Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Koko budjettiehdotus on nyt julki – Korkeakoulut saivat pettyä, mutta uusi tiedeministeri aikoo taistella niiden rahoista ja aloituspaikoista

Valtiovarainministeriö esittää korkeakouluille vain neljäsosaa opetus- ja kulttuuriministeriön vaatimasta lisärahoituksesta.

Hanna Kosonen
– Sekä opetus- ja kulttuuriministeriön että keskustan tahto on saada nämä rahat korkeakouluille, sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) Kuva: Marja Väänänen / Yle
Robert Sundman,
Jyrki Hara,
Hannu Tikkala
Avaa Yle-sovelluksessa

Uusi tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) ei aio tyytyvä valtiovarainministeriön esitykseen korkeakoulujen määrärahojen korotuksesta ensi vuodelle.

Valtiovarainministeriö esittää ensi vuodelle 15 miljoonan euron korotusta, josta 10 miljoonaa menisi yliopistoille ja viisi miljoonaa ammattikorkeakouluille.

Hallitusohjelmassa yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen rahoitusta luvataan nostaa yhteensä 60 miljoonalla eurolla.

Opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisi tänään oman pohjaehdotuksensa, jossa yliopistot saisivat hallitusohjelman mukaisesti 40 miljoonaa ja ammattikorkeakoulut 20 miljoonaa heti ensi vuonna. Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen lupaa taistella esityksen puolesta ministeriöiden välisissä neuvotteluissa ja hallituksen budjettiriihessä.

– Tämä on tietenkin hallitusohjelman mukainen esitys. Sekä opetus- ja kulttuuriministeriön että keskustan tahto on saada nämä rahat korkeakouluille. Teemme täysillä töitä sen eteen, että ne sitten lopullisessa versiossa ovat, hän sanoo.

Lisäksi ministeriö lisäisi korkeakoulujen aloituspaikkoja viidellä tuhannella, mistä valtiovarainministeriön esityksessä ei mainita mitään. Tässäkään tiede- ja kulttuuriministeri ei aio vielä antaa periksi.

– Koen, että se (aloituspaikkojen lisäys) olisi hyvä saada vielä lisäksi.

Etujärjestöt: "Budjettiesitys petti korkeakoulut"

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene, Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifi, Sivistystyönantajat, Professoriliitto, Tieteentekijöiden liitto, Opetusalan ammattijärjestö OAJ, Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL ja Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK ovat moittineet valtiovarainministeriön budjettiehdotukseen.

– Valtiovarainministeri Lintilän ehdotuksessa korotukset vuodelle 2020 ovat vain neljäsosa hallitusohjelmassa luvatusta, järjestöt huomauttavat.

– Odotukset vuoden 2020 talousarvion osalta olivat korkeakouluissa hallitusohjelman jälkeen positiiviset. Rahoituksen piti kääntyä pitkän leikkauskierteen jälkeen nousuun.

Tiede- ja kulttuuriministeri Kososen mukaan on selvää, että rahoituksen korottaminen hallitusohjelman kirjausten mukaan heti ensimmäisessä budjetissa on ollut koko hallituksen tahtotila.

– Valtiovarainministeriö on tehnyt sitten omia laskelmiaan ja tässä ollaan, mutta neuvottelut jatkuvat, hän sanoo.

Valtiovarainministeriö on näyttänyt punakynää ministeriöiden toiveille

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi ehdotuksensa päälinjoista jo keskiviikkona. Koko ehdotus julkaistiin yksityiskohtineen tänään aamupäivällä. Siihen voi tutustua osoitteessa budjetti.vm.fi.

Tänään myös muut ministeriöt ovat julkaisseet omia budjettiehdotuksiaan. Niistä käy ilmi, ettei valtiovarainministeri ole "näyttänyt punakynää" lupaamallaan tavalla ainoastaan opetus- ja kulttuuriministeriölle.

Esimerkiksi työ- ja elinkeinoministeriö on ehdottanut 17 miljoonan euron lisäystä palkkatukeen, mutta valtiovarainministeriön ehdotuksessa lisärahaa löytyy 10 miljoonaa euroa.

Ministeriöt käyvät yhdessä valtiovarainministeriön kanssa neuvottelut budjetista kuun lopulla. Lopullisen muotonsa valtion budjetti saa hallituksen budjettiriihessä syyskuun puolivälin tienoilla.

Puoluetukeen tuntuva korotus

Valtiovarainministeriön budjettiesityksestä käy myös ilmi, että hallitus aikoo korottaa tuntuvasti poliittisille puolueille maksettavaa puoluetukea.

Puoluetuen korotuksesta ei kerrottu valtiovarainministeriön budjettitiedotteessa keskiviikkona eikä valtiovarainministerin tiedotustilaisuudessa.

Puoluetuen tasoa esitetään nostettavaksi ensi vuonna 36 miljoonaan euroon. Valtioneuvoston kanslia myöntää tänä vuonna puolueiden tukemiseen reilu 29 miljoonaa euroa. Korotus on kokonaisuudessaan kuusi miljoonaa euroa.

Puoluetuen tasoa laskettiin Juha Sipilän (kesk.) hallituksen alkuaikoina. Vuonna 2014 puoluetukea maksettiin 34 miljoonaa euroa ja vuonna 2015 32 miljoonaa euroa.

Myös eduskunta-avustajien palkkauksiin tarkoitettu määräraha nousee.

Juttua on päivitetty klo 15.48 lisäämällä tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen kommentit. Jutun muotoiluja on päivitetty klo 16.00.

Lue lisäksi:

Hallituksen aktiivimalliesitys julki: Leikkuri poistuu vuoden alussa, aiemmin alennettu päiväraha palautuu ennalleen – Purkamisen hintalappu 50 miljoonaa euroa

Suosittelemme