Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

On taas perseidien aika – ensi yönä kannattaa pitää silmät auki

Jos sää suosii, kannattaa näyttäviä tähdenlentoja hakeutua ihailemaan avoimelle paikalle mahdollisimman kauas taajamien valosta.

Perseidejä kuvattuna Puolan rannikolla elokuussa vuonna 2017.
Perseidejä kuvattuna Puolan rannikolla elokuussa vuonna 2017. Kuva: Lukasz Ogrodowczyk / EPA
Ilpo Pajunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Vuoden näyttävimpiin tähdenlentoparviin kuuluva perseidit on täällä taas.

Oikeastaan ne ovat olleet täällä jo muutamia viikkoja, mutta valtaosa perseidien tähdenlennoista sattuu tänä vuonna välille 10. - 14. elokuuta.

Kaikkein varmimmin perseidin tai perseidejä näkee, kun huomista tiistaita on kulunut vain muutamia tunteja.

Säätiedotuksia kannattaa kuitenkin seurata, sillä jos huonosti käy, jää tähdenlentojen näkeminen vain haaveeksi. Täältä löytyy meteorologi Seija Paasosen tuore katsaus lähipäivien säähän.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa muistuttaa, että lähes täysi Kuu haittaa iltaisin ja iltaöisin perseidien näkymistä. Oulun korkeudella tähdenlentoja ei käytännössä edes näe valoisien öiden takia.

Jos sää suosii, kannattaa hakeutua avoimelle paikalle mahdollisimman kauas taajamien valosta. Hyviä havaintopaikkoja löytyy esimerkiksi Ursan Tuhannen tähden paikkojen kartalta.

Ja jos ei jaksa valvoa myöhään niin tiistaina illalla voi vielä olla hyvä mahdollisuus. Harvenevaan tahtiin perseidejä saattaa sattua näkökentään 24. elokuuta asti.

Kartta perseidien säteilypisteen löytämiseksi tähtitaivaalta. Kassiopeia on elokuun puolivälin tienoilla korkealla itäkoillisessa noin puolenyön aikaan.
Kuva: Yle

Komeettapölyä ja tulipalloja

Perseidit ovat peräisin Swift-Tuttle-komeetasta, joka kiertää aurinkoa soikealla radalla. Komeetan rata leikkaa maapallon radan ja jättää jälkeensä pölyä.

Swift-Tuttle kiertää auringon 133 vuoden välein. Viimeksi se kävi lähellä omaa tähteämme vuonna 1992.

Komeetta on halkaisijaltaan 26 kilometriä, joten Maahan osuessaan se aiheuttaisi hirvittävää tuhoa. Näin ei kuitenkaan ole käymässä ainakaan seuraavaan 2 000 vuoteen.

Perseidien tähdenlennot saattavat jättää muutamiksi sekunneiksi jälkeensä vanan, joista osa voi näyttää punertavilta. Aktiivisimmassa vaiheessa, eli juuri näinä päivinä, osa niistä voi olla poikkeuksellisen kirkkaita eli niin sanottuja tulipalloja.

Nimensä mukaisesti tähdenlennot näyttäisivät tulevan Perseuksen tähtikuvion suunnalta. Ensimmäisiä havaintoja perseideistä tehtiin jo noin kaksi tuhatta vuotta sitten Itä-Aasiassa.

Suosittelemme sinulle