikaa, syntyy vastareaktio, Lehtonen sanoo.

Kuva: Tommi Pylkkö / Yle

Lihansyönti kasvanut hurjasti

Suomalaiset syövät keskimäärin noin 80 kiloa lihaa vuodessa. Lihansyönnin vähentäminen ei ole helppoa, koska lihalla on vahva asema suomalaisessa ruokakulttuurissa. Lihasta on tullut lyhyessä ajassa osa päivittäistä ruokavaliota.

Vielä 1960-luvulla suomalaiset söivät alle 40 kiloa lihaa vuodessa. Liha on merkki vauraudesta ja hyvinvoinnista.

– Tämä on kansainvälinen ilmiö. Kun maa vaurastuu, lihankulutus kasvaa, Fogelholm sanoo.

Asiantuntijoiden mukaan paluu 1960-luvun ruokavalioon ei tule kyseeseen. Paras keino lihankulutuksen vähentämiseksi on tarjota kuluttajille riittävä houkuttelevia vaihtoehtoja.

Viime vuosina kauppojen hyllyille on ilmestynyt uusia kasvipohjaisia tuotteita, joilla voi korvata lihan päivittäisessä ruoanlaitossa.

– Myös joukkoruokailulla, tuotesijoittelulla ja markkinoinnilla voidaan saada aikaan hyviä tuloksia, Fogelholm sanoo.

Lue aiheesta lisää:

Ilmastoraportti rajoittaisi lihansyöntiä, mutta poliitikoille ruoka on yhä henkilökohtainen valinta: "Kuluttaja päättää, mitä pöytään kannetaan"

Ilmaston lämpeneminen hätyyttelee maa-alueilla jo 1,5 asteen rajaa – Suurraportti: Kasvava ihmiskunta tärvelee maata ja hotkii liikaa lihaa

Olisiko Suomi valmis kasvispitoisempaan ruokaan? Liha on monille intohimo, mutta asiantuntijat huomaavat arvojen myös muuttuneen

Näin voit parantaa ilmastoraportin synkkiä lukuja – Ruoan heittäminen roskikseen ei ole pikkujuttu

Suosittelemme sinulle