Hyppää sisältöön

Norjan poliisi tutkii ampumista moskeijassa terroriteon yrityksenä – "Epäillyllä äärioikeistosympatioita", "Ihannoi Christchurchin ampujaa"

Ampuminen tapahtui lauantaina Oslon lähellä sijaitsevassa moskeijassa.

Norjalaisessa moskeijassa lauantaina tapahtunutta ampumavälikohtausta tutkitaan mahdollisena terroritekona. Kuva: Terje Pedersen / EPA

Norjan poliisi tutkii lauantaina moskeijassa Bærumissa tapahtunutta ampumavälikohtausta terroriteon yrityksenä. Poliisi kertoi tänään pitämässään tiedotustilaisuudessa, että epäillyllä ampujalla on äärioikeistosympatioita, uutisoi Aftenposten-lehti (siirryt toiseen palveluun).

– Tutkimme tätä terroriteon yrityksenä, Norjan poliisin edustaja Rune Skjold sanoi sunnuntaina tiedotustilaisuudessa.

Poliisi kertoo olleensa jonkin aikaa tietoinen epäillyn internetissä osoittamista äärioikeistosympatioista. Mies on muun muassa ilmaissut tukensa toisen maailmansodan aikana yhteistyötä Norjaa miehittäneiden saksalaisten kanssa tehneelle Vidkun Quislingille.

Ampuminen tapahtui Oslon lähellä sijaitsevan Bærumin al-Noor -moskeijassa lauantaina iltapäivällä. Moskeijassa oli tapahtumahetkellä vain muutama ihminen, joista yksi onnistui taltuttamaan nopeasti ampujan. Tämä ehti poliisin mukaan ampua moskeijassa useita laukauksia.

Poliisi kertoo epäillyn olevan 21-vuotias valkoihoinen kantanorjalainen, joka asuu moskeijan lähellä. Lauantaina poliisi teki miehen asuntoon kotietsinnän, jonka yhteydessä asunnosta löytyi naisen ruumis. Poliisi ei ole kertonut naisen henkilöllisyydestä muuta kuin sen, että tämä kuului miehen lähipiiriin.

Poliisi tiedotti sunnuntaina iltapäivällä, että henkirikoksen uhri on epäillyn ampujan 17-vuotias sisar, uutisoi Aftenposten (siirryt toiseen palveluun).

Aftenposten: Mies julkaisi jäähyväisviestin

Miestä epäillään tällä hetkellä taposta ja tapon yrityksestä. Poliisi on yrittänyt kuulustella miestä, mutta tämä ei ole halunnut vastata poliisin kysymyksiin.

Aftenposten-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) epäilty ampuja oli julkaissut muutamaa tuntia ennen moskeijaiskua äärioikeistolaisella internetfoorumilla jäähyväisviestin, jossa hän viittasi muun muassa Uuden-Seelannin moskeijaiskuun. Christchurchin ampujaa hän nimittää pyhimykseksi.

Hän kirjoittaa myös rotusodan siirtämisestä todelliseen maailmaan ja viittaa skandinaavisen mytologian Valhallaan, jonne urhoollisesti kuolleet soturit pääsevät.

Aftenposten kertoo norjalaismiehen yrittäneen Christchurchin ampujan tapaan lähettää suoraa videolähetystä teostaan, mutta epäonnistui.

Suosittelemme sinulle