Hyppää sisältöön

Räjähtikö Arkangelissa Venäjän uusi superase – ydinmoottorilla toimiva risteilyohjus, jolla on rajaton kantomatka

Venäjän ydinvoimayhtiö vahvistaa ydinvoiman käytön ohjuksen moottorissa.

Venäjän puolustusministeriön julkaisema kuva risteilyohjus Burevestnikista. Räjähdyksen epäillään liittyneen ohjuksen ydinmoottorin kehittelyyn. Kuva: Reuters-TV

Aseteknologian asiantuntijat uskovat saaneensa selville Venäjän Arkangelissa viime viikon torstaina tapahtuneen räjähdyksen syyn.

Venäjän ydinvoimayhtiö Rosatom on kertonut, että turmassa räjähti "isotooppivoimanlähdettä" käyttävä työntömoottori. Venäjän puolustusministeriö puolestaan on kertonut, että räjähdys tapahtui rakettimoottorin testauksen yhteydessä.

Aseasiantuntijat vetävät lausunnoista päätelmän, että kyseessä oli Venäjän uusi kehitteillä oleva asetyyppi, pienikokoisella ydinmoottorilla toimiva risteilyohjus.

Venäjällä risteilyohjus tunnetaan nimellä 9M730 Burevestnik. Nato on antanut sille koodinimen SSC-X-9 Skyfall.

Britannian Nuclear Information Service -tutkimuslaitosta johtava David Cullen kertoo The Guardian -lehdelle (siirryt toiseen palveluun), että aseteknologian asiantuntijoiden mukaan kyseessä oli juuri tämän aseen testaus.

Putinin "superase"

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti viime vuoden maaliskuussa uhmakkaan puheen, jossa hän esitteli maansa kehittelemiä uusia asetyyppejä. Ydinvoimalla toimiva risteilyohjus oli yksi mainituista.

Yle seurasi Putinin puhetta: Venäjä kehittää uusia ydinaseita – miehittämättömiä sukelluslaitteita, ydinvoimalla lentävä risteilyohjus

Jos Burevestnik saadaan toimintakuntoon, olisi se yliääninopeudella kulkeva ohjus, joka voisi ydinmoottorinsa avulla pysyä ilmassa teoriassa lähes loputtomasti ja odottaa sopivaa hetkeä, jolloin se voisi iskeä kohteeseensa.

Venäläinen ydinpolttoaineen kuljetusalus Serebrjanka on havaittu räjähdyspaikan lähistöllä. Asiantuntijoiden mukaan se voi olla avustamassa räjähdyksen raivaustöitä. Edellisen kerran alus havaittiin Novaja Zemljan saaren luona 2017, kun Venäjän kerrottiin testanneen ohjusta edellisen kerran.

Aseasiantuntijat eivät ole vakuuttuneita, että asetta koskaan saataisiin toimimaan. Erityinen ongelma on ydinmoottorin puristaminen hyvin pieneen tilaan.

Venäjän ydinkeskuksen tieteellinen johtaja Vjatšeslav Solovjov kertoo Guardian-lehdelle, että myös Yhdysvallat kehittelee pienikokoisia ydinreaktoreita.

Turmassa kuoli viisi työntekijää.

Venäläinen Rosatom-yhtiö: Viisi työntekijää kuoli torstain räjähdyksessä – lähialueen asukkaat hankkineet joditabletteja

Ydinreaktorin räjähdys aiheutti myös radioaktiivisen aineen purkauksen Arkangelin lähellä Severodvinskin kaupungin lähellä, ja alueelta tulleiden tietojen mukaan asukkaat ovat varotoimenpiteenä ottaneet joditabletteja.

Suomen säteilyturvakeskuksen Ympäristön säteilyvalvonta ja valmius -osaston johtaja Pia Vesterbacka kertoo Ylelle, ettei säteilyä todennäköisesti tule Suomeen.

Suosittelemme sinulle