Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Arkkitehtuurin Finlandia-ehdokkaat pääosin Helsingistä – Oodi mukana

Tämänvuotiset arkkitehtuurin Finlandia-ehdokkaat löytyivät pääosin pääkaupunkiseudulta. Palkinnon saajan valitsee kuvataiteilija ja kirjailija Hannu Väisänen. Voittaja julkistetaan 7. lokakuuta. Ehdokkaat ovat jutussa aakkosjärjestyksessä.

Jonni Aromaa
Avaa Yle-sovelluksessa

1

Keskustakirjasto Oodi (ALA-arkkitehdit)

Viime vuonna avattu Oodi on muuttanut ehdokasraadin mukaan käsitystämme kirjastosta. Rakennus jakautuu kolmeen kerrokseen, jotka ovat arkkitehtuuriltaan ja tunnelmaltaan erilaisia. Oodin muoto nivoo sen ympäristöönsä ja viimeistelee pääkaupungin keskeisen julkisen tilan, raati toteaa tiedotteessa.

Keskustakirjasto Oodi.
Keskustakirjasto Oodi Helsingissä. Kuva: Tuomas Uusheimo

2

Jyväskylän yliopiston päärakennus (restaurointi: A-Konsultit-arkkitehtitoimisto)

Vuonna 1955 valmistunutta Jyväskylän yliopiston päärakennusta pidetään yhtenä Alvar Aallon punatiilikauden merkittävimmistä töistä. Kohteessa toteutettiin vuosina 2013–2017 perinpohjainen restaurointi, jonka Arkkitehtitoimisto A-Konsultit Oy suunnitteli tiiviissä yhteistyössä Alvar Aalto -säätiön ja Museoviraston kanssa.

Jyväskylän yliopiston päärakennus
Jyväskylän yliopiston päärakennus. Kuva: Jyrki Isoaho

3

Kruunuvuorenrannan koonta-asema (B & M -arkkitehtuuritoimisto)

Helsingin Kruunuvuorenrantaan valmistui toissa vuonna koonta-asema, johon uuden asuinalueen jätteet kootaan maanalaisia imuputkia pitkin. Ehdokasraadin mukaan rakennuksen suurpiirteinen, lohkaremainen massoittelu ja vihreät kattopinnat liittävät sen luontevasti ympäröivään kalliomaisemaan ja luovat samalla kiinnostavan lisän katunäkymään.

Kruunuvuorenrannan koonta-asema
Kruunuvuorenrannan koonta-asema Kuva: Timo Kiukkola

4

Käärmetalo (peruskorjaus: arkkitehti Mona Schalin)

Helsingin Käpylään vuonna 1951 valmistunut Käärmetalo on Yrjö Lindegrenin suunnittelema. Mäkelänkadulla mutkittelevissa kerrostaloissa on lähes 200 kaupungin vuokra-asuntoa, ja jokaisella niistä on yksilöllinen asemansa ja näkymänsä. Ehdokasraadin mukaan oli mullistavaa, että rakennuksen ilmanvaihto säilytettiin painovoimaisena. Mona Schalin edustaa Kati Salonen ja Mona Schalin -arkkitehteja.

Käärmetalo
Käärmetalo. Kuva: Kuvatoimisto Kuvio Oy

5

Vaaralanpuiston päiväkoti (AFKS-arkkitehdit)

Toisssa vuonna valmistunut Vaaralanpuiston päiväkoti on ‘”pieni suuri” rakennus, joka muodostaa ehdokasraadin mukaan suojaisan maiseman päiväkodin lapsille. Puistomaisen tontin isot pihapuut on suojeltu rakentamisen aikana. Rakennus sopeutuu massoiltaan ja materiaaleiltaan ympäröivän rakennetun ympäristön mittakaavaan, ja se jakautuu kahteen erilliseen piha-alueeseen, tiedotteessa kerrotaan.

VAARALANPUISTON PÄIVÄKOTI
Vaaralanpuiston päiväkoti. Kuva: Mika Huisman

Suosittelemme