Hyppää sisältöön

Ruotsalaisvarustamo toivoo ratkaisua myös Stena Impero -aluksen tilanteeseen

Iranilaista öljyä kuljettanut Grace 1 -tankkeri valmistautuu jatkamaan matkaansa Gibraltarilta, kertoi iranilainen merenkulkuviranomainen perjantaina.

Stena Impero -alus on ollut Iranin hallussa heinäkuusta lähtien. Kuva: Hasan Shirvani / EPA

Gibraltarilla vapautettu Grace 1 -säiliöalus tuskin pääsee matkaan ennen sunnuntaita. Brittiviranomaiset ottivat aluksen haltuunsa heinäkuun alussa Gibraltarinsalmessa, koska sen epäiltiin kuljettaneen öljyä Syyriaan EU:n talouspakotteiden vastaisesti. Gibraltarin korkein oikeus päätti torstaina vapauttaa tankkerin.

Ruotsalaisen Stena Bulkin toimitusjohtaja Erik Hånell kertoo STT:lle toivovansa, että myös Stena Imperon tilanteeseen löytyy ratkaisu Gibraltarin päätöksen jälkeen.

– Olemme täällä joka päivä toiveikkaita, mutta emme ota mitään itsestäänselvyytenä, Hånell sanoo STT:lle.

Grace 1 -tankkerin kiinnioton jälkeen Iran otti kiinni Hormuzinsalmessa Britannian lipun alla seilanneen ruotsalaisvarustamon Stena Impero -tankkerin, joka on miehistöineen yhä Iranin hallussa.

Toimitusjohtajan mukaan yhtiö ei ole ollut suorassa yhteydessä Iranin viranomaisten kanssa, vaikka aluksen kiinniotosta on kulunut noin kuukausi. Tieto kulkeutuu yhtiölle paljolti median kautta.

Hånell kertoo, että aluksen miehistö on fyysisesti hyvässä kunnossa. Miehistön jäsenet saavat olla yhteydessä sukulaisiinsa kerran päivässä. Sukulaiset ovat välittäneet tietoja tankkerin työntekijöiden kunnosta Stena Bulkille.

Omistajan pyynnöstä Grace 1 -aluksen uudeksi nimeksi tulee Adrian Darya. Alus jatkaa matkaansa Iranin lipun alla aikaisemman Panaman lipun sijasta.

Säiliöalus tuskin pääsee matkaan ennen sunnuntaita, kertoo AFP. Uutistoimiston mukaan kuusihenkisen miehistön on tarkoitus saapua Gibraltarille sunnuntaina.

Gibraltarin korkeimman oikeuden puheenjohtaja Anthony Dudley kertoi Iranin antaneen muodollisen ja kirjallisen vakuutuksen siitä, ettei se vie laivan lastia Syyriaan. Iranin lausunnon mukaan alus ei ole matkalla maahan, johon kohdistuu EU:n pakotteita. Dudley huomautti, että näin ollen aluksen hallussapidon jatkamiselle ei ole perusteita.

Lue lisää:

Iso-Britannia haluaa eurooppalaisen laivasto-osaston Hormuzinsalmelle – Haavisto: Suomi tukee diplomaattisesti

Video- ja äänimateriaali paljastaa, kuinka Hormuzinsalmen tankkeriselkkaus eteni

Iran otti haltuunsa brittien lipun alla seilaavan ruotsalaisomisteisen tankkerin

Suosittelemme sinulle