Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Jalkapallo jäi, kun Pekko Piirto löysi netistä pallolle parempaa käyttöä

Freestylejalkapallo on kaikkea, mitä tavanomainen jalkapallo ei ole, kertoo lajia harrastava 26-vuotias Pekko Piirto Yle Uutisluokan haastattelussa.

Kuvassa mies temppuilee jalkapallon kanssa.
Pekko Piirto harrastaa freestylejalkapalloa. Kuva: Siiri Häyrinen
Yle Uutisluokka
Avaa Yle-sovelluksessa

”Innostuin freestylejalkapallosta kesällä 2008. Sain futiksesta kahden kuukauden pelikiellon, koska varpaani oli murtunut, joten minulla ei ollut muuta puuhaa kuin notkua netissä. Törmäsin videoon, jossa Joltter-niminen suomalainen tyyppi teki pallon kanssa mitä hienoimpia temppuja. Touhulla oli nimikin: freestylejalkapallo. Päätin, että kun pääsen takaisin kentille, alan harjoitella kaikkia niitä ihmeellisiä, kaikilla kehon osilla tehtäviä temppuja.

Freestylefutiksesta tuli intohimoni. Opin, että freestylessa temput jaetaan viiteen eri kategoriaan. Sitdownit tehdään istualtaan, lowerit pompusta ja uppermovesit keskittyvät yläkroppaan ja pallon tasapainotteluun pään päällä. Froundmovesit ovat kuin jalkapalloharhautuksia mutta ilman pallon karkaamista. Sitten ovat vielä specialmovesit, jotka eivät kuulu mihinkään muuhun ryhmään.

Tavallinen jalkapallo jäi nopeasti. Nykyisin freestyle on tärkeä osa elämääni, ja voisinkin luonnehtia sitä “ensimmäiseksi lapsekseni”. Vaikka harjoittelu vaatii kärsivällisyyttä ja jatkuvuutta, saa uuden tempun oppimisesta aina huikean fiiliksen.

Olen kilpaillut freestylejalkapallon MM-kisoissa ja ollut järjestämässä lajin SM-kisoja vuodesta 2016 lähtien. Tavallisimmin kilpaillaan battle-taistoja, siis yksi vastaan yksi. Voittaja on se, joka onnistuu tekemään tuomariston mielestä parhaat temput.

On hienoa nähdä, miten moni on nykyisin kiinnostunut temppujen tekemisestä. Freestylejalkapallo on kaikkea, mitä tavanomainen jalkapalloharrastus ei ole. Se on vapautta toimia pallon kanssa, miten itse haluaa joukkueesta välittämättä.”

Pekko Piirtoa haastatteli Siiri Häyrinen Kallion lukion Uutisluokalta.

Yle Uutisluokka on mediakasvatushanke, jossa nuoret tekevät uutisia omista aiheistaan.

Teksti on osa juttusarjaa, jossa Kallion lukion uutisluokkalaiset haastattelevat ihmisiäheidän erikoisista harrastuksistaan.

Suosittelemme