Hyppää sisältöön

Poliisi rauhoittelee mikkeliläisiä: "Karhu on poistunut alueelta, huomenna on turvallista mennä kouluun"

Karhu seurasi koulupoikia Mikkelin keskustan lähellä Kalevankankaalla.

Karhu kerää rasvakerrosta ennen painumistaan talviunille.
Arkistokuva. Kuvan karhu ei liity tapaukseen. Kuva: Tuomo Björksten / Yle
Riina Kasurinen,
Annika Martikainen

Mikkelissä koululaisten perään juossut karhu on todennäköisesti poistunut Kalevankankaan alueelta, kertoo Itä-Suomen poliisi. Karhua etsittiin noin iltaseitsemään asti, mutta siitä ei saatu havaintoja.

Ylikonstaapeli Toni Reinikainen haluaa rauhoitella Kalevankankaan koululaisia ja heidän vanhempiaan.

– Huomenna on turvallista mennä kouluun. Karhu ei enää aiheuta ongelmia liikkumisen suhteen alueella, sanoo Reinikainen.

Poliisi ei saanut uusia yleisövihjeitä karhun liikkeistä iltapäivän tai illan aikana. Reinikainen pitää todennäköisenä, että karhu on kulkenut Kalevankankaan pohjoispuolelle ja sieltä syvemmälle metsään.

Kalevankankaan alue on luonnonläheinen, metsien reunustama paikka. Läheisyydessä on esimerkiksi pururata ja luonnonsuojelualuetta. Alueella on koulun lisäksi esimerkiksi opiskelija-asuntoja, urheiluhalleja ja ravirata.

Karhua etsi päivän mittaan noin kymmenen suurriistavirka-avun kokenutta karhunmetsästäjää koirineen.

Karhu juoksi kohti koululaisia

Mikkelissä kaksi koululaista näki karhun tiistaina koulumatkallaan keskustan läheisyydessä. 10-vuotiaat pojat olivat pyöräilemässä Kalevankankaan koulusta kotiin Tuskuun, kun he näkivät karhun. Karhu seisoi metsässä alle kilometrin päässä koulun pihasta polun laidassa.

Pojat säikähtivät karhua ja lähtivät polkemaan vauhdilla kotiin.

– Se tuli metsästä ja lähti juoksemaan meidän perään. Poljimme kotiin niin kovaa kuin voimme, toinen pojista Luka Partio kertoo.

– Kun poika pääsi kotiin, hänellä oli tukka märkänä ja naama valkoisena. Heti näki, että nyt ei ole kaikki ihan tavallisesti, Lukan äiti Heidi Partio sanoo.

Poliisiauto ja Kalevankankaan koulu
Poliisi on paikalla Kalevankankaan koululla. Kuva: Esa Huuhko/Yle

Pojat eivät osanneet kuvailla karhun kokoa. Partio varmisti moneen kertaan, olivatko pojat varmasti nähneet karhun. Sitten hän soitti poliisille ja poikien koululle.

Poliisin mukaan metsäpolulta löytyi karhun jälkiä noin kymmenen metrin matkalta. Karhu oli poistunut paikalta raviradan suuntaan.

– Kyllä minä poikaa halasin, hyvä, ettei kyynelet silmissä, Partio sanoo.

Karhun jäljille päästiin nopeasti

Kalevankankaalle tuli päivällä paikalle poliisin lisäksi riistanhoitoyhdistyksen suurriistavirka-apua karkottamaan karhua. Poliisi oli varautunut myös lopettamaan karhun, jos se olisi liikkunut taajaan asutulle alueelle.

Karhukoiran kanssa paikalla ollut suurpetoyhdyshenkilö Markku Kinnunen riistanhoitoyhdistyksestä ei päivällä uskonut, että karhua jouduttaisiin lopettamaan.

– Todennäköisesti vain tarkistamme, että karhu on poistunut alueelta.

Kartta karhuhavainnosta
Karhu nähtiin parin kilometrin päässä Mikkelin keskustasta. Kuva: Petri Aaltonen/Yle

Poliisi pyysi välttämään tarpeetonta liikkumista Raviradantiellä, raviradalla sekä Siekkilän alueella.

Suurriistavirka-apuyksikön mukana kulkee karkoitusase. Ylikonstaapeli Toni Reinikainen sanoo, että poliisilla ei ollut minkäänlaista tarvetta antaa lopettamispäätöstä.

– Ei ole havaintoa, että karhu olisi haavoittunut tai ärsyyntynyt. Todennäköisesti se oli eksynyt vahingossa tänne alueelle.

Heidi Partio pohtii, millä mielin pojat mahtavat huomenna mennä kouluun.

– Luulen, että itsekin mielellään ajelevat asfalttiteitä pitkin polkujen sijaan.

Kalevankankaan koulun kyltti
Pojat näkivät karhun Kalevankankaan koulun takaa lähtevällä metsäpolulla. Kuva: Esa Huuhko/Yle

Karhuhavaintoja myös muualla Suomessa

Karhuhavaintoja on tullut viime aikoina myös muualta Suomesta. Joensuussa poliisi määräsi sunnuntaina karhun lopetettavaksi neljän aiemmin tehdyn karkotuksen ja Riistakeskuksen rakentaman sähköaidan osoittauduttua tuloksettomiksi.

Joensuun Huhtilammen, Uskalin ja Palon alueelta on kirjattu hätäkeskukseen touko-elokuun aikana yli 20 ilmoitusta piha-alueilla liikkuneista karhuista.

Yleensä karhu välttää ihmistä parhaansa mukaan.

Suosittelemme sinulle