Puutarhuri Elina Sauvola leikkaa oranssipäisillä saksilla sinisiä iisopin kukkatähkiä Hyötykasviyhdistyksen yrttimaalla Helsingin Vanhassakaupungissa. Kuivatut kukat sopivat vaikkapa yrttiteesekoituksiin.
Yleisölle avoimen Hyötykasviyhdistyksen Annalan puutarhan keittiökasvimaalta löytyy samoista penkeistä sekä kesäkukkia että vihanneksia. Värikkäät kukat houkuttelevat mehiläisiä, kimalaisia ja perhosia pölyttämään hyötykasveja.
Korjaa kuivan kesän tuhoja kastelemalla elokuussakin
Kuiva kesä on tänäkin vuonna rajoittanut kasvien kasvua ja pienentänyt satoa.
– Kun ne voivat huonosti, niin ne ovat alttiimpia myös tuholaisille. ja taudeille, puutarhuri Elina Sauvola toteaa.
– Nyt elokuussa ei sille kuivuudelle enää voi paljoa, mutta jos tekee vaikka uusia istutuksia seuraavalle vuodelle, niin kannattaa valita kasvit oikeisin paikkoihin. Jos on hyvin kuivia paikkoja, valitse sellaiset kasvit, jotka pärjäävät kuivassa kasvupaikassa.
Sauvolan mukaan tilannetta voi myös helpottaa, esimerkiksi kastelemalla aamuisin, ettei auringon porottaessa kaikki kasteluvesi haihdu.
– Ja kun kastelee, niin kastelee tosi reilusti. eli mieluummin kerralla paljon kuin joka päivä vähän.
Näin omassa puutarhassa voi hidastaa ilmastonmuutosta
Puutarhaliiton toimitusjohtajan, puutarha-agronomi Timo Taulavuoren mukaan luonnonmukaisuus ja luonnon monimuotoisuuden ylläpitäminen ovat tällä hetkellä tärkeimmät trendit puutarhan hoidossa.
Monia kotipuutarhureitakin askarruttaa ilmastonmuutos ja, miten he itse voisivat hidastaa sitä omassa puutarhassaan.
Puutarhassa asiaa voi edistää pölyttäjiä houkuttelevien kasvien lisäksi varmistamalla, että siellä on kerroksellisuutta eli aluskasvillisuutta, köynnöksiä, puita ja pensaita.
– Silloin tämä puutarha on kokonaisuudessaan sellainen hyvin yhteyttävä eli se sitoo ilmakehästä hiilidioksidia ja vähentää tätä ilmastonmuutoksen pahinta aiheuttajaa.
Hyötykasviyhdistyksen puutarhuri Elina Sauvola neuvoo käyttämään mahdollisimman luonnollisia keinoja puutarhan hoidossa.
– Pidä huolta puutarhan hyötyeliöistä, lisää lahopuun käyttöä ja tarjoa talvehtimispaikkoja näille hyönteisille. Valitse myös mahdollisimman kestäviä monivuotisia kasveja, jotka sitten pärjäävät täällä meidän olosuhteissa ilman mitään valtavia hoitotoimia.
Omaan tarpeeseen viljely kiinnostaa nuoria
Vielä muutama vuosi sitten ajateltiin, että suomalaiset haluavat ostaa kaiken ruoan kaupasta,
– Mutta nyt varsinkin nuoret ovat innostuneet itse viljelemään ympäri vuoden, esimerkiksi ikkunalaudalla ja kesällä parvekkeella, omalla tai kerrostalon pihalla tai viljelypalstalla, Timo Taulavuori iloitsee.
– Hyötykasviviljely on tämän hetken kasvava trendi, ja sieltä löytyvät chilit, tomaatit, salaatit ja yrtit sekä myös lämpöä tarvitsevat kasvit, kuten maissi.
Elina Sauvola Hyötykasviyhdistyksestä kertoo, että heiltä kysellään täällä haavaa paljon luonnonkukista, villiyrttien keräämisestä ja syötävistä kukista.
Taulavuoren mielestä mielenkiintoista on, että nimenomaan nuoret ovat kiinnostuneita viljemään näitä hyötykasveja, kun taas vanhemmat puutarhaharrastajat suosivat enemmän kukkia ja koristeellisia kasveja.
Tee Ylen testi: