Hyppää sisältöön

Kokoomuksen Orpo: Hallituksella ei oikeutta lisätä pysyviä menoja ennen uskottavia työllisyystoimia

Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo penää hallitukselta konkreettisia työllisyystoimia.

Petteri Orpo
Petteri Orpo Kuva: Pekka Tynell / Yle
Silja Raunio

Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo suomii jälleen hallituksen talouspolitiikkaa.
Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa Orpo toteaa, että esimerkiksi kilpailukykysopimuksen aiheuttamat ansiomenetykset keskituloisille pitäisi hänestä korvata veronkevennyksillä.

Veronmaksajain Keskusliitto on laskenut, että jos hallitus ei tee kompensoivia kevennyksiä, kilpailukykysopimukseen liittyvät muutokset nostavat palkansaajien tuloveroprosenttia keskimäärin runsaalla puolella prosenttiyksiköllä.

– Jos kikyn maksumuutoksia ei kompensoida, se kiristää palkansaajan verotusta. Samaan aikaan hallitus nostaa välillistä veroa ja nirhii kotitalousvähennystä, eli monella tapaa nostaa kustannuksia ja kiristää verotusta. Tämä on mielestäni aivan väärä suunta - meidän pitäisi pystyä tekemään ratkaisuja, joissa ihmisille jää enemmän käteen ja heidän ostovoimansa olisi parempi, Orpo summaa.

Ostovoiman heikennys pitäisi hänestä kompensoida veronkevennyksillä, kuten viime hallituskaudella tehtiin.

– Maksumuutokset, jotka kiristävät palkansaajan verotusta, kompensoitiin täysimääräisinä. Muutoin tavallisen suomalaisen käteenjäävä raha pienenee, ja minusta se on väärää politiikkaa, Orpo pohtii.

Kokoomuksen Orpon mielestä korkea ansiotulojen verotus on keskeisiä ongelmia Suomen taloudessa. Verotuksen painopistettä pitäisikin oppositiojohtajan mielestä pystyä siirtämään.

– Meidän pitäisi pyrkiä siirtämään verotuksen painopiste ansiotulojen verotuksesta välillisen verotuksen suuntaan, haittaveroihin, ympäristöveroihin, kuluttamisen verotukseen.

Orpo uskoo, että veronkevennyksillä olisi työllistävä vaikutus.

Odottaa konkreettisia työllisyystoimia

Valtion ensi vuoden tulojen ja menojen viilaaminen alkaa tänään tiistaina, kun valtiovarainministeriön sisäiset neuvottelut käynnistyvät. Valtiovarainministeriö käy talousarvioita läpi tänään ja huomenna keskiviikkona.

– Minusta hallituksen suurimpia haasteita nyt syksyn aikana ja budjettiriihessä ovat uskottavat työllisyystoimet. Mielestäni hallituksella ei ole oikeutta lisätä pysyviä menoja velkarahalla, kuten he ovat hallitusohjelmassa linjanneet, ennen kuin heillä on uskottavia työllisyystoimia.

Taannoin Orpo sanoi Kalevan haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että hänestä hallitus on viemässä Suomea konkurssiin.

– Jos konkurssi tuntuu liian rajulta termiltä, varsinkin jos sitä kirjaimellisesti miettii, käytetään sitä tutumpaa termiä: olemme Kreikan tiellä, hän pohtii talouden tilaa.

Orpo avasi myös oppositioasetelmia suhteessa perussuomalaisiin - esimerkiksi maahanmuuttoon liittyvissä linjoissa on hänen mukaansa paljon eroja.

– Kokoomus on maltillinen puolue. Haluamme hoitaa asioita tosiasioihin perustuen.

Koko Ykkösaamun lähetys: https://areena.yle.fi/1-50177230

Suosittelemme sinulle