Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Melania Trumpin julkaisema Twitter-kuva El Pason sairaalasta herättää suuttumusta

Presidentti Trumpia on arvosteltu empatian puutteesta El Pason ja Daytonin joukkoammuskelujen jälkimainingeissa.

Presidentti Donald Trump ja hänen puolisonsa Melania Trump tapasivat El Pason viranomaisia 7. elokuuta 2019
Presidentti Donald Trump ja hänen puolisonsa Melania Trump tapasivat El Pason viranomaisia 7. elokuuta.
Inka Haukka
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain ensimmäisen naisen Melania Trumpin julkaisema kuva hänen ja presidentti Donald Trumpin vierailusta El Pason sairaalassa on saanut osakseen runsaasti arvostelua.

Trumpit vierailivat aiemmin tällä viikolla Del Sol -sairaalassa tapaamassa joukkoampumisen uhreja ja heitä hoitavaa lääkintähenkilökuntaa.

Trumpit poseeraavat hymyillen kuvassa kaksi kuukautta vanhan vauvan kanssa, joka menetti molemmat vanhempansa Walmart-kaupassa tapahtuneessa joukkoampumisessa. Presidentti Trump pitää kuvassa peukkua pystyssä.

Vauvalta murtui ammuskelun yhteydessä sormia, kun hänen äitinsä yritti suojella tätä luodeilta. Vauva oli jo päästetty sairaalahoidosta, mutta hänet tuotiin Valkoisen talon pyynnöstä takaisin sairaalan presidenttiparin vierailun ajaksi. Kuvassa esiintyvä mies on vauvan setä ja Trumpin kannattaja. Myös vauvan menehtynyt isä kannatti presidenttiä.

Presidentti Trumpin avustajat kielsivät lehdistöltä pääsyn sairaalaan vierailun aikana. He perustelivat kieltoa sillä, ettei Trumpien vierailussa ollut kyse ”valokuvaustilaisuudesta.”

Trump ei tavannut Del Sol -sairaalassa yhtäkään joukkoammuskelussa vammoja saanutta ja vielä hoidossa olevaa potilasta. Kolme potilaista oli liian huonossa kunnossa tavatakseen presidenttiä tai he eivät puhuneet englantia. Viisi potilaista kieltäytyi tapaamisesta Trumpin kanssa.

Presidenttiä on arvosteltu empatian puutteesta joukkoammuskelujen jälkimainingeissa. Näin kommentoivat myös El Pason sairaalan lääkärit Trumpien vierailun jälkeen, kirjoittaa The Guardian. Trump kehuskeli vierailun aikana, että hänen kampanjatilaisuutensa veti pari viikkoa sitten enemmän ihmisiä El Pasossa kuin demokraattien presidenttiehdokkaan Beto O’Rourken tilaisuus. Paikan päällä tilaisuutta kuvanneen henkilön videolla näkyy, kuinka Trump kuvailee sairaalahenkilökunnalle O’Rourkea ”hulluksi”.

Uutiskanava CNN kertoo, että osa Trumpin avustajista on myöntänyt, ettei Trumpin vierailu El Pasoon ja niin ikään joukkoampumisesta toipuvaan Daytoniin sujunut aivan suunnitelmien mukaan. CNN:n mukaan Trump oli moittinut avustajiaan siitä, että nämä olivat pyrkineet pitämään toimittajat ja kameramiehet hänestä kaukana vierailujen aikana. Trump koki, ettei hän saanut tämän vuoksi tarpeeksi kunniaa vierailuistaan.

WP: Texasin ampuja tunnusti poliisille tähdänneensä meksikolaisiin

Washington Post -lehti kertoi perjantaina, että El Pason joukkoampumisesta epäilty mies oli kertonut poliisille tähdänneensä meksikolaisiin.

Poliisin mukaan epäilty ampuja antautui poliisille heti iskun jälkeen. Poliisi huomasi Walmartin läheiseen risteykseen pysähtyneen auton, josta epäilty nousi kädet ilmassa.

Washington Postin haltuunsa saaman poliisin asiakirjan mukaan epäilty tunnusti teon antautumisen yhteydessä.

Miestä vastaan on nostettu murhasyytteet. Murhasyytteistä saattaa Texasin osavaltiossa seurata kuolemantuomio.

Teksasissa
Kuva: Mark Ralston / AFP

Liittovaltion viranomaiset ovat kutsuneet ampumista terroristiseksi teoksi ja pohtivat viharikossyytteiden asettamista. Viranomaiset uskovat, että El Pason joukkoampuja julkaisi ennen hyökkäystä verkon keskustelupalstalla rasistisen kirjoituksen, jossa paasasi "latinalaisamerikkalaistaustaisten tunkeutumisesta Texasiin".

Epäilty on pysynyt vangittuna pidätyksestä lähtien. Poliisin mukaan hän on ollut yhteistyökykyinen ja vastannut esitettyihin kysymyksiin.

The Guardian: Anger as grinning Trump gives thumbs-up while Melania holds El Paso orphan

CNN: Trump visits didn't go as planned, his aides say

WP: Shooting suspect said he was targeting ‘Mexicans,’ police say

Päivitetty 10.8. klo 12.10: Lisätty juttuun Melania Trumpin twiitti.

Suosittelemme sinulle