Hyppää sisältöön

Italia päästi 27 alaikäistä siirtolaista maihin pelastusalukselta – järjestö pelkää laivaan jäävien vahingoittavan itseään

Pattitilanne Välimerellä jatkuu edelleen, sillä laivaan jää 105 aikuista ja kaksi alaikäistä.

Open Arms -kansalaisjärjestön laivalla on edelleen jumissa yli sata siirtolaista. Kuva: Quique Garcia / EPA
Ulriikka Myöhänen

Italian sisäministeri Matteo Salvini antoi vastentahtoisesti 27 alaikäiselle siirtolaiselle luvan nousta maihin pelastusalukselta, kertoo laivasta vastaava Open Arms -kansalaisjärjestö.

Järjestön mukaan rannikkovartiosto evakuoi lapset Lampedusan saarelle, jonka lähistöllä alus on ankkuroituna. Maihinnousulupa koski vain lapsia, jotka olivat laivalla yksin. Osa heistä oli ollut laivalla jo yli kaksi viikkoa. Alukseen jää vielä 105 aikuista ja kaksi lasta.

Open Arms -järjestön perustaja Oscar Camps on tänään kertonut pitävänsä tilannetta laivalla kestämättömänä. Camps sanoo uutistoimisto Reutersille, ettei laivan henkilökunta voi enää taata siirtolaisten turvallisuutta ja rauhallista tunnelmaa laivalla. Merestä pelastetut siirtolaiset ovat pahasti traumatisoituneita.

– Jos siirtolaiset päättävät toimia, emme voi pysäyttää heitä. Open Armsin kaltaisella laivalla on monia tapoja vahingoittaa itseään ja satoja tapoja tehdä itsemurha, Camps sanoo.

Järjestö on keskustellut huolestaan Espanjan pääministeri Pedro Sanchezin, Saksan liittokansleri Angela Merkelin ja Ranskan presidentti Emmanuel Macronin kanssa.

Salvini pysyy kannassaan oikeuden päätöksestä huolimatta

Siirtolaisia Välimereltä pelastava Open Arms -järjestö otti torstaina yllättävän voiton italialaisessa oikeudessa, kun roomalainen oikeusistuin katsoi Salvinin siirtolaislaivaa koskevat linjaukset laittomiksi.

Salvini kirjoitti elokuun alussa merestä pelastettuja siirtolaisia kuljettaneelle laivalle maihinnousukiellon ja uhkasi järjestöä yli miljoonan euron sakoilla, jos laiva rantautuisi. Järjestö nosti määräyksestä kanteen, ja oikeusistuin asettui tapausta käsiteltyään järjestön puolelle.

Mediatietojen mukaan italialaissyyttäjät ovat avanneet tutkinnan aluksen rantautumiseen liittyvistä tapahtumista.

Kuusi EU-maata on lupautunut ottamaan vastaan avustuslaivan kuljettamat, Libyan edustalta pelastetut siirtolaiset. Noin 150 siirtolaista on tarkoitus jakaa Ranskan, Saksan, Romanian, Portugalin, Espanjan ja Luxemburgin kesken.

Kolmetoista vakavasti traumatisoitunutta ja lääkinnällistä apua tarvinnutta siirtolaista siirrettiin pois laivalta torstaina.

Kaikkia ihmisiä ei kuitenkaan voitu evakuoida laivalta, sillä Salvini ei ole oikeuden päätöksestä huolimatta päästänyt kaikkia siirtolaisia maihin.

Lue lisää:

Salvini kärsi yllätystappion – Kuusi EU-maata lupautui ottamaan vastaan Libyan edustalta pelastetut siirtolaiset

Kuoleman lautat Välimerellä haastavat Euroopan unionia – Suomi avaa jälleen kerran keskustelua yhteisvastuusta

Suosittelemme sinulle