Hyppää sisältöön

Pääministeri Rinteen lupaus ostovoimasta yllätti valtiovarainministeri Lintilän: "En pidä sitä viisaana"

Rinne lupaili Ylen haastattelussa eilen, että hallitus ei päästä ostovoimaa heikkenemään.

Antti Rinne (SDP) och Mika Lintilä (C) i Ständerhuset i Helsingfors den 6 juni då regeringen Rinne utnämndes.
Antti Rinne (vas.) ja Mika Lintilä matkalla uuden hallituksen nimitykseen Säätytalolla kesäkuun alussa. Kuva: Pekka Sipola
Maria Stenroos,
Annika Martikainen,
Margit Alasalmi

Valtiovarainministeri Mika Lintilälle (kesk.) tuli yllätyksenä pääministeri Antti Rinteen (sd.) lupaus palkansaajien ostovoiman pitämisestä ennallaan ensi vuonna.

Veronmaksajain keskusliiton laskelmien mukaan kilpailukykysopimukseen sisältyvä palkansaajamaksujen nousu nostaa tuloveroprosenttia puoli prosenttiyksikköä, mikä merkitsisi keskituloiselle noin 250 euron menetystä vuodessa.

Pääministeri Antti Rinne lupaili Ylen haastattelussa torstaina, että hallitus ei päästä ostovoimaa heikkenemään. Lintilän mukaan hallitus ei voi sitä luvata.

– Sivukulut ratkeavat eri pöydässä, ei hallituksen pöydässä, sanoi Lintilä Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa tänä aamuna.

Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) on ehdottanut, että kilpailukykysopimuksen aiheuttamat ansiomenetykset keskituloisille pitäisi korvata veronkevennyksillä. Lintilä totesi keskiviikkona, että sivukulut kuuluvat työmarkkinaosapuolten kontolle.

– Elokuun lopussa saadaan tarkat luvut. Työttömyysvakuutusmaksussa on todennäköisesti mahdollisuutta tiputtaa jonkin verran parantuneen työllisyystilanteen takia, sanoo Lintilä.

Lintilän mukaan hallitus on varautunut 200 miljoonan euron ansiotuloveron kevennykseen pieni- ja keskituloisille.

– Meillä ei ole suoraan varattu rahaa mahdolliseen kiristymiseen, joka tulee välillisten kautta, enkä pidä sitä viisaana. Se olisi viesti hallitukselta työmarkkinapuolelle, että se voi tehdä omat ratkaisunsa ja me kuittaamme laskun, Lintilä sanoo.

Lintilän mukaan se olisi askel kohti tasaveroa, jota hän ei kannata.

Yle tavoitti pääministeri Rinteen perjantaina, mutta Rinne ei halunnut ottaa kantaa Lintilän tulkintaan. Rinne kuitenkin sanoo, että ostovoiman kasvua voidaan taata monin tavoin, joista yksi on esimerkiksi työllisyyden kasvattaminen.

Lue lisää:

Rinne budjetista: Huolehdimme siitä, että ihmisten ostovoima kasvaa

Orpo tyrmää Lintilän budjettiesityksen: "Lisätään miljardi pysyviä menoja, kun tuloista ei ole vielä tietoa"

Suosittelemme sinulle