Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Lasten houkuttelu seksitekoihin internetissä ei laannu – "Digielämän turvaohjeita kannattaa kerrata kotona"

Lue yksinkertaiset turvaohjeet ja neuvot häirinnän välttämiseksi.

nuoret selaavat kännyköitänsä
Instagramia, Snapchatia tai muita yksittäisiä viestipalveluja on turha demonisoida, lastensuojelun asiantuntija sanoo. Kuvituskuva. Kuva: AOP
Santtu Natri
Avaa Yle-sovelluksessa

Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö netissä pysyy uutisotsikoissa.

Viimeksi paljastuneessa tapauksessa jopa yli 50:tä lasta on lähestytty sosiaalisessa mediassa seksuaalisessa tarkoituksessa. Espoolaismiehen epäillään pyytäneen lapsilta videoita ja kuvia ja lähettäneen niitä myös itse.

Tämä juttu sisältää neuvoja sekä vanhemmille että lapsille siitä, kuinka välttää houkutteluyritykset verkossa ja kuinka toimia, jos joutuu hyväksikäytetyksi.

Huolestuneille vanhemmille on olemassa yksinkertaisia turvaohjeita, Pelastakaa Lapset ry:n asiantuntija Pauliina Sillfors muistuttaa.

Ja vaikka ohjeet olisi käyty lapsen kanssa yhdessä läpi, niitä kannattaa aika ajoin kerrata: Kun kotona jutellaan arjen kuulumisista, pitää muistaa kysellä myös nuoren digiarjesta.

– Ajanvietosta somessa kannattaa kuulostella ja tehdä se jokapäiväiseksi, että myös digielämän kokemuksia jaetaan perheessä.

Asiantuntijan neuvoja vanhemmille

  • Puhelimen pois ottaminen, vaikka sitten hätävarjeluna, on lapsen tai nuoren näkökulmasta rangaistus. Lapseen kohdistuvassa seksuaaliväkivallassa syyllinen on kuitenkin tekijä eikä lapsi. Joten älä rankaise lasta, jotta hän uskaltaa puhua kokemastaan.
  • Lapsella on oikeus yksityisyyteen. Pyri rakentamaan luottamuksellinen suhde lapseesi, jotta hän uskaltaa kertoa netin hämmentävistä sisällöistä ja yhteydenotoista – sen sijaan, että vanhemmat lukevat lapsen yksityisviestejä.
  • Instagramia, TikTokia, Snapchatia tai muita yksittäisiä viestipalveluja on turha demonisoida, sillä uusia digitaalisia ympäristöjä syntyy koko ajan. Siellä, missä on lapsia, voi olla pahantekijöitä. Suurin osa lapsista ja nuorista on kuitenkin turvassa verkossa.
  • Kun lapsi kuulee uutisia seksuaalirikoksista, anna hänelle mahdollisuus pohtia asiaa aikuisen kanssa. Ja jutelkaa, kuinka toimia turvallisesti verkossa ja miten näissä tilanteissa kuuluu toimia.
  • Vanhemman ei tarvitse olla digimaailman moniosaaja. Tärkeintä on olla kiinnostunut siitä, mitä lapsi netissä tekee. “Ai, sä pelaat tällaista? Tai “katsotaanko yhdessä sitä sun uutta sovellusta?”
  • Lapsen kanssa kannattaa yhdessä tarkistaa palveluiden yksityisyysasetukset. Ja ymmärtää, kuka lapsen pystyy näkemään palvelussa ja kuka häntä pystyy lähestymään.

Muistilistaa digilapsille ja vähän -aikuisillekin

Nuorille riittää keinoja verkossa tapahtuvan houkuttelun välttämiseksi. Seuraavat neuvot on listannut väitöskirjatutkija Manja Nikolovska.

  • Älä vastaa tuntemattomille verkossa.
  • Jos päädyt viestittelemään tuntemattomille, älä kerro henkilökohtaisista asioista.
  • Vältä kuvailevia viestejä, joissa kerrot esimerkiksi, mitä sinulla on ylläsi tai mitä olet parhaillaan tekemässä.
  • Älä lähetä selfieitä, kuvia tai videoita.
  • Vastaa vain lyhyesti ja epämääräisesti.
  • Sano "ei" tai "en halua puhua tästä", jos aihepiiri tuntuu epämiellyttävältä.

Ohjeita nuorille turvalliseen netissä liikkumiseen on koonnut myös Pelastakaa lapset ry.

Mitä vanhempi vastaa, jos lapsi kertoo seksuaalisesta ahdistelusta? Tässä Ylen jutussa aikuinen voi testata omia reaktioitaan.

Lue lisää:

Pedofilia ja grooming-ilmiö ovat nyt osa oppituntien puheenaiheita kouluissa: "Oppilailta itseltään kysytään, mitä sääntöjä pitäisi olla"

Epäilyttävät lähestymiset voi estää ja ilmiantaa Instagramissa, ja monelle nuorelle se on arkea – "On ihan selvää, ettei voi mennä juttelemaan kenelle tahansa"

Tuntematon pyysi netissä Jessicalta alastonkuvaa ja kyseli Rebeccalta seksistä – 13-vuotiaat rohkaisevat puhumaan: "Pliis sanokaa näistä asioista"

Psykologi: Koululaiset eivät kerro aikuisille netissä saamistaan seksiviesteistä, koska eivät pidä niitä vakavina

Suosittelemme sinulle