Hiekkatietä pitkin tulee reipasta vauhtia pieni hahmo päässään japanilaistyylinen päähine.
Museon edustalla odotettua vierasta on jo reilun tunnin ajan odottanut Rautjärven kunnanjohtajasta lähtien koko Kollaa ja Simo Häyhä -museon iskujoukko.
Japanilainen Masatoshi Sasayama tervehtii iloisesti vastaanottajiaan. Muutaman tervehdyssanan jälkeen seurue astuu sisään vaatimattomaan museorakennukseen.
– Meillä ei ole mitään kiirettä. Voitte olla täällä niin kauan kuin haluatte, kertoo Kollaa ja Simo Häyhä - museon toiminnanjohtaja Kari Partanen.
Aivan itärajan pinnassa Rautjärven Miettilän kylässä on viime päivät eletty jännittäviä aikoja. Viime viikolla kiiri tieto, että japanilainen 72-vuotias Masatoshi Sasayama on toteuttamassa unelmaansa ja kävelemässä ihailemansa sotasankari, tarkka-ampuja Simo Häyhän synnyinseudulle.
Sasayama lensi pari viikkoa sitten Japanin Tokiosta 8 000 kilometriä Helsinkiin. Sieltä hän jatkoi matkaansa kävellen Rautjärvellä sijaitsevaa Kollaa ja Simo Häyhä -museota kohti. Kävelymatkaa tulisi yhteensä noin 300 kilometriä.
– Haluan kävelemällä kunnioittaa Simo Häyhää, kertoi Sasayama Ylen haastattelussa viikko sitten.
Matka tuli päätökseen tänään maanantaina vähän ennen puolta päivää. Oikeasti museo on jo tältä kesältä suljettu, mutta jos vieras matkustaa 8 300 kilometriä, ei museo voinut olla avaamatta ovia.
– Minulla soi puhelin koko viikonlopun ajan, kun ihmiset soittivat. Heillä oli hätä, että pääseekö japanilaisvieras sisälle. Totta kai pääsee, sanoo Kollaa ja Simo Höyhä -museon tukiyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Reijo Sinkkonen.
Kunnioitus Simo Häyhälle
Tokiossa asuva Masatoshi Sasayama kertoo miten hän nuorena luki japanilaista Golgo 13 -mangasarjakuvaa.
– Siinä seikkailee tarkka-ampuja, jonka esikuvana sanotaan olleen suomalainen tarkka-ampuja Simo Häyhä. Päätin, että haluan joku päivä kävellä hänen asuinseudulleen.
Häyhästä Sasayama tiesi aluksi vain nimen. Internetistä hän oppi, että Häyhä on suomalainen ja syntynyt Rautjärvellä.
Sasayama korostaa, ettei hän ole sodan ihannoija tai sotafani. Päinvastoin. Hän haluaa rauhaa ihan niin kuin Simo Häyhäkin halusi.
– Maat joutuivat sotaan, ja Simo Häyhä joutui sotimaan, sanoo Sasayama.
Kollaa ja Simo Häyhä -museon toiminnanjohtaja Kari Partanen on samaa mieltä Sasayaman kanssa.
– Kyllä se juuri näin oli. Simo Häyhä sanoi, että "Mie tien mitä käskettiin", kertoo Partanen.
Simo Häyhässä Sasayaman mieltä viehättää erityisesti vaatimattomuus. Sasayama kertoo, miten Häyhä ei tehnyt itsestään sankaria ja oli muutenkin vaatimaton ja syrjäänvetäytyvä mies.
– Me japanilaiset olemme samanlaisia.
Lehtileikkeitä kuolleesta
Kollaa ja Simo Häyhä -museo sijaitsee reilun kymmenen kilometrin päässä Kuutostieltä Etelä-Karjalassa. Suomen ja Venäjän väliselle rajalle on matkaa muutama kilometri.
Museo on vanhassa suojeluskuntarakennuksessa, jonka pihalla Häyhä nuorena opetteli ampumista.
Sasayamalle tulee yllätyksenä, että tämä ei ole Häyhän synnyinpaikka. Museon toiminnanjohtaja Kari Partanen kertoo, että Häyhän kotipaikka on nykyään Venäjällä, sillä se jäi alueluovutuksissa silloisen Neuvostoliiton puolelle.
– Oo. Todellako, hämmästelee Sasayama.
Itse asiassa suuri ihmetys on koko ajan ilmassa. Sasayama pääsee näkemään seinällä olevia kuvia Häyhästä, vanhoja sodanaikaisia asuja ja lehtileikkeitä. Hän katsoo niitä tarkasti.
Kun Häyhä oli talvisodassa haavoittunut, kertoivat useat lehdet Häyhän kuolleen. Tosiasiassa Häyhä on oli sairaalassa hoidettavana. Simo Häyhä piristi itseään leikkaamalla omasta kuolemastaan kertovia lehtileikkeitä talteen.
Sairaalassa ollessaan Häyhä kirjoitti pienen muistelmateoksen. Sen sivuille Häyhä kirjoitti: "Minä olen elossa". Museon toiminnanjohtaja Kari Partasen mukaan se oli osoitus Häyhän huumorista.
Sasayamaa tämä huvittaa kovasti.
Paljon lahjoja
Museon yläkerrassa Sasayamalle näytetään kuvia Kollaan taistelupaikoilta. Kuvassa näkyy Kollaanjoki. Maisemat ovat samoja, joissa Simo Häyhä taisteli. Kuvat saavat Sasayaman mielen vakavaksi.
Pari päivää sitten Sasayama oli jo käynyt Imatran Immolassa Rajamuseossa. Sieltä hän sai lahjaksi päähineen.
Täällä Kollaa ja Simo Häyhä -museossa paikan päälle on saapunut paikallinen reserviupseerikerho. Se lahjoittaa Sasayamalle muistolaatan, johon on kiinnitetty Simo Häyhän taistelupaikalta Kollaalta löydettyjä hylsyjä. Ne ovat mitä ilmeisimme juuri Häyhän hylsyjä.
– Olen todella onnellinen tästä lahjasta, kertoo Sasayama vaatimattomasti.
Himottu kivääri
Masatoshi Sasayaman intohimo oli tällä matkalla nähdä Simo Häyhän kivääri. Hän ihmetteli, miten Häyhä pystyi ampumaan niin tarkasti kiväärillä, jossa ei ollut kiikaritähtäintä.
Museolla hänelle selviää, että Simo Häyhän asetta ei täällä ole. Se tiettävästi jäi Kollaalle, kun Häyhä haavoittui.
Sasayama pääsee kuitenkin pitämään kädessään samanlaista asetta, joka Häyhällä oli käytössään. Kyseessä on jalkaväenkivääri M28–30 eli pystykorva. Pelkästään sen piteleminen kädessä näyttää tekevän japanilaisvieraaseen suuren vaikutuksen.
Kun parin tunnin vierailu museossa on ohi, viedään vieras vielä uuteen Simo Häyhä -ampumasimulaattoriin. Siellä pystyy kokeilemaan, miten hyvin itse osuisi 150 metrin päässä olevaan maaliin. Matka on itse asiassa vielä lyhyt verrattuna Simo Häyhään, joka ampui 490 metrin päässä olevaan kohteeseen.
Sasayama kapuaa telttakankaan alle ja saa käteensä jalkaväenkiväärin. Kohdistus ja sen jälkeen viisi ammuntaa.
– Kolme olisi osunut täydellisesti, kerrotaan Sasayamalle.
Vieras ei kuitenkaan tunnu olevan ampumisesta erityisen innostunut. Hän kieltäytyy kohteliaasti kokeilemasta uudelleen.
Viimeinen kävelymatka
Sasayama on tehnyt erilaisia pyhiinvaellusmatkoja lähes joka vuosi. Hän on käynyt kävelemässä muun muassa Saksassa, Australiassa sekä Ranskasta Espanjaan Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitin.
– Minulla on kaksi lasta. He sanovat, että minä olen hullu, naurahtaa Sasayama.
Sasayama haluaa tehdä matkoja kävellen, koska hän pitää kävelemisestä.
– Japanissa meillä on sanonta, että jos haluat tehdä jotain, tee se. Minä pidän kävelemisestä ja siksi minä kävelen.
Mutta pikku hiljaa Sasayaman kävelyt on kävelty.
– Tämä on minun viimeinen kävelymatka. Ikää on jo niin paljon, etten enää jaksa kävellä, kertoo Sasayama.
Rautjärveltä Helsinkiin mies matkustaa takaisin linja-autolla. Ennen kotimatkaansa hän aikoo käydä Kansallismuseossa.
Tosin Kollaa ja Simo Häyhä -museon väki kehottaa Sasayamaa menemään Suomenlinnassa sijaitsevaan Sotamuseoon, jossa on esillä muun muassa Simo Häyhän asepuku.
– Oo. Sinne minä yritän mennä, sanoo Masatoshi Sasayama.
Juttua korjattu 20.8. klo 7.21: Simo Häyhän oikea syntymäpäivä on 17. joulukuuta, ei toukokuuta.