Hyppää sisältöön

Miltä tuntuu pelata miljoonien eurojen palkintopotista? "Pelaajien päällä leijuu musta pilvi, joka sumentaa ajattelun"

The Internationalin voittajajoukkueelle on tämän vuoden turnauksessa tarjolla yli viisitoista miljoonaa dollaria.

Lasse Urpalainen elektroninen urheilu e-urheilu

16 maailman parasta Dota 2 -joukkuetta taistelee Kiinan Shanghaissa pelattavan The International -turnauksen voitosta tiistai-aamuna alkavissa pudotuspeleissä.

Yhdeksättä kertaa järjestettävä suurturnaus on onnistunut jälleen kasvattamaan palkintopottiaan huimaan suuruusluokkaan. Tämän vuoden turnauksessa jaossa on yli 33 miljoonaa dollaria (siirryt toiseen palveluun), joista valtaosa on kerätty joukkorahoituksen kautta.

Samalla turnaus nousee kaikkien aikojen rahakkaimmaksi e-urheilutapahtumaksi ohi Fornite-pelin maailmanmestaruuskilpailuiden ja edellisvuoden The Internationalin.

Turnauksen voittajajoukkueelle on luvassa yli viidentoista miljoonan dollarin ansiot eli lähes kolme miljoonaa euroa per pelaaja. Miltä lähes satumaisista rikkauksista pelaaminen tuntuu?

"Turnauksessa voi tapahtua mitä tahansa"

The Internationalin vuonna 2017 voittanut Lasse "MATUMBAMAN" Urpalainen on oikea mies vastaamaan kysymykseen.

– Turnauksessa voi tapahtua mitä tahansa. Jokainen mukana oleva pelaaja on varmasti tarpeeksi hyvä menestyäkseen, mutta lopulta kyse on siitä, kestääkö pelaajan pää painetta. Rahaa on paljon jaossa, eikä se ole kaikille helpoin paikka pelata parasta peliään, Urpalainen toteaa.

Lasse Urpalainen voitti The Internationalin Team Liquidissa vuonna 2017. Kuva: Team Liquid

Joukkueiden ja yksittäisten pelaajien itselleen luomat menestyspaineet vaikuttavat pelaajien otteisiin turnauksessa.

– Joukkueiden päällä leijuu tavallaan musta pilvi kaikesta valmistautumisesta ja paineesta, jota pelaajille ladataan viimeisen kuukauden aikana. Ajatus ei silloin pyöri enää samalla tavalla. Huomasin itsekin viime kerralla, kun lopulta hävisimme viimeisen ottelumme, että pieni musta pilvi hävisi tappion jälkeen pään päältä ja ajatukset selkenivät kertaheitolla.

– On aika raastavaa pelata kaikki ottelut putkeen ilman, että latauksen antaa laskea. Pitäisi ehkä tavallaan ottaa itsensä hetkittäin irti siitä tilanteesta.

"Joskus on jännittänyt niin, etten ole pystynyt pelaamaan kunnolla"

Myös viime vuoden The Internationalin voittanut Jesse "JerAx" Vainikka allekirjoittaa turnauksen luoman paineen. Vainikka sanoo kuitenkin sopeutuvansa hyvin myös huomion keskipisteenä pelaamiseen.

– Haluan pelata suurissa otteluissa ja näyttää, mihin pystyn. Harjoittelu tuo itseluottamusta ja rutiinia, jotka auttavat pärjäämään myös lavalla. Se, että ihmiset katsovat tai huutavat, ei jännitä, Vainikka sanoo.

– Aiemmin ajattelin, että lavalla pelaaminen on jotenkin poikkeuksellista ja ainutlaatuista. Kun asiaa miettii järjellä, pitäisi lavalla pystyä kuitenkin pelaamaan samalla tavalla kuin kotonakin. Tilanne täytyy kääntää vahvuudeksi: jotkut nauttivat huomion keskipisteenä olemisesta ja saavat siitä voimaa, toiset taas kokevat tilanteen näytön paikkana.

Jesse "JerAx" Vainikka sanoo viihtyvänsä myös suurissa otteluissa. Kuva: Ghadi Boustani / Yle

Vainikka kertoo itseluottamuksen syntyneen harjoittelun ja urheilupsykologian kautta.

– Itse olen onnistunut kääntämään tilanteen itselleni positiiviseksi, mutta ei se ole aina ollut näin helppoa. Joskus on jännittänyt niin paljon, etten ole pystynyt pelaamaan kunnolla.

Pelaajien itseluottamusta koetellaan varsinkin vuoden tärkeimmässä turnauksessa.

– The Internationalissa noin 80 prosenttia pelaajista murtuu paineen alla eikä pysty pelaamaan omaa peliään. Pelaajat alkavat yhtäkkiä ylikompensoida muun joukkueen tarpeita ja unohtavat oman pelinsä. Rationalisuus ja terve itsekkyys häviää, jolloin koko joukkue kärsii, Vainikka sanoo.

Kestosuosikit valmiita menestymään?

Lasse "Matumbaman" Urpalaisella on turnauksen voittajaksi kaksi suosikkia: eurooppalainen Team Secret ja venäläinen Virtus.pro.

Dota 2 Pro Circuit -turnauskiertuetta tänä vuonna dominoineet joukkueet jäivät viime kerralla sijoille 5-6.

– Secret ja Virtus.pro ovat mielestäni parhaat joukkueet turnaukseen mentäessä. Aiemmin on vaikuttanut, että joukkueiden henkinen tila on ollut huono turnaukseen tultaessa, sillä molemmat ovat pärjänneet hyvin The Internationalin ulkopuolella.

Menestymisen kannalta olennaiseen henkiseen puoleen on haettu tällä kertaa apuja.

– Uskon, että molemmat ovat oppineet aiemmista virheistään. Joukkueet ovat hyödyntäneet psykologien palveluita ja ovat luultavasti nyt valmiimpia.

Clement "Puppey" Ivanovin (keskellä) kipparoima Team Secret kuuluu turnauksen voittajasuosikkeihin. Kuva: Valve

Uuden joukkueensa, Chaos Esports Clubin kanssa turnaukseen lähtenyt Urpalainen kohtasi jo lohkovaiheen avauspäivänä entisen joukkueensa Team Liquidin. Suomalaisen Aliwi "w33" Omariin vaihtanut Liquid on yksi turnauksen voittajasuosikeista myös Urpalaisen papereissa.

– Evil Geniuses ja Liquid ovat tietenkin aina kovia. Kiinalaisista joukkueista Vici Gaming on kova suosikki, ja TNC Predator on kovin kaakkoisaasialaisista joukkueista. Siinä kenties se top 6, Urpalainen arvioi.

Urpalaisen ja Chaos Esports Clubin ottelut tämän vuoden The Internationalissa loppuivat jo lohkovaiheeseen kolmen tasapelin ja viiden tappion myötä, joten suomalaisten menestyspaineet tiistaina alkavissa pudotuspeleissä ovat OG:n harteilla.

Hallitseva mestari OG on "turnauksen villi kortti"

Suomalaiset Jesse "Jerax" Vainikka ja Topias "Topson" Taavitsainen lähtivät Shanghaihin puolustamaan viimevuotista mestaruuttaan.

Suomalaisten edustama OG jyräsi viime vuonna yllättäen altavastaajan asemasta turnausvoittoon. Urpalainen ei kuitenkaan pidä OG:ta varmana menestyjänä tämänvuotisessa turnauksessa.

Jesse "JerAx" Vainikka ja Topias "Topson" Taavitsainen puolustavat The International -voittoaan. Kuva: Valve

– OG on todellinen villi kortti. Toisaalta tuntuu, että pelin tämänhetkinen tila sopii heille hyvin. Joukkue on täynnä hyviä pelaajia ja heillä on hyviä strategioita, mutta silti OG:n mahdollisuuksia on mahdoton arvioida ennakkoon. Sijoitus voi olla mitä vain kuudennentoista ja ykköstilan väliltä, Urpalainen sanoo nauraen.

OG kohtaa ylemmän pudotuspelikaavion avausottelussaan kiinalaisen Newbeen keskiviikkona aamuviideltä Suomen aikaa.

Eläköityminen ei kiinnosta

Urpalainen ei vielä ennen Shanghaihin suuntaamista tiennyt, mitä tulevaisuus tuo turnauksen jälkeen tullessaan.

– Sopimus Chaosin kanssa loppuu turnauksen jälkeen. Olen tykännyt Rasmus "MISERY" Filipsenin kanssa työskentelystä, mutta täytyy arvioida, jatkanko joukkueen kanssa. En ole ainakaan eläkkeelle jäämässä.

Suuri osa ammattipelaajan vuodesta kuluu ulkomailla turnausten ja bootcamp-leirien merkeissä. Suomessa koko ikänsä asunut Urpalainen ei kuitenkaan halua muuttaa muualle.

– Haaveena on asunto meren rannalta Lauttasaaresta. Olen pohtinut ulkomaille muuttamista, mutta on vaikea omistaa kaksi kissaa ja muuttaa niiden kanssa. Kaverit ovat Suomessa, ja ulkomailla eläminen olisi luultavasti stressaavampaa. Elämässä ei olisi muuta kuin videopeli.

Mikäli Urpalainen ripustaa hiirensä ja näppäimistönsä naulaan, ei hän aio luopua e-urheilun parissa toimimisesta. Valmentajana työskentely ei kuitenkaan kiinnosta.

– Näkisin kuitenkin ehkä itseni mieluummin organisaatiopuolella johonkin tiettyyn peliin keskittymisen sijaan. Haluaisin olla rakentamassa organisaatiota ja sen tulevaisuutta.

TI 9 suorana Ylellä

Yle näyttää The Internationalin pudotuspelit suorina lähetyksinä Yle Areenassa ja Yle e-urheilun Twitch-kanavalla (siirryt toiseen palveluun) 20. elokuuta alkaen. Turnaus huipentuu sunnuntaina 25. elokuuta aamuyhdeksältä Suomen aikaa pelattavaan loppuotteluun.

Lähetyksiä selostavat Arttu Hämäläinen, Benjamin Läärä, Markus Saarikangas ja Erno Sjöblom. Lähetysten studio-osuuksia isännöi Thomas Tontchev ja asiantuntijoina toimivat Rikumikko Kangasmäki sekä ruotsalaisen The Final Tribe -joukkueen valmentaja Niklas Koskinen.

Lue myös:

Kaikkien aikojen suurin e-urheiluturnaus The International alkaa Shanghaissa – yltävätkö suomalaiset historialliseen hattutemppuun?

Yllätyspotkut Team Liquidista olivat Lasse "Matumbaman" Urpalaiselle järkytys – jahtaa nyt The International-voittoa uuden joukkueensa kanssa

Suosittelemme sinulle