Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Trumpin hallinto aikoo tiukentaa nyt laillisten siirtolaisten oloja Yhdysvalloissa – "Se on amerikkalaisen unelman ydin"

Sosiaaliavustuksia käyttäviltä siirtolaisilta halutaan evätä kansalaisuus ja pysyvä oleskelulupa.

Yhdysvaltain kansalaisuus- ja maahanmuuttopalveluiden virkaa tekevän johtajan Ken Cuccinellin mukaan siirtolaisten omavaraisuus on olennainen osa amerikkalaista unelmaa.
Yhdysvaltain kansalaisuus- ja maahanmuuttopalveluiden virkaa tekevän johtajan Ken Cuccinellin mukaan siirtolaisten omavaraisuus on olennainen osa amerikkalaista unelmaa. Kuva: Erik S. Lesser / EPA
Markus Heikkilä
Avaa Yle-sovelluksessa

Presidentti Donald Trumpin hallinto julkisti maanantaina uusia suunnitelmia, joiden myötä myös laillisten siirtolaisten oleskelu Yhdysvalloissa vaikeutuu.

Uusien säännösten tavoitteena on kieltää kansalaisuus ja pysyvä oleskelulupa, eli niin kutsuttu Green Card, siirtolaisilta, jotka ovat käyttäneet sosiaaliavustuksia, kuten ruokakuponkeja ja matalatuloisille suunnattua Medicaid-sairausvakuutusjärjestelmää, kertoo uutistoimisto AP.

Uutistoimisto AFP:n mukaan uudet säännökset tulevat vaikeuttamaan miljoonien latinalaisamerikkalaisten siirtolaisten haaveita pysyvästä oleskeluluvasta. Tämä kansanosa työskentelee pienipalkkaisissa töissä ja joutuu osin turvautumaan sosiaaliavustuksiin. Samoin se on sulkemassa ovet maahan haluavilta köyhiltä työläisiltä.

Uusien säännösten on määrä tulla voimaan lokakuun puolivälissä. Ne eivät vaikuta Yhdysvaltain kansalaisiin, mutta voi vaikuttaa kansalaisten sukulaisiin.

Yhdysvaltain kansalaisuus- ja maahanmuuttopalveluiden virkaa tekevä johtaja Ken Cuccinelli sanoo, että uusilla määräyksillä pyritään siihen, että maahantulijoista ei tule valtiolle taakkaa. Huolimatta siitä, että he ovat veronmaksajia.

– Haluamme maahan tulevien olevan omavaraisia. Se on amerikkalaisen unelman ydin. Se on syvällä historiassamme ja varsinkin syvällä laillisen maahanmuuton historiassamme, Cuccinelli sanoi.

Presidentti Trump sanoo Valkoisen talon julkistamassa lausunnossa, että siirtolaisten on oltava omavaraisia, jotta yhdysvaltalaisten avustuksia voidaan suojella.

Uutistoimisto AP:n mukaan siirtolaiset ovat hyvin pieni osa niistä, jotka käyttävät sosiaaliavustuksia. Tämä johtuu usein juuri siirtolaisstatuksesta, jonka puuttuessa avustuksia ei ole myönnetty.

Uudet rätingit ovat aiheuttaneet äänekästä vastarintaa useissa eri voittoa tavoittelemattomissa järjestöissä. Esimerkiksi losangelesilainen avustusjärjestö National Immigration Law Center on jo ilmoittanut vievänsä asian oikeuteen. Järjestön mukaan uusien säännösten tavoitteena on viedä äänioikeus etnisiltä vähemmistöiltä ja suosia rikkaita.

Lue myös:

Siirtolaisten joukkopidätys Yhdysvalloissa: Moni lapsi palasi koulusta kotiin ja huomasi vanhempiensa kadonneen(9.8.)

USA:n viranomaiset piirittivät kananjalostustehtaita ja pidättivät 680 maassa laittomasti työskentelevää siirtolaista (8.8.)

Suosittelemme sinulle