Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Helsingin poliisi linjasi: Ex-vihreä poliisi saa johtaa kansanedustajien tutkintaa, mutta joutuu puhutteluun – "Hän itse ei tee päätöksiä"

Helsingin poliisi on päättänyt, että kohun kohteeksi joutunut rikoskomisario saa tutkia loppuun kansanedustajiin kohdistuvan tutkinnan.

Päivi Räsänen, Hussein Al-Taee ja Juha Mäenpää.
Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta
Päivi Happonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle uutisoi aamupäivällä, että Helsingin poliisi käynnisti keskiviikkona selvityksen rikoskomisario Pekka Hätösestä.

Hätönen johtaa tutkintaa, jossa poliisi epäilee Päivi Räsästä (kd.), Hussein al-Taeeta (sd.) ja Juha Mäenpäätä (ps.) kiihottamisesta kansaryhmää vastaan.

Ihmetystä ja arvostelua on herättänyt se, että Hätönen itse on taustaltaan vihreä.

Hän oli viime kunnallisvaaleissa vihreiden ehdokkaana Espoossa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kritisoi voimakkaasti Uuden Suomen jutussa sitä, että muiden puolueiden kansanedustajien toimia tutkii vihreätaustainen poliisi.

Myös Helsingin poliisilaitoksen päällikkö Lasse Aapio sai asiasta kielteistä palautetta asiasta.

Aapio kertoi aamupäivällä Ylelle, että hän käynnistää selvityksen rikoskomisario Hätösen taustasta.

Poliisipäällikkö Lasse Aapio on nyt linjannut, että Hätönen saa johtaa kansanedustajien tutkinnan loppuun. Tutkinnanjohtaja kuitenkin joutuu esimiestensä puhutteluun.

– Hän voi toimia tässä jutussa tutkinnanjohtajana. Esimiehet käyvät hänen kanssaan kuitenkin läpi työprosesseja ja menettelytapoja, Aapio sanoi keskiviikkona iltapäivällä Ylelle.

"Pienikin särö rikkoo luottamusta"

Helsingin poliisilaitos varmistaa, ettei tutkinnanjohtaja itse tee ratkaisuja kansanedustajiin kohdistuvassa tutkinnassa.

– Syyttäjä otetaan vahvasti mukaan tähän tutkintaan. Me varmistamme, että tässä tutkinnassa on useampi mielipide kuin vain yhden tutkinnanjohtajan, Aapio totesi.

Poliisipäällikkö Aapio sanoo, että hän ottaa aina hyvin vakavasti palautteen, joka koskee poliisin tasapuolisuutta ja objektiivisuutta.

– Pienikin särö rikkoo luottamusta. Otan vakavasti tällaiset asiat. Ja näihin puututaan nopeasti. Nyt katsoimme, että tutkinnanjohtaja voi jatkaa, kun käymme työprosesseja läpi hänen kanssaan, Aapio sanoo.

Tutkinnanjohtaja ei kuulu enää vihreisiin

Poliisipäällikkö Lasse Aapio kertoo, että selvittelyissä on käynyt ilmi, että tutkinnanjohtaja Pekka Hätönen ei kuulu enää vihreisiin.

Tämä vaikutti myös osaltaan siihen, että hän saa jatkaa tutkinnanjohtajana kansanedustajien jutussa.

Jos jatkossa jääviysongelmia tulee poliisien kohdalla, työtehtäviä voidaan tarpeen mukaan vaihtaa.

– Jos jääviysongelmaa tulee, on meillä sen verran henkilökuntaa, että henkilöiden työtehtäviä voidaan vaihtaa, Aapio totesi.

"Jokainen tapaus käsitellään erikseen"

Poliisihallitus ei ole ohjeistanut poliisilaitoksia siitä, miten rikosjuttuja tutkivien poliisien poliittinen tausta vaikuttaa poliisin työtehtäviin.

Myöskään Helsingin poliisilaitoksella ei ole olemassa erillistä ohjetta asiasta.

– Ohjeistuksia ei ole. Jokainen tapaus käydään erikseen läpi, Helsingin poliisilaitoksen toiminnasta vastaava Lasse Aapio sanoi.

Lue myös:

Poliisi epäilee kolmea kansanedustajaa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – "Voi olla, että Räsäsen ja al-Taeen tutkinta rajataan"

Suosittelemme