Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Ovet paukkuivat toimistolla, kentällä tappiot seuraavat toisiaan – lentopallomaajoukkueen entinen luottomies: ”Onko niillä toimilla näin radikaali vaikutus?”

Matti Oivanen on huolissaan siitä, kuinka iso tasoero Suomen miesten lentopallomaajoukkueella ja lajin huippumailla on.

Joel Banks
Toukokuussa maajoukkueen päävalmentajana aloittaneen Joel Banksin voittotili näyttää toistaiseksi nollaa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Jussi Paasi
Avaa Yle-sovelluksessa

– Eihän se hyvältä näytä. Kaukana ollaan siitä, missä oltiin ihan muutama vuosi sitten. Alaspäin on menty, ja pahasti.

Matti Oivanen tietää mistä puhuu. Oivanen jätti maajoukkuepelit vuonna 2015. Silloin lentopallomaajoukkue oli täysin toisenlaisessa tilanteessa kuin nyt.

Takavuosien luottopelaaja on seurannut kotisohvaltaan, kuinka miesten maajoukkue on luisunut raastavan pitkään tappioputkeen. Suomi on hävinnyt uuden valmentajan Joel Banksin alaisuudessa jo 14 ottelua peräkkäin.

Notkahdus on tullut todella pahaan aikaan, sillä lentismiehillä oli juuri loistava mahdollisuus päästä olympialaisiin. Elokuun alussa pelatussa karsintaturnauksessa Suomi sai vastaansa Kiinan, Argentiinan ja Kanadan. Tuloksena oli kuitenkin pelkkiä tappiota, ja olympiaunelma murskaantui.

Samaan aikaan maajoukkueen viime keväänä jättänyt Tuomas Sammelvuo luotsasi Venäjän joukkueen Tokion olympialaisiin. Venäjä ei hävinnyt karsintaturnauksessa erääkään.

Tuomas Sammelvuo
Tuomas Sammelvuo valmensi Venäjän olympiakarsintaturnauksen voittoon. Kuva: Igor Russak / NurPhoto via Getty Images

Tappioita kentällä ja toimistolla

Lentopallomaajoukkue on ollut vuosikaudet – jopa vuosikymmenet– yksi Suomen palloilun ylpeydenaiheista. EM-kisoissa vuonna 2007 Suomi oli komeasti neljäs. Vielä vuonna 2014 joukkue ylsi MM-kisoissa sijalle 9. Saavutukset ovat globaalissa ja äärimmäisen kilpaillussa lajissa suorastaan järisyttävän kovia.

Maajoukkueessa on tapahtunut nopeassa tahdissa sukupolvenvaihdos, kun Oivanen ja monet muut luottomiehet ovat päättäneet pelinsä Suomen paidassa. Nyt nähty romahdus on silti tullut monille yllätyksenä.

– Se on tullut itsellenikin yllätyksenä, että varsinkin tulosten valossa tämä on mennyt noin huonoon jamaan, Oivanen sanoi Urheiluhullut-ohjelmassa.

Lentopalloliiton toimistollakin asiat ovat olleet pahasti sekaisin. Viime keväänä toimitusjohtaja Keijo Säilynoja sai potkut. Sen jälkeen varatoimitusjohtaja Päivi Harri päätti irtisanoutua. Seuraava lähtijä oli huippu-urheilun hallintopäällikkö Jaana Laurila. Samaan aikaan tapahtui myös Sammelvuon siirtyminen Venäjälle. Liitto jäi siirrossa ilman rahallisia korvauksia, sillä Sammelvuon sopimuksessa ei ollut ulosostopykälää.

– Onko niillä liiton toimilla, kun ovet ovat paukkuneet ja valmentaja vaihtunut, näin radikaali vaikutus myös joukkueen pelaamiseen? Matti Oivanen kysyi.

Tuorein huono uutinen liiton toimistolta tuli muutama päivä sitten. Lentopalloliitto kertoi aloittavansa yt-neuvottelut ja rajun säästökuurin, jonka tavoitteena on 700 000 euron säästöt.

Ero huippumaihin on jo liian suuri

Miesten joukkue pääsee yrittämään kunnianpalautusta ensi kuussa pelattavissa EM-kisoissa. Oivanen uskoo ja toivoo Suomen katkaisevan ensin tappioputken, ja ottavan sitten jatkopaikkaan tarvittavat kaksi voittoa alkusarjassa.

Oivasen mukaan suurin huoli on kuitenkin siinä, että ero huippumaihin nähden on kasvanut jo liian suureksi.

– Tuli katsottua tuossa Wagner-turnausta (elokuun alussa), kun Suomi pelasi Brasiliaa vastaan. Se ei näyttänyt kauhean hyvältä. Kuilu on niin iso. Suomen perustaso ei vain yksinkertaisesti riitä maailman kärkimaita vastaan, Oivanen sanoi.

Matti Oivanen
Matti Oivanen lentopallon maailmanliigan ottelussa Hollantia vastaan Espoossa vuonna 2015. Kuva: AOP

Yksi ongelma maailman huippuja vastaan pelatessa näyttäisi olevan myös henkisellä puolella. Yhä maajoukkueuraansa jatkava kokenut hakkuri Urpo Sivula avautui joukkueensa vaikeuksista surkeasti sujuneiden olympiakarsintojen jälkeen.

– Nyt näkyy ehkä vähän liikaa, että ollaan innoissaan siitä, että päästään oranssin sisälle vaan pyörimään ja koskemaan palloon, eikä mietitä sitä, että pelejä ollaan tultu voittamaan. Siinä on se suurin ongelma, Sivula sanoi suoraan Yle Urheilun haastattelussa.

Oivanen ymmärtää täysin Sivulan avautumisen.

– Kyllä, siltä se Suomen peli vähän näyttääkin. Että ollaan liian tyytyväisiä siitä, että päästään pelaamaan maajoukkueessa, eikä lähdetä tosissaan pelaamaan voitosta. Tällä mentaliteetilla peli on hävitty jo ennen kuin se ehtii alkaa.

– Nyt mennään liikaa sen taakse, että valmentaja on vaihtunut ja kokeneita pelaajia jäänyt pois. Kyllä sitä tulosta pitäisi tehdä tälläkin hetkellä, Oivanen sanoi.

Matti Oivanen ja Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Pekka Holopainen keskustelivat miesten lentopallomaajoukkueen tukalasta tilanteesta Urheiluhullut-ohjelmassa. Kuuntele Jussi Paasin isännöimä ohjelma kokonaisuudessaan Yle Areenasta. Urheiluhullut suorana lähetyksenä maanantaisin Radio Suomessa kello 18.05.

Lue myös:

Tuomas Sammelvuo avautuu siirtokohusta - "Puhutaan totuuksina asioita ilman, että on oikeasti selvitetty faktat"

Lentopalloliiton puheenjohtajalta kova väite: Venäjän liitto tiesi luottamuksellisia yksityiskohtia Sammelvuon sopimuksesta

Lentopalloliitto aloittaa yt-neuvottelut ja rajun säästökuurin – tavoitteena 700 000 euron säästöt

Asiantuntija uskoo, että lentopallomaajoukkueen ongelmat piilevät kiireessä ja kommunikaation puutteessa: "Liitossa ei ole vastuunkantajaa eikä mitään tapahdu"

Tuomas Sammelvuon sopimuksessa ei ollut ulosostopykälää – Lentopalloliiton toimitusjohtaja: "En halua ottaa kantaa edeltäjien tekemisiin"

Suosittelemme