Hyppää sisältöön

Hallituksen aktiivimalliesitys julki: Leikkuri poistuu vuoden alussa, aiemmin alennettu päiväraha palautuu ennalleen – Purkamisen hintalappu 50 miljoonaa euroa

Lakiesityksen mukaan työttömyyden alussa olevat etuuden omavastuupäivät jäävät nykyiseen viiteen päivään.

Työttömät ovat protestoineet epäreiluksi koetun aktiivimallin kumoamiseksi. Helmikuussa 2018 osoitettiin mieltä Senaatintorilla Helsingissä. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Antti Rinteen (sd.) hallitus esittää aktiivimallin leikkurin ja velvoitteiden kumoamista vuoden alussa.

Aktiivimallia koskeva lakiesitys lähti perjantaina lausuntokierrokselle (siirryt toiseen palveluun), joka päättyy 9. syyskuuta. Hallitukselta odotetaan päätöksiä työllisyysvaikutuksiltaan vastaavista toimista jo syyskuun puolivälin budjettiriihessä.

– Työllisyystoimenpiteitä käydään läpi työllisyyden edistämisen ministeriryhmässä jo ensi viikosta lähtien, kertoo sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) tiedotteessa.

Työttömyysetuus palautuu normaalin suuruiseksi vuoden 2020 alusta, jos sitä on alennettu aiemmin aktiivimallin perusteella.

Aktiivimalli kuitenkin vielä leikkaa ensi tammikuussa maksettavia, mutta vuonna 2019 kertyneitä työttömyyspäivärahoja.

Työttömyyden alussa olevien omavastuupäivien määrä jää esityksessä ennalleen nykyiseen viiteen päivään. Näiltä päiviltä työttömälle ei makseta päivärahaa.

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana omavastuupäiviä nostettiin ensin seitsemään ja laskettiin jälleen viiteen, kun aktiivimalli tuli voimaan viime vuoden alussa.

Aktiivimallin leikkurin ja velvoitteiden purkamisen arvioidaan kasvattavan työttömyysetuusmenoja hieman yli 51 miljoonalla eurolla. Poisto kuitenkin vähentää toimeentulotuki- ja asumistukimenoja arviolta 12 miljoonaa euroa. Etuusmenot kasvavat täten lopulta noin 39 miljoonaa euroa.

Leikkuri ja velvoitteet puretaan, mitä tilalle?

Työttömät ovat kokeneet aktiivimallin epäoikeudenmukaiseksi, koska päivärahaa on leikattu omasta aktiivisuudesta huolimatta. Eri paikkakunnilla on myös erilailla tarjolla työpaikkoja ja ehdot täyttäviä työttömien palveluja.

Aktiivisuuden seuraaminen on lisännyt myös Kelan ja TE-toimistojen työmäärää.

Aktiivimalli leikkaa työttömyysturvaa vajaalla viidellä prosentilla, jos työtön ei tehnyt tarkastelujaksolla töitä vähintään 18 tuntia, ansainnut yritystoiminnalla yli 241 euroa tai osallistunut työllisyyspalveluihin viisi päivää. Esityksessä ehdotetaan myös näiden velvoitteiden purkamista.

Lakiesityksen mukaan noin joka kolmannen työmarkkinatuen, perus- ja ansiosidonnaisen päivärahan saajan tuloja on leikattu, koska he eivät ole täyttäneet edellä mainittuja ehtoja.

Päivärahan leikkauksen kohteeksi ovat joutuneet erityisesti iäkkäät ja pienillä paikkakunnilla asuvat työttömät. Se raha mitä työttömyysturvamenoissa on säästetty, on mennyt toimeentulotukeen. (siirryt toiseen palveluun)

Hallitusohjelman kirjaus aktiivimallin poistamisesta on aiheuttanut kesän aikana kitkaa keskustan, SDP:n ja vasemmistoliiton välille. (siirryt toiseen palveluun)

Hallituspuolueiden edustajat ovat kiistelleet siitä, tarvitaanko aktiivimallin tilalle työllisyysvaikutuksiltaan korvaava malli ja pitääkö ennen muutoksia odottaa mallin vaikutuksia kartoittavan tutkimuksen valmistumista.

Tätä mieltä on ainakin valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) Ilta-Sanomien haastattelussa. (siirryt toiseen palveluun) VATT:n raportti valmistuu lokakuussa.

Pääministeri Rinne vakuutti Ylelle jo elokuun alussa, että aktiivimallin leikkuri tulee poistumaan tammikuussa. Näitä korvaavia työllisyystoimia mietitään nyt sitten ministeriryhmässä ennen budjettiriiheä.

Aktiivimallin purku oli yksi sosiaalidemokraattien ja vasemmistoliiton vaalilupauksista.

Lue lisää:

Hallitus yrittää löytää 144 000 työkykyistä, "Emme edes tiedä, missä he ovat" – Rinne puolusti työllisyystavoitetta SDP:n kesäkokouksessa

Koko budjettiehdotus on nyt julki – Korkeakoulut saivat pettyä, mutta uusi tiedeministeri aikoo taistella niiden rahoista ja aloituspaikoista

Työttömyysetuuden porrastuksesta nopea korjausliike vihattuun aktiivimalliin? Rahaa ensin enemmän, lopussa vähemmän – Työtön: "Tosi epäreilua. Ei ole oma syy, jos ei saa töitä"

Suosittelemme sinulle