Hyppää sisältöön

Sosiaalinen media raivostui, kun luurankomainen norsuvanhus marssi buddhalaisessa juhlaparaatissa Sri Lankassa

Tapausta tutkitaan eläinrääkkäyksenä.

70-vuotias elefantti.
Tikiri-niminen 70-vuotias norsuvanhus osallistui buddhalaisparaatiin huonosta kunnostaan huolimatta. Kuva: STR / AFP
Ulriikka Myöhänen

Eläinten ystäviä ja sosiaallista mediaa kuohuttaa tapaus, jossa huonokuntoista 70-vuotiasta norsuvanhusta marssitettiin buddhalaisparaatissa Sri Lankassa.

Paraatit ovat osa 11-päiväistä buddhien festivaalia Esala Pereharaa. Vuosittain järjestettävään festivaaliin osallistuu perinteisiä rumpujensoittajia ja tanssijoita sekä noin 100 kesyä norsua.

Paraatin ajan norsuvanhus oli verhoiltuna perinteisiin vaatteisiin, joten sen langanlaiha ja räytynyt vartalo jäi piiloon paraatin katselijoilta. Norsun todellinen kunto näkyy kuitenkin kuvista, joita on jaettu myös sosiaalisessa mediassa.

Tikiri sai tukea sosiaalisesta mediasta

Norsun surkea olemus sai aikaan sosiaalisessa mediassa valtaisan protestin, jonka myötä festivaalin järjestäjät poistivat eläimen festivaalin loppuhuipennuksesta jo keskiviikkona, kertoo uutistoimisto AFP.

Esimerkiksi srilankalainen Twitter-käyttäjä Manjitha De Alwis toteaa tviitissään, että hienosti puetut norsut symboloivat saarivaltion kulttuuria.

– Mutta ahneutemme vuoksi emme välitä norsuista tai niiden hyvinvoinnista. Tikiri on hyvä esimerkki tästä, De Alwis jatkaa.

Sri Lankassa norsu on rikkaiden lemmikki

Sri Lankan turismista ja luonnosta vastaava ministeri John Amaratunga on tilannut villieläinviranomaisilta tutkinnan siitä, miksi ja miten huonokuntoinen Tikiriksi nimetty norsu päätyi paraatiin.

Ministeri on myös ohjeistanut villieläinviranomaisia varmistamaan, etteivät muut buddhalaisparaateissa käytetyt norsut ole vastaavassa jamassa kuin Tikiri. Paraateissa käytettäviä norsuja on Sri Lankalla joidenkin arvioiden mukaan 200.

elefantit marssivat juhlakulkueessa Sri Lanka
Norsut ovat osa buddhalaisia juhlakulkueita. Kuva vuodelta 2009 Sri Lankan pääkaupungista Colombosta. Kuva: EPA

Norsuasiantuntija Jayantha Jayewardene pitää norsun kohtelua epäinhimillisenä. Hänen arvionsa mukaan paraatissa nähty eläin oli ilmeisen aliravittu ja lähellä kuolemaa.

– Omistajat vievät norsunsa paraatiin saadakseen meriittejä itselleen, ei eläimelle. Se ei saisi koskaan olla sallittua, Jayewardene sanoo uutistoimisto AFP:n mukaan.

Esala-festivaalin Kandyn kaupungissa järjestänyt Pyhän hampaan temppeli on sanonut, ettei Tikiri ollut heidän temppelinorsunsa.

Monet rikkaat srilankalaiset pitävät norsuja lemmikkeinään. Eläinten huonosta kohtelusta ja julmuuksista on tehty paljon valituksia.

Suosittelemme sinulle