Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kotipuutarhuritkin haluavat pienentää hiilijalanjälkeään – omaa pihaa halutaan nyt hoitaa mahdollisimman luonnonmukaisesti

Erityisesti nuoret ovat kiinnostuneita viljemään hyötykasveja, kun taas vanhemmat puutarhaharrastajat suosivat kukkia ja koristeellisia kasveja. Elokuu on otollista aikaa istuttaa monivuotisia kasveja.

Elina Savola korjaa satoa Annalan puutarhassa.
Puutarhuri Elina Sauvola hoitaa Hyötykasviyhdistyksen Annalan puutarhaa Helsingissä. Kuva: Mårten Lampén / Yle
Maarit Aulasmaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Puutarhuri Elina Sauvola leikkaa oranssipäisillä saksilla sinisiä iisopin kukkatähkiä Hyötykasviyhdistyksen yrttimaalla Helsingin Vanhassakaupungissa. Kuivatut kukat sopivat vaikkapa yrttiteesekoituksiin.

Yleisölle avoimen Hyötykasviyhdistyksen Annalan puutarhan keittiökasvimaalta löytyy samoista penkeistä sekä kesäkukkia että vihanneksia. Värikkäät kukat houkuttelevat mehiläisiä, kimalaisia ja perhosia pölyttämään hyötykasveja.

Kukkia Annalan puutarhassa.
Elokuussa kukkien väriloisto on parhaimmillaan. Oranssinkeltainen kesänpäivänhattu kukkii elo-syyskuussa. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Korjaa kuivan kesän tuhoja kastelemalla elokuussakin

Kuiva kesä on tänäkin vuonna rajoittanut kasvien kasvua ja pienentänyt satoa.

– Kun ne voivat huonosti, niin ne ovat alttiimpia myös tuholaisille. ja taudeille, puutarhuri Elina Sauvola toteaa.

– Nyt elokuussa ei sille kuivuudelle enää voi paljoa, mutta jos tekee vaikka uusia istutuksia seuraavalle vuodelle, niin kannattaa valita kasvit oikeisin paikkoihin. Jos on hyvin kuivia paikkoja, valitse sellaiset kasvit, jotka pärjäävät kuivassa kasvupaikassa.

Sauvolan mukaan tilannetta voi myös helpottaa, esimerkiksi kastelemalla aamuisin, ettei auringon porottaessa kaikki kasteluvesi haihdu.

– Ja kun kastelee, niin kastelee tosi reilusti. eli mieluummin kerralla paljon kuin joka päivä vähän.

Kukkia Annalan puutarhassa.
Kukkapenkkien ja yrttimaan reunoille monasti istutettu iisoppi on pölyttäjäkasvi, joka houkuttelee sinisillä kukinnoillaan mehiläisiä, kimalaisia ja perhosia. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Näin omassa puutarhassa voi hidastaa ilmastonmuutosta

Puutarhaliiton toimitusjohtajan, puutarha-agronomi Timo Taulavuoren mukaan luonnonmukaisuus ja luonnon monimuotoisuuden ylläpitäminen ovat tällä hetkellä tärkeimmät trendit puutarhan hoidossa.

Monia kotipuutarhureitakin askarruttaa ilmastonmuutos ja, miten he itse voisivat hidastaa sitä omassa puutarhassaan.

Puutarhassa asiaa voi edistää pölyttäjiä houkuttelevien kasvien lisäksi varmistamalla, että siellä on kerroksellisuutta eli aluskasvillisuutta, köynnöksiä, puita ja pensaita.

– Silloin tämä puutarha on kokonaisuudessaan sellainen hyvin yhteyttävä eli se sitoo ilmakehästä hiilidioksidia ja vähentää tätä ilmastonmuutoksen pahinta aiheuttajaa.

Hyötykasviyhdistyksen puutarhuri Elina Sauvola neuvoo käyttämään mahdollisimman luonnollisia keinoja puutarhan hoidossa.

– Pidä huolta puutarhan hyötyeliöistä, lisää lahopuun käyttöä ja tarjoa talvehtimispaikkoja näille hyönteisille. Valitse myös mahdollisimman kestäviä monivuotisia kasveja, jotka sitten pärjäävät täällä meidän olosuhteissa ilman mitään valtavia hoitotoimia.

Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori.
Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori kertoo, että puutarhaharrastus on kasvussa ja erityisesti nuoret ovat innostuneet siitä. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Omaan tarpeeseen viljely kiinnostaa nuoria

Vielä muutama vuosi sitten ajateltiin, että suomalaiset haluavat ostaa kaiken ruoan kaupasta,

– Mutta nyt varsinkin nuoret ovat innostuneet itse viljelemään ympäri vuoden, esimerkiksi ikkunalaudalla ja kesällä parvekkeella, omalla tai kerrostalon pihalla tai viljelypalstalla, Timo Taulavuori iloitsee.

– Hyötykasviviljely on tämän hetken kasvava trendi, ja sieltä löytyvät chilit, tomaatit, salaatit ja yrtit sekä myös lämpöä tarvitsevat kasvit, kuten maissi.

Elina Sauvola Hyötykasviyhdistyksestä kertoo, että heiltä kysellään täällä haavaa paljon luonnonkukista, villiyrttien keräämisestä ja syötävistä kukista.

Taulavuoren mielestä mielenkiintoista on, että nimenomaan nuoret ovat kiinnostuneita viljemään näitä hyötykasveja, kun taas vanhemmat puutarhaharrastajat suosivat enemmän kukkia ja koristeellisia kasveja.

Kukkia Annalan puutarhassa.
Kukkapenkkien lisäksi kehäkukkaa kasvatetaan usein kasvimaalla hyötykasvien seassa Sitä ja iisoppia kuivatetaan esimerkiksi yrttiteesekoituksin. Molempia voi käyttää myös ruokien koristeluun. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Tee Ylen testi:

Tunnistatko haitalliset vieraskasvit – Kurtturuusun lisäksi moni muukin tuttu kasvi on riesa luonnossa

Suosittelemme