Hyppää sisältöön

Espanja tarjosi pelastuslaivalle mahdollisuuden tulla Gibraltarinsalmelle – järjestö kieltäytyy vedoten pitkään matkaan ja hätätilanteeseen

Matka Lampedusalta Gibraltarinsalmelle kestäisi kuusi päivää.

Yli sata siirtolaista on jumissa pelastuslaivalla. Kuva: Quique Garcia / EPA
Ulriikka Myöhänen

Espanjan hallitus tarjosi sunnuntaina avustusjärjestö Open Armsin laivalle mahdollisuuden rantautua Algecirasin satamaan Gibraltarinsalmelle.

Järjestö kieltäytyy tarjouksesta vedoten "äärimmäiseen humanitaariseen hätätilanteeseen" laivalla, jossa on yli sata Libyan edustalta alukseen pelastettua siirtolaista. Osa siirtolaisista on pahasti traumatisoituneita ja viettänyt aluksella yli kaksi viikkoa.

– Matkustajien pitää päästä maihin heti. On mahdoton ajatus, että olisimme merellä kuusi päivää. Sen verran meiltä kestäisi saapua Algecirasiin, tiedottaja sanoo uutistoimisto Reutersin mukaan.

Alus on ankkuroituna Italialle kuuluvan Lampedusan saaren edustalla. Italian sisäministeri Matteo Salvini on kieltänyt alusta rantautumasta Italiaan, mutta suostui pitkin hampain evakuoimaan laivalta 27 lasta Lampedusalle lauantaina.

Espanjan pääministeri Pedro Sanchez sanoi tänään uutistoimisto AFP:n mukaan, että hän on kehottanut Algecirasin satamaa valmistautumaan laivan tuloon. Samaan hengenvetoon hän totesi tilanteen laivalla olevan kiireellinen ja kuvaili Italian päätöstä "käsittämättömäksi".

Roomalainen oikeusistuin on pitänyt Salvinin maihinnousukieltoa laittomana. Mediatietojen mukaan italialaissyyttäjät ovat avanneet tapauksesta tutkinnan.

Täsmennys kello 17:22:. Jutussa puhuttiin aiemmin Gibraltarista. Oikea paikka on Gibraltarinsalmi.

Lue lisää:

Italia päästi 27 alaikäistä siirtolaista maihin pelastusalukselta – järjestö pelkää laivaan jäävien vahingoittavan itseään

Suosittelemme sinulle