Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Trumpin hallinnon viranomainen: Vapaudenpatsaaseen kaiverrettu, siirtolaisia tervetulleeksi toivottava runo viittaa eurooppalaisiin

Kansalaisuus- ja maahanmuuttopalveluiden virkaa tekevän johtajan mukaan Yhdysvallat haluaa ottaa vastaan siirtolaisia, jotka "voivat seistä omilla jaloillaan"

Vapaudenpatsas Liberty Islandilla New Yorkissa.
Vapaudenpatsas Liberty Islandilla New Yorkissa. Kuva: Justin Lane / EPA
Anu Kerttula
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin korkean tason maahanmuuttoviranomainen sanoi tiistaina, että Vapaudenpatsaaseen kaiverretut sanat, jotka toivottavat maahanmuuttajat ja siirtolaiset tervetulleeksi tarkoittavat "Euroopasta tulevia ihmisiä".

Yhdysvaltain kansalaisuus- ja maahanmuuttopalveluiden virkaa tekevän johtajan Ken Cuccinellin mukaan Yhdysvalloissa halutaan ottaa vastaan siirtolaisia, joista ei aiheudu kustannuksia, kertoo uutistoimisto AP.

Vapaudenpatsaan jalustan pronssilevyyn on 1900-luvun alussa kaiverrettu yhdysvaltalaisrunoilija Emma Lazaruksen runo, jossa toivotetaan tervetulleeksi "väsyneet, köyhät ja toisiinsa painautuneet ihmisjoukot, jotka janoavat hengittää vapaasti".

– Antakaa minulle väsyneet ja köyhät, jotka voivat seistä omilla jaloillaan ja joista ei tule julkisia maksuja, Cuccinelli sanaili radiokanava NPR:lle kun häneltä kysyttiin runon merkitystä uutistoimisto AFP:n mukaan.

Liberty Islandilla New Yorkin edustalla sijaitsevalla patsaalla on symbolinen merkitys Yhdysvalloille. Sen ohi on kulkenut meriteitse miljoonia maahan matkustaneita siirtolaisia.

Trump kommentoi Cuccinellin puheita NPR:lle tiistaina.

– Ei ole reilua, että amerikkalaiset veronmaksajat maksavat ihmisten tulosta Yhdysvaltoihin, Trump kertoi toimittajille uutistoimisto AP:n mukaan.

Siirtolaisten oloihin tiukennuksia

Trumpin hallinto julkaisi alkuviikosta suunnitelmia, jotka vaikeuttavat laillisten siirtolaisten oleskelua Yhdysvalloissa. Tarkoituksena on esimerkiksi kieltää pysyvä oleskelulupa, eli niin kutsuttu Green Card, sosiaaliavustuksia, kuten ruokakuponkeja ja matalatuloisille suunnattua Medicaid-sairausvakuutusjärjestelmää käyttäneiltä siirtolaisilta.

Tuolloin Cuccinelli perusteli määräyksiä sillä, että maahantulijoista ei haluta taakkaa valtiolle.

Demokraatit ja siirtolaisten oikeuksien puolestapuhujat ovat tuominneet suunnitellut muutokset. Kriitikoiden mukaan toimintatapa suosii rikkaita siirtolaisia ja syrjii köyhempiä, esimerkiksi Latinalaisesta Amerikasta ja Afrikasta maahan tulevia siirtolaisia.

Demokraattien presidenttikilpaa käyvä, entinen texasilainen edustajainhuoneen jäsen Beto O'Rourke kritisoi Cuccinellin ulostuloa kovin sanoin Twitterissä. O'Rourken tviitin mukaan nyt Trumpin hallinto on "viimeinkin myöntänyt, jotain, mitä me olemme tienneet aina: he ajattelevat, että Vapaudenpatsas koskee vain valkoisia ihmisiä."

Lue myös:

Trumpin hallinto aikoo tiukentaa nyt laillisten siirtolaisten oloja Yhdysvalloissa – "Se on amerikkalaisen unelman ydin"

USA:n viranomaiset piirittivät kananjalostustehtaita ja pidättivät 680 maassa laittomasti työskentelevää siirtolaista

Suosittelemme