Hyppää sisältöön

Taklaava jenkkifutari fanittaa Andy Warholia ja oppi graafista suunnittelua Youtubesta: "Itselleen ei pidä asettaa rajoja"

Parikymppinen mies inspiroitui lapsuudessaan animaatiosarjoista.

Donavan Hayden
Jenkkifutari Donavan Hayden on myös taiteilijasielu. Kuva: Jari Turunen
Mira Heiskanen

Kuopion vanhassa Piispantalossa pöydän ääressä istuu 24-vuotias jenkkifutari Donavan Hayden.

Nyt ei olla pelikentällä. Avarassa miljöössä on pian alkamassa Haydenin ohjaama taidetyöpaja. Urheilun lisäksi amerikkalaista jalkapalloa Kuopio Steelersin riveissä pelaavan Haydenin intohimo on taide.

Nuoren miehen luovuus ulottuu lapsuuteen. Tuolloin hän sai inspiraation piirtämiseen television animaatiosarjoista.

– En katsonut ketään ylöspäin, koska en tiennyt kuuluisia taiteilijoita. Sen sijaan televisio ja animaatiosarjat inspiroivat. Kopioin rohkeasti sitä, mitä näin televisioista, Hayden kertoo.

Nykyään hän sen sijaan osaa nimetä taiteilijoita, jotka inspiroivat häntä: Andy Warhol, Roy Lichtenstein ja Keith Haring.

– Minusta Andy on tosi mahtava tyyppi. Hän käytti peruukkeja ja aurinkolaseja. En edes aluksi tiennyt, että hän käytti peruukkia. Luulin hiuksia hänen omikseen, Hayden naurahtaa.

Haydenia kiehtoo Andy Warholin tekemässä taiteessa juurikin se, että taide ei välttämättä ollut sitä mitä pidettiin ihanteellisena 50- ja 60-luvuilla.

– Hän käytti tahraviivapiirrostekniikkaa ja painomenetelmiä sekä monisti kuvia monia, monia kertoja ja kutsui tätä taiteeksi. Hän ikään kuin meni sitä vastaan, mitä taiteen olisi pitänyt olla, Hayden toteaa.

Seripainaminen
Seripainamisessa väri painetaan kehykseen pingoitetun kankaan läpi halutulle materiaalille. Hayden piti tällä viikolla Kuopion Muotoiluakatemialla seripainamisen tekniikkaan keskittyvän työpajan. Kuva: Mira Heiskanen / Yle

Omassa työskentelyssään Hayden käyttää monipuolisesti erilaisia tekniikoita, kuten seripainamista ja maalaamista. Myös Warholin painotekniikka on innoittanut Haydenia kokeilemaan painomenetelmää, jossa väri painetaan kehykseen pingoitetun seulakankaan läpi halutulle materiaalille.

– Teen vähän kaikenlaista. Maalaamisen aloitin vuonna 2012. Nykyisin piirrän vain harvoin enkä oikeastaan hahmottele. Mutta ennen kuin aloin maalaamaan, minulla oli tapana hahmotella ja sen jälkeen maalata päälle.

Tietokoneella Hayden tekee puolestaan graafista suunnittelua kuten logoja ja mainoslehtisiä. Graafista suunnittelua taiteilija on opiskellut pääasiassa itsenäisesti.

– Youtube opettaa kaiken mitä tarvitsee tietää. Se on paras opettaja ikinä, Hayden hymähtää.

Oman tiensä kulkija

Amerikkalaisen jalkapallon pelaamisen ja taiteen yhdistämisen Hayden kokee haastavana. Miehestä tuntuu aina välillä, ettei aika tahdo riittää molemmille.

– Kun pelaan jalkapalloa, tuntuu kuin taide menisi kauas minusta. Ja kun teen taidetta, jalkapallo tuntuu kaukaiselta. Yritän löytää tasapainon molempien välille, mutta se on välillä todella haastavaa, hän pohtii.

Vaikka aikaa on rajallisesti, Hayden on ehtinyt kehittää jo oman Sucker Free Art -tuotemerkin. Brändi sai alkunsa jo Haydenin yliopistoaikana. Kyseessä ei ole kuitenkaan vain tuotemerkki, vaan enemmänkin elämäntapa.

– Jokainen voi olla "sucker free", eli uskot itseesi etkä ota paineita siitä, mitä yhteiskunta tai muut ihmiset sinulle asettavat. Kuljet omaa polkuasi ja teet juuri sitä, mitä haluat. Uskon, että se on jotain, mihin jokainen voi samaistua, Hayden kuvailee.

Donavan Hayden, pelaajanumero 20
Donavan Hayden pelaa numerolla 20 Kuopio Steelersin riveissä. Steelers pelaa miesten Vaahteraliigassa, joka on Suomessa pelattavan amerikkalaisen jalkapallon ylin sarjataso. Kuva: Jari Turunen

"Yritän tehdä kaikkea mitä vain pystyn"

Viime vuoden keväällä Hayden muutti Kuopioon Steelersin kanssa solmitun pelaajasopimuksen myötä. Tätä ennen hän opiskeli pääaineenaan kuvataiteita Länsi-Virginian osavaltiossa sijaitsevassa Bethany Collegessa, jossa hän tutkinnon suorittamisen lisäksi pelasi amerikkalaista jalkapalloa.

Ennen kuvataideopintoja Hayden opiskeli liiketaloutta. Toisena yliopistovuotena nuori mies kuitenkin tajusi, ettei bisnesmaailma kiehtonut. Pääaine vaihtui lennosta liiketaloudesta kuvataiteisiin.

– Olen ollut kiinnostunut taiteista lapsesta saakka, joten pääaineen vaihto tuntui luonnolliselta. Aloitin kuvataiteiden opiskelun toisena yliopistovuotena.

Opiskelun kautta Hayden sai runsaasti tietoa niin kuvataiteilijoista, taiteen historiasta kuin sen eri aikakausista sekä erilaisista tekniikoista.

– Tämä auttoi minua taiteilijaurallani, Hayden toteaa.

Tulevaisuudessa Hayden aikoo jatkaa sekä urheilun että taiteen tekemisen parissa.

– Itselleen ei pidä asettaa rajoja, vaan yritän tehdä kaikkea mitä vain pystyn, Hayden toteaa.

Lue myös:

Vaahteraliigan keltanokka yllätti isotkin nimet – mestaruushaaveita elätellään kuopiolaisleirissä tosissaan

Tampereella avautuu maailman suurin Andy Warhol -julistenäyttely – taiteilija oli itsekin eräänlainen performanssi

Suosittelemme sinulle