Hyppää sisältöön

Jemenin huthikapinalliset tekivät lennokki-iskun Saudi-Arabian öljykentille

Etelä-Jemenin separatistit puolestaan ovat poistuneet osasta Adenin hallintorakennuksia

Huthikapinallisia aseineen pääkaupungissa Sanaa'ssa huhtikuussa 2018. Kuva: Mohammed Huwais / AFP

Jemenin huthikapinalliset tekivät launtaina lennokki-iskun Saudi-Arabiaan. Isku kohdistui Shaybahin öljykentälle lähelle Arabiemiraattien rajaa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Huthikapinalliset ovat kuvailleet iskuaan öljykentille isoimmaksi sitten vuoden 2015 jälkeen.

Saudilähteet puolestaan kertovat, että ohjusisku on aiheuttanut vain "pienen" tulipalon voimalaitoksella, eikä sillä ole ollut vaikutusta öljyntuotantoon. Saudilähteiden mukaan kukaan ei ole myöskään loukkaantunut iskussa.

Huthikapinalliset ovat viime aikoina lisänneet ohjus- ja lennokki-iskujaan Saudi-Arabiaan, joka on vastannut iskuihin iskemällä kapinallisten kohteisiin esimerkiksi Jemenin pääkaupungissa Sanaassa.

Myös lauantaisen iskun jälkeen huthitiedottajat uhosivat, että iskuja on tulossa lisää, jos Saudi-Arabian agressiiviset toimet alueella jatkuvat.

Jemeniä pidetään Saudi-Arabian ja Iranin taistelukenttänä. Saudien johtama liittouma tukee Jemenin hallitusta, jonka huthikapinalliset syrjäyttivät vuonna 2014. Huthikapinallisten kerrotaan saavan tukea Iranilta.

Separatistit poistuivat Adenin hallintorakennuksista

Tilanteen selvittely jatkuu myös Adenin satamakaupungissa, jossa käydyissä taisteluissa on elokuun alkupuolella kuollut kymmeniä ja loukkaantunut satoja.

Etelä-Jemenin separatistit valloittivat viikko sitten armeijan ja hallinnon rakennuksia Adenissa. Liittouma vastasi valloituksiin tekemällä iskuja alueelle.

Uutistoimistojen mukaan separatistit ovat nyt poistuneet tärkeimmistä hallintorakennuksista ja Adenin pääsairaalasta. Uutistoimisto AFP:n mukaan presidentti Abedrabbo Mansour Hadin tiedonantaja Muammar al-Iryani on kertonut asiasta Twitterissä.

Separatistisen Etelän siirtymäneuvoston lähteet ovat kuitenkin kertoneet uutistoimisto Reutersille, etteivät he aio kokonaan poistua kaupungista.

Kuten Saudi-Arabian tukemat hallituksen joukot, myös Arabiemiirikuntien tukemat Etelä-Jemenin separatistit ovat taistelleet sodassa huthikapinallisia vastaan. Separatistit ovat kuitenkin olleet tyytymättömiä presidentti Hadiniin.

Jemenin sodassa on kuollut kymmeniä tuhansia ihmisiä neljän vuoden aikana. Heistä iso osa on siviilejä.

YK:n mukaan Jemenissä on meneillään maailman pahin humanitäärinen kriisi, eikä väkivaltaisuuksien äityminen helpota kriisin ratkaisemista.

Suosittelemme sinulle