Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Joel Holopainen heittää veitsiä ja on nyt lajissa maailmanmestari

Voiton eteen pitää treenata vähintään 12 tuntia viikossa, kertoo veitsenheitossa kansainvälisesti menestynyt Joel Holopainen Yle Uutisluokan haastattelussa.

Kuvassa mies valmistautuu heittämään veistä.
Joel Holopainen aloitti veitsenheiton kolmisen vuotta sitten. Kuva: Joel Holopaisen kotialbumi
Yle Uutisluokka
Avaa Yle-sovelluksessa

”Harrastan veitsenheittoa. Harrastan sekä veitsenheiton perinteistä tyyliä, jossa veitsi pyörii, että no spin -tyyliä, jossa veitsi lentää suoraan. Olen viime vuoden no spin -veitsenheiton maailmanmestari ja no spin -pituusheiton maailmanennätyksen haltija. Lisäksi minulla on voitot tältä ja viime vuodelta kansainvälisestä no spin -turnauksesta Venäjältä.

Aloitin harrastuksen lähes kolme vuotta sitten tavalla, jolla useampi muukin on aloittanut: keittiöveitsiä heittäen. Maalitauluna oli puinen leikkuulauta. Tämä ei kuitenkaan ole suositeltavaa, koska keittiöveitset ovat teräviä mutta liian kevyitä, joten ne voivat kimmota vaarallisesti maalitaulusta.

Seuraavaksi hankin lajiin tarkoitettuja parempia veitsiä ja siirryin metsään heittämään kuolleita puita. Eläviä puita ei tule heittää, koska ne voivat tulehtua veitsen jättämien reikien takia. Metsästä jatkoin Tapanilan urheilukeskuksen veitsenheittokurssille, josta sain lisää inspiraatiota lajiin. Julkaistuani Youtubessa muutamia videoita venäläinen Dmitri Brumirskiy innostui niistä ja kutsui minut Moskovaan no spin -veitsenheiton venäjänmestaruuskisoihin.

Voiton eteen pitää treenata vähintään 12 tuntia viikossa. Veitsenheitto on taitolaji, ja taitolajissa ratkaisevaa on harjoittelun määrä. En ole ehkä kovin lahjakas urheilullisesti, mutta olen kuitenkin jaksanut treenata niin paljon, että menestyn kisoissa. Veitsenheitto on kuitenkin jokaisen opittavissa, ja koska lajin evoluutio on vielä lapsenkengissä, on siinä helppo menestyä, jos vain jaksaa treenata.”

Joel Holopaista haastatteli Auri Kurkela Kallion lukion Uutisluokalta.

Yle Uutisluokka on mediakasvatushanke, jossa nuoret tekevät uutisia omista aiheistaan.

Teksti on osa juttusarjaa, jossa Kallion lukion uutisluokkalaiset haastattelevat ihmisiä heidän erikoisista harrastuksistaan.

Suosittelemme sinulle