Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kisakuumetta ilmassa – pelkkä mukanaolo EM-kisoissa ei riitä lentopallonaisille

Suomen naiset pelaavat 30 vuoden tauon jälkeen pian alkavissa lentopallon EM-kisoissa.

Laura Pihlajamäki kuvassa
Suomen lentopallonaisten kapteeni Laura Pihlajamäki. Kuva: AOP
Sari Sirkkiä-Jarva
Avaa Yle-sovelluksessa

Lentopalloilun ympärillä on vellonut viime päivinä paljon synkänsävyistä keskustelua. Miesten maajoukkueen mahalasku ja liiton talousvaikeudet ovat saaneet paljon huomiota, mutta toisaalla, naisten maajoukkueen EM-kisojen valmistautumisleirillä tunnelma on iloisen odottava.

Naisten joukkue varmisti pääsynsä EM-kisoihin jo ennen karsintojen viimeistä jaksoa. Elokuun 23. päivänä alkavassa tapahtumassa nähdään sinivalkoisia värejä ensimmäisen kerran 30 vuoteen.

Maajoukkue aloitti kesätauon jälkeisen leirin viikon jaksolla Kuusamossa, sen jälkeen palloa on mätetty mattoon tutussa Kuortaneen hallissa. Jo Kuusamossa aisti, että jotain suurta on edessä ja päivä päivältä enemmän niin joukkueen kuin pelaajien lähipiirin puheissa kuuluvat EM-kisareissun odotukset.

– Kisat alkavat pikkuhiljaa tulla ajatuksiin. Ei ole enää paljon aikaa treenata, kapteeni Laura Pihlajamäki laskeskelee.

– Nyt hiomme yhteispeliä ja viilaamme pikkujuttuja, mitä voidaan henkilökohtaisesti vielä parantaa.

Suomen lentopallonaiset yhteiskuvassa
Suomen naiset pääsevät huippumaiden kyytiin. Kuva: Mariliisa Salmi

Maajoukkueen kokoonpano muuttui hieman alkukesän Kultaisen liigan otteluista. Mukaan joukkueeseen liittyivät Noora Kosonen ja Roosa Koskelo. Koskelon edelliskausi venyi Saksan mestaruuden ja Mestareiden liigan otteluiden myötä tavanomaista pitemmäksi.

Libero päätti Bundesliiga-kautensa mestaruusjuhliin Stuttgartin kanssa. Liigamestaruus oli Stuttgartille seurahistorian ensimmäinen peräti neljän peräkkäisen hopean jatkoksi. Koskelon rooli oli merkittävä myös stuttgartilaisten Mestareiden liigan puolivälieriin yltäneessä otteluputkessa. Kausi oli raskas, mutta henkisesti huikea mestaruusjuhlineen ja siksi maajoukkueeseen liittymistä piti vähän puntaroida.

– Oli hirmu kova kausi Saksassa ja pelit menivät tosi pitkälle. Enemmän kysymys oli siitä, miten kroppa kestää ja miten kaudesta palautuu, Koskelo kertoo.

– Välillä oli sellainen olo, että koska tästä unesta herää. Oli kyllä aivan huikea kausi, Koskelo kertaa Saksan kauden hurmosta.

Maajoukkueen valmennusjohdolle Koskelon mukaantulo tuo erinomaisen vaihtoehdon liberon tontille.

– Haluan nähdä, ja tiedän, että Roosa Koskelosta on saatavissa joukkueelle paljon hyvää, muutakin kuin ne pallokosketukset,
päävalmentaja Tapio Kangasniemi kertoo.

– Tuon oman kokemukseni ja rauhallisuuteni kentälle, mutta toisaalta toisen ääripään, paljon energiaa. Sitä minulla tuppaa olemaan, Koskelo kertoo.

Yleispelaajien tasainen rintama

Naisten maajoukkue matkustaa loppuviikosta Slovakian Bratislavaan, jossa pelataan ainakin kaksi virallista harjoitusottelua.

Ottelutuntuma on löydyttävä nopeasti, sillä tavoilleen uskollisena Suomen maajoukkueessa on keskitytty hyvän treenijakson saamiseen, sen sijaan, että joukkue kiertäisi harjoitusturnauksesta toiseen.

– Osa joukkueista pelaa kolmekin harjoitusturnausta. Me ollaan katsottu, että tämä on meidän joukkueelle paras tapa, millä pystytään kehittämään pelaajia parhaiten, päävalmentaja Kangasniemi kertoo.

Aloituskuusikko vaihtui lähes poikkeuksetta alkukesän Kultaisen liigan otteluissa. Kangasniemi sai yleispelaajiin vielä yhden vaihtoehdon, kun Noora Kosonen liittyi leirivahvuuteen elokuussa.

– Meillä on kuusikossa tiettyjä elementtejä. Yleispelaajatilanteen näen hyvänä, meillä on tasainen yleispelaajien osasto, ja katsotaan sitten, kuka paikan pystyy ottamaan, Kangasniemi kertoo.

Noora Kosonen kuvassa
Noora Kosonen on kärsinyt polvivammasta. Kuva: AOP

Päävalmentajan mukaan Kososen kunto ei ole ollut vielä ihan tapissa, mutta valmennusjohto haluaa katsoa rauhassa, mihin kokeneen pelaajan ottelutuntuman löytymisessä ehditään päästä.

– Hänellä ovat vastaanotto ja puolustaminen, eli sellaiset elementit, mitkä joukkue tarvitsee pelitilanteessa. Katsotaan sitten verkkopelissä, miten pitkälle siinä päästään. Hän on meidän joukkueen pelitavan tyypillinen pelaaja, ei tykkää lyödä isoa palloa vaan halutaan pelata nopeasti ja olla vastustajalle inhottava. Hän on siihen sopiva pelaaja, Kangasniemi jatkaa.

Kosonen kuntoutti pitkään polvivammaansa ja edelleen polvea on teipattu treeneihin, osin henkisenä varmistuksena.

– Vähän tuntuu rasitusta vielä, mutta todella hyvä polvi on ollut. Varsinkin illan kuusikkotreeneissä unohtuvat aika hyvin kaikki mahdolliset kivut. Siellä tulee sellainen adrenaliinipiikki, että ei huomaa mitään, Kosonen kertoo.

Suomen EM-paikka on pitkän työn tulos eikä joukkue lähde pelkästään turistiksi. Toki vastus on ensimmäisestä viikonlopusta alkaen maailman kovinta kärkeä. 23. elokuuta ensimmäisessä ottelussa Suomi kohtaa hallitsevan maailmanmestarin Serbian.

– Meidän pitää saada pelattua omaa parasta peliä. Mutta tavoite on päästä ainakin alkulohkosta jatkoon, Kosonen kertoo.

– On upea saavutus, että on sinne päästy. Mutta ei se riitä, että vaan ollaan kisoissa.

Lue lisää:

Lentopallon EM-kisat ja miesten olympiakarsintaturnaus näkyvät Ylellä syksyllä

Suosittelemme