Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Maan suurin biokaasulaitos sai ympäristöluvan – laitoksen kannattavuus on vielä epävarmaa

Etelä-Pohjanmaalle kaavaillun biokaasulaitoksen on tarkoitus tuottaa nesteytettyä biokaasua raskaan liikenteen käyttöön.

Nurmoon rakennettavan biokaasulaitoksen havainnekuva.
Nurmoon rakennettava biokaasulaitos maksaa yli 33 miljoonaa euroa. Kuva: Nurmon Bioenergia Oy
Niklas Joki
Avaa Yle-sovelluksessa

Nurmoon suunnitteilla oleva jättimäinen biokaasulaitos on saanut ympäristöluvan. Hallinto-oikeus ei saanut valitusaikana luvasta yhtään kirjelmää.

Biokaasulaitokselle on kaavoitettu kahdeksan hehtaarin kokoinen alue. Alue sijaitsee noin kaksi kilometriä Nurmon Atrian tehtaalta Lapuan suuntaan. Myös kaava on saanut lainvoiman.

Toistaiseksi maan suurimman biokaasulaitoksen toteutuminen ei ole kuitenkaan vielä varmaa. Yrityksen on varmistettava, että nesteytetylle biokaasulle löytyy tarpeeksi asiakkaita, jotta liiketoiminta saadaan kannattavaksi.

– Lopullinen investointipäätös on vielä tekemättä. Neuvottelemme parhaillaan energianmyynnistä, mutta sopimuksia ei vielä ole tehty, kertoo Nurmon Bioenergia Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jyrki Tapani Heilä.

Heilä arvioi investointipäätöksen tulevan vastaan syksyn kuluessa.

– En usko, että hanke olisi vaarassa. Energian hinta on kuitenkin saatava tietylle tasolle, jotta toiminta olisi taloudellisesti järkevää.

Asiakkaita haettava teollisuudesta

Nurmon biokaasulaitoksen tuottama bioenergia on tarkoitus tulla raskaan liikenteen käyttöön. Sille on myönnetty yhdeksän miljoonan euron valtiontuki.

– Raskas liikenne ei kuluta vielä tarpeeksi nesteytettyä kaasua. Siihen päästään arviomme mukaan vuonna 2025. Ennen sitä meidän on löydettävä biokaasulle asiakkaita teollisuudesta, Heilä sanoo.

Kaikkiaan hanke maksaa arviolta yli 33 miljoonaa euroa. Jos neuvottelut onnistuvat, on rakentaminen tarkoitus aloittaa vielä tämän vuoden puolella tai viimeistään ensi keväänä. Prosessitoimittajien tarjoukset laitoksen eri osista ovat jo pöydällä.

Nurmon Bioenergian laitos tuottaisi vuositasolla arviolta 90 000 megawattituntia, mikä vastaa noin yhdeksää miljoonaa litraa dieseliä. Raaka-aineena käytettäisiin muun muassa teurastamosta tulevaa biojätettä, ruokajätettä ja maataloudesta syntyvää lantaa.

Biokaasulaitoksen rakennuslupa on vielä Seinäjoen kaupungin käsittelyssä. Päätös siitä annetaan julkipanon jälkeen 23.8.

Seinäjoen kaupunginvaltuusto hyväksyi biokaasulaitoksen suunnitelmat keväällä.

Suosittelemme