Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Vihreiden Ohisalo valmis siirtämään Veikkauksen peliautomaatit erillisiin tiloihin: "Pelihaitat ja ylivelkaantuminen kulkevat monessa tapauksessa käsikkäin"

Vihreät haluaa budjettiriihessä lisärahaa maahanmuuttoviraston käsittelyruuhkien purkamiseen ja helpottaa turvapaikanhakijoiden perheenyhdistämisiä.

Sisäministeri Maria Ohisalo vihreiden hallitusryhmän kesäkokouksen tiedotustilaisuudessa Porvoossa 12. elokuuta.
Sisäministeri Mari Ohisalo (vihr.) haluaa poliiseiksi enemmän erilaisista etnisistä taustoista tulevia ihmisiä. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Terhi Toivonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo kertoo, että hän olisi valmis siirtämään Veikkauksen kauppojen ja kioskien auloissa olevat rahapeliautomaatit erilliseen tilaan.

Suljetuilla tiloilla ja peliautomaatteihin vuonna 2022 tulevalla tunnistautumisella pelaajia voitaisiin seurata nykyistä paremmin ja tätä kautta pelihaitat vähenisivät.

– Pelihaitat ja ylivelkaantuminen kulkevat aika monessa tapauksessa käsikkäin. On ihan keskeistä, että pohditaan mitä peliautomaateille voidaan tehdä. Pitäisikö ne sijoittaa tiettyyn suljetumpaan tilaan vahvemman tunnistautumisen taakse kaikkialla suomalaisessa yhteiskunnassa, Ohisalo sanoo.

Vihreiden ministeriryhmän kokouksessa Porvoossa puhuneen Ohisalon mukaan hallitus aikoo myös keskustella siitä, pitäisikö tunnistautumisen aikataulua aikaistaa.

Sisäministeriössä valmistellaan parhaillaan arpajaislain uudistamista. Ministeri korostaa, että Veikkaus-voittovaroja saavien järjestöjen toimintaedellytykset pitää turvata uudistuksessa.

Veikkaus on ollut myrskynsilmässä sen jälkeen kun yhtiön Keno- ja Toto-pelien mainonnan katsottiin yllyttävän pelaamaan. Yksi Veikkauksen pelimonopolin perusteluista on pelihaittojen torjunta.

Vihreille tärkeitä koulutus- ja ympäristösatsaukset

Antti Rinteen (sd.) hallituksen ensimmäinen budjettiriihi on kuukauden päästä. Ohisalo kertoo vihreiden ajavan neuvotteluissa erityisesti vahvoja panostuksia koulutukseen.

– Esimerkiksi varhaiskasvatuksessa ryhmäkokojen pienentämistä ja subjektiivista päivähoitoa jokaiselle lapselle. Koulutuksen kunnianpalautus on vasta ensimmäinen askel. Ajattelemme, että tämä on keskeinen työllisyystoimi 2030-luvulla.

Korkeakoulututkinnon ja ammatillisen tutkinnon suorittavien määrää pyritään kasvattamaan nykyisestä. Ohisalon mukaan tämä nostaisi työllisyyttä yli 65 000 hengellä ensi vuosikymmenellä.

Hallitusneuvotteluissa on sovittu 100 miljoonan euron lisäyksestä ympäristönsuojeluun. Vihreät käyttäisi tätä rahaa uusiin luonnonsuojelualueisiin ja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen.

– Tämä on meille keskeinen tavoite, ja ylipäätään köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentäminen. Sitä voidaan tehdä monin toimin, kuten perusturvaa korottamalla, köyhyystutkijana aiemmin työskennellyt Ohisalo sanoo.

Sisäministeri haluaa kasvattaa myös poliisien määrää. Poliisien koulutukseen tarvitaan lisärahaa, koska moni poliisi on jäämässä eläkkeelle lähivuosina. Lisäksi Ohisalo haluaa poliiseiksi enemmän erilaisista etnisistä taustoista tulevia ihmisiä.

Myös viime hallituskaudella leikattuihin kehitysyhteistyörahoihin on tulossa tuntuva lisäys.

Ulkoministeri Pekka Haavisto, sisäministeri Maria Ohisalo ja ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen vihreiden hallitusryhmän kesäkokouksen tiedotustilaisuudessa Porvoossa 12. elokuuta.
Ulkoministeri Pekka Haavisto, sisäministeri Maria Ohisalo ja ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen kertoivat Porvoossa vihreiden tavoitteista hallituksen budjettiriiheen. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Sipilän hallituksen turvapaikkalinjauksia puretaan

Maria Ohisalo kertoo sisäministeriön esittävän budjettiriihessä kuutta miljoonaa euroa maahanmuuttoviraston ruuhkien purkamiseen. Erityisesti pitäisi saada purettua turvapaikkapäätöksiä, jotka ovat jo palautuneet hallinto-oikeuksista.

Samalla turvapaikanhakijoiden oikeusapua uudistetaan.

– Turvapaikkaprosessin tulee olla niin oikeusvarma, että jokaisen asia tulee varmasti käsitellyksi kunnolla**.** Nyt on ollut tilanteita, joissa tukea ei ole ollut tarpeeksi ja jo hakemusprosesissa on tapahtunut laiminlyöntejä. Tämä vuoksi prosessit ovat pitkittyneet.

Vihreiden listalla on myös viime hallituskaudella tiukennetun perheiden yhdistämisten helpottaminen.

– Edellinen hallitus nosti tulorajat niin korkeaksi, että aika harva suomalainenkaan olisi voinut yhdistää perhettään näillä kriteereillä.

Ohisalo ei ottanut kantaa viime hallituskaudella poistetun humanitaarisen oleskeluluvan palauttamiseen. Luvan poisto on yksi syy paperittomien eli laittomasti maassa oleskelevien ihmisten määrän kasvuun.

Ohisalon mukaan humanitaarisesta oleskeluluvasta ei ole kirjausta hallitusohjelmassa eikä asiasta ole keskusteltu hallituskumppaneiden kesken.

Lue lisää: Haavisto keskustan ja vihreiden jatkuvasta ilmastonokittelusta: "Juuri on päästy Säätytalolta, jossa tavoitteet tehtiin yhdessä"

Pääministeri Antti Rinne keskustan ja vihreiden nokittelusta ympäristöpolitiikassa: "Asiat pitää vain klaarata porukalla kuntoon"

Kiivas keskustelu kaivoslaista hallituspuolueiden välillä: "Jos ollaan lakkauttamassa kaivoksia, meillä on puoli miljoonaa työtöntä lisää"

Veikkaus: Automaattien poistaminen kaupoista on poliittinen päätös

Veikkauksen hallituksen kokoonpano ja tulospalkkiot herättävät arvostelua: "Vastuullisuus ei näy" – Ministeri Paatero: Nämä käydään läpi

Raha-automaattien pelaajien määrä vähenee, mutta Veikkaus tekee niillä enemmän rahaa kuin 2000-luvun alussa – tuotto tulee pieneltä joukolta

Oppositio Veikkauksen monopolista: Kokoomuksen Vartiainen soimaa "epäterveitä piirteitä", perussuomalaiset puolustaa erityisasemaa

Suosittelemme