Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Muistatko vielä OG:n satumaisen nousun The International -voittoon? Katso tästä viime vuoden turnauksen ratkaisuhetket!

Tämän vuoden turnauksessa kolmen parhaan joukkoon edennyt OG jahtaa historiallista uusintavoittoa.

Otto Rönkä,
Jaakko Palvaila
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen Jesse "JerAx" Vainikan ja Topias "Topson" Taavitsaisen edustama OG nousi viime vuonna maailman suurimman Dota 2 -turnauksen The Internationalin voittoon. Aegis-mestaruuskilven lisäksi joukkue pokkasi peräti 11 miljoonan dollarin voittopotin.

OG:n mestaruus saattaa olla TI-turnaushistorian hurjin ja yllättävin. Eurooppalaisjoukkue yllätti monet noustessaan Kanadan Vancouverissa pelatun turnauksen päätteeksi lavalle voittajana.

Kuinka OG marssi voittoon? On aika virkistää muistia.

Uskomaton välierävoitto

OG:n välierävoitto tulee jäämään paitsi The International -turnausten myös varmasti koko Dota 2 -pelin historiaan – niin älytön se oli. Suomalaispelaajien edustama OG oli jo ahdistettu oman tukikohtansa nurkkaan, kun PSG.LGD:n kiinalaistähdet lähtivät viimeiseen, pelin lopettamiseen tähtäävään hyökkäykseen.

Eurooppalaisjoukkue päätti laittaa kaikki munat yhteen koriin ja lähteä "kaikki-tai-ei-mitään" -tyyppiseen viimeiseen vastahyökkäykseen. Vainikan ohjastama Earthshaker mäjähti samaan suppuun ahtautuneiden LGD-pelaajien keskelle, ja kaikkien aikojen kääntö alkoi.

Tätä seurasi vastustajien lakoaminen, ja armoton takaa-ajo. Vainikka ja Taavitsainenjahtasivat vastustajan pelaajia pitkin metsää, ja lopulta LGD:n joukkueesta peräti neljä sankaria makasi kuolleena.

OG oli tilanteessa silti niin paljon tappiolla, että kapteeni Johan "N0tail" Sundstein määräsi tiiminsä viimeiseen hyökkäykseen suoraan LGD:n tukikohtaan.

Taistelun kautta turnausvoittoon

Loppuottelun esimmäisen erän voitettuaan eurooppalaisjoukkue joutui alakynteen häviten kaksi seuraavaa väkevää PSG.LGD:tä vastaan. Kiinalaisjoukkueen tähdet ottivat erityisesti nuoren Taavitsaisen pelikentällä silmätikukseen ja piinasivat tätä läpi ottelusarjan.

Kahdessa viimeisessä erässä kummassakin LGD:n voitto näytti jo varmalta. OG kuitenkin onnistui aina nousemaan takaa-ajoasemista – ja paikoin varmalta näyttäneistä tappiotilanteista – takaisin peliin mukaan ja voittoon asti.

Viides ja ratkaiseva erä oli varsinkin alussa täysin LGD:n näytöstä. Yle E-urheilun kisastudiossa asiantuntijat Kalle "Trixi" Saarinen ja Jesse "Rmape" Lehosmaa pitivät OG:n draftaamaa sankariviisikkoa heikkona, kun taas selostajakaksikko Arttu Hämäläinen ja Benjamin Läärä ehti tituleerata matsin jo "farssien farssiksi".

Mutta kapteeni Johan "N0tail" Sundsteinin dotanerous yllätti jälleen. Alun suhmurointi jäi unohduksiin, kun tappiolta näyttänyt peli käännettiin parissa tiimitaistelussa täysin päälaelleen. Vainikan Rubick ja Taavitsaisen Zeus tekivät tärkeää esityötä Anathan "ana" Phamin ohjastaman Ember Spiritin repiessä LGD:n lineupin kappaleiksi.

OG puski hurjalla vimmalla päälle aina LGD:n tukikohtaan asti. Unelmista tuli totta ja kaikkien aikojen ihme-comeback konkretisoitui, kun kiinalaisten päämajarakennus pirstaloitui palasiksi ottelun lopun merkiksi. Peli oli selvä, ja OG voittaja erin 3-2.

Samalla OG:n kopissa alkoivat riemujuhlat. Ilon keskellä herkimmin ja koskettavimmin yllätysmestaruuteen reagoi joukkueen 25-vuotias kapteeni Sundstein. Nuoresta tanskalaisesta tuli keväällä OG:n kapteeni, kun peräti kolme pelaajaa jätti tiimin. Sundstein ja Vainikka joutuivat kokoamaan jengin siis lähes kokonaan uudestaan, ja tässä vaiheessa mukaan tuli muuan muassa maailman dotaväelle vielä tuntematon Taavitsainen.

Haussa historian ensimmäinen tuplamestaruus

OG tavoittelee voittoa myös tämän vuoden The International -turnauksessa.

Kolmen parhan joukkoon edennyt OG hakee lauantaina finaalipaikkaa kiinalaista PSG.LGD:ta vastaan. Ottelun häviäjä joutuu hakemaan vauhtia häviäjien kaavion finaalista, kun voittaja etenee suoraan koko turnauksen loppuotteluun.

Yle näyttää The Internationalin pudotuspelit suorina lähetyksinä Yle Areenassa ja Yle e-urheilun Twitch-kanavalla. Turnaus huipentuu sunnuntaina 25. elokuuta aamuyhdeksältä Suomen aikaa pelattavaan loppuotteluun.

Lähetyksiä selostavat Arttu Hämäläinen ja Benjamin Läärä. Lähetysten studio-osuuksia isännöi Thomas Tontchev ja asiantuntijoina toimivat Rikumikko Kangasmäki sekä ruotsalaisen The Final Tribe -joukkueen valmentaja Niklas Koskinen.

Lue myös:

Miltä tuntuu pelata miljoonien eurojen palkintopotista? "Pelaajien päällä leijuu musta pilvi, joka sumentaa ajattelun"

Kaikkien aikojen suurin e-urheiluturnaus The International alkaa Shanghaissa – yltävätkö suomalaiset historialliseen hattutemppuun?

Suosittelemme sinulle