Hyppää sisältöön

"Kukaan ikävä ihminen tai ihmisvihaaja ei tarjoa kyytiä eikä hakeudu toisten kyytiin" – Kimppakyyti on nykyajan liftausta

Myös valtio kannustaa kimppakyyteihin siellä missä yksityisautoa joutuu käyttämään.

Arja Pennasen kyydissä on vuosien varrella matkustanut runsaasti kimppakyytiläisiä. Jukka Seiloselle kimppakyyti tarjoaa nopean ja edullisen kyydin Rovaniemeltä Inariin, lähemmäs kotia, joka on Utsjoen Karigasniemellä. Kuva: Antti Mikkola / Yle
Pia Tuukkanen

Paremmat yhteydet, edullisuus ja seura nousevat selvästi esiin, kun Facebookin kimppakyyti -ryhmissä kyselee syytä siihen, miksi valita pitkällekin matkalle kimppakyyti.

Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva kannustaa kimppakyyteihin. Samaan suuntaan kulkevien kyyditseminen lisää autonkäytön tehokkuutta ja vähentää päästöjä. Taksiliikennelaki sallii kimppakyydit, jos kyydin tarjoaja pyytää korvauksen vain matkan kulujen kattamiseksi eikä toimeentulon hankkimiseksi.

– Etenkin niillä seuduilla, joissa julkista liikennettä on vähän, suosittelemme kimppakyytejä, jos oman auton käytölle ei ole muita vaihtoehtoja, sanoo asiantuntija Helena Suomela Motivasta.

Euroopassa on useita erilaisia netissä toimivia kimppakyytisivustoja ja Suomessakin niitä on muutamia, mutta suurin osa kyytijärjestelyistä tuntuu tapahtuvan Facebookissa.

– Myös työpaikoille voi perustaa suljetun järjestelmän, jossa työyhteisön sisällä tarjotaan kimppakyytejä. Se voi vähentää työautojen tarvetta ja olemassa oleviin autoihin saa mahdollisimman korkean käyttöasteen, toteaa Suomela.

Facebookin kimppakyyti on nykyajan liftausta

– Ehkä ajattelen tätä nykyajan liftauksena ja itselleni se on myös ilmastoteko, etten ajelisi yksin pitkää matkaa. Toki myös taloudellisesti kannattaa, jos saa edes vähän kuluja pienemmäksi, kertoo joka toinen viikko Jyväskylästä Rovaniemelle ajeleva Riikka, joka ei tässä halua esiintyä koko nimellään.

Reissuun lähtiessään hän tarjoaa kyytiä Facebookissa Jyväskylä-Oulu-Jyväskylä ja Rovaniemi-Oulu-Rovaniemi -ryhmissä. Joka kerta matkaan on tarttunut kyytiläinen joko koko matkalle tai edes osan matkaa.

Lemmikit ovat yksi syy valita kimppakyyti. Rovaniemeläinen Elina Hirvonen valitsee oman auton, koska matkustaa koiransa kanssa.

– Pitkät etäisyydet tuppaa väsyttämään jos yksin ajaa. Julkisia en juurikaan käytä koska yhteydet eivät ole niin hyvät ja koiran kanssa julkisissa matkustaminen on vaikeaa ja useimmissa busseissa mahdotonta, kertoo Hirvonen.

Kyytiryhmissä autoaan tarjoavat eivät sano pelkäävänsä. Facebookissa omilla kasvoilla ja nimellä esiintyminen on turvallisuutta lisäävä tekijä.

– Ne ihmiset ovat valikoituneet; juuri kukaan ikävä ihminen tai misantrooppi ei tarjoa kyytiä eikä hakeudu toisten kyytiin, toteaa Inari-Rovaniemi-Inari -kyytiryhmässä oleva Virpi Jääskö.

Lapissa kimppakyyti on usein kätevin keino matkustaa

Etenkin pitkien välimatkojen ja kehnojen julkisen liikenteen reittien Lapissa kimppakyydit ovat suosittuja. Kimppakyydillä matkustava saattaa päästä ovelta ovelle murto-osalla siitä hinnasta, mitä esimerkiksi linja-auto maksaisi. Se on yksi syy, miksi karigasniemeläinen Jukka Seilonen päätti hypätä rovaniemeläisen Arja Pennasen kyytiin perjantai-iltapäivänä Rovaniemeltä.

– Lisäksi tämä on paljon nopeampi tapa päästä perille, Seilonen sanoo.

RovaniemeläinenArja Pennanen on jo kahdeksan vuoden ajan tarjonnut kyytiä Rovaniemeltä Inariin ja toisin päin. Pennaselle kimppakyytien tarjoaminen on paitsi ekoteko, myös tapa saada matkaseuraa muutaman tunnin reissuun.

– Minun kyydissäni on ollut taiteilijoita ja kerran oli yksi, joka esitteli itsensä shamaaniksi ja myös ihan pieniä lapsia on ollut kyydissä, ilman vanhempiaan, Pennanen kertoo kyytiläisistään.

Pohjoisessa kimppakyyti voi mahdollistaa myös asumisen tai mökkeilyn maaseudulla, vaikka omaa autoa ei olisikaan.

– Mökiltä ruokakauppaan on helposti 40 kilometriä, niin ex-tempore-käynnit hoituvat yhteisvoimin. Pikalinjan bussipysäkit ovat harvan ulottuvissa. Pakko tukeutua kimppakyyteihin jos ei halua tai pysty itse ajella pitkiä välimatkoja ja bensat maksaa yksin, kertoo Anni Kekki kimppakyytiä tarjoavassa Facebook-ryhmässä.

Kimppakyydin lisäksi siirtoautojen käyttö on lisännyt suosiotaan. Moni autovuokraamo tarjoaa siirtoautoja juuri Facebookin kimppakyytisivustoilla. Jukka Seilonen kertoo joskus kuljettaneensa siirtoauton ja samalla itsensä määränpäähänsä. Se on suuri apu autonvuokrausfirmoille.

–Usein vuokra-auto jää toiseen paikkakunnalle, kuten Ouluun, Turkuun, Tampereelle tai Helsinkiin. Tarjoamme siirtoautoa, niin saamme auton takaisin Rovaniemelle helposti ja ei tarvitse lähteä hakemaan itse autoa, kertoo Sari Bobb rovaniemeläisestä autovuokraamosta.

Keskustele aiheesta kello 22 saakka.

Suosittelemme sinulle