Hyppää sisältöön

Porin kaupunkiin kohdistunut tietomurto onkin odotettua vakavampi

Hakkerit ovat saattaneet päästä käsiksi myös käyttäjien omiin tiedostoihin.

Porin kaupungin ict-yksikön helpdeskin järjestelmäasiantuntija Petri Mäkelä ja ICT-suunnittelija Kaisu Plaami opastivat käyttäjiä salasanojen vaihdossa torstaina 8. elokuuta. Kuva: Tapio Termonen / Yle

Porin kaupungin tietomurto on paljastunut vakavammaksi kuin aluksi luultiin.

Tutkimusten edetessä on huomattu, että tietomurron tekijät ovat päässeet käsiksi käyttäjien omiin tiedostoihin. IT-palveluiden esimies Jani Setälä kertoo, että mitään ei ilmeisesti ole poistettu, mutta joitain tiedostoja olisi muutettu.

– Tiedostoja ja niiden käyttöoikeuksia on pystytty muuttamaan, eikä käyttäjillä ole ollut pääsyä omiin tiedostoihinsa. Se voi johtua siitä, että olemme joutuneet siirtelemään tiedostoja järjestelmän uudelleenrakentamisen myötä, mutta on myös mahdollista, että rikolliset ovat siirtäneet tiedostoja. Mitään viitteitä tästä ei silti toistaiseksi ole.

Toinen tietomurto Satakunnassa lyhyen ajan sisään

Murto havaittiin yhdellä kaupungin opetusverkon työasemalla keskiviikkona 7. elokuuta. Aluksi luultiin, että tietomurto on vaikuttanut vain opetushenkilökunnan ja oppilaiden käyttäjätunnuksiin ja salasanoihin, ja käyttäjiä neuvottiin vaihtamaan salasanat.

Tutkinnan ajan kaikki opetusverkon verkkolevyt ovat pois käytöstä.

Lisäksi Porin kaupungin verkkoon tehtiin aamupäivällä 9. elokuuta ennalta suunniteltu palomuurin päivitys, jonka vuoksi Porin verkossa on ongelmia. Verkko-ongelmat estävät verkkoliikenteen kaupungin tarjoamiin palveluihin. Vikaa korjataan parhaillaan.

Porin kaupungin tietomurto on jo toinen satakuntalaiseen kaupunkiin tehty tietomurto lyhyen ajan sisään. Kokemäellä havaittiin koko kaupungin verkon lamauttanut kyberhyökkäys heinäkuun lopussa.

Lue lisää:

Tietomurto johti salasanojen vaihtorumbaan Porissa – vielä yli 4 000 vaihtamatta

Taas tietomurto Satakunnassa: Tällä kertaa kohteena Porin kaupunki

Kokemäki aloittaa tietoverkkonsa käytön tänään – koko järjestelmä toiminnassa toivottavasti viikon sisällä

Suosittelemme sinulle