Hyppää sisältöön

Jopa lähes miljoonalla suomalaisella on heikot digitaidot: "Puutteellisiksi koetut taidot voivat aiheuttaa häpeää"

Ilmaisilla koulutuksilla halutaan tehdä digiosaamisesta suomalaisten kansalaistaito.

Monet työikäiset kokevat, että heidän digitaitonsa kaipaavat päivitystä tai he haluavat oppia uusia taitoja omaan tahtiinsa. Kuva: Ilmari Fabritius / Yle
Helmi Nykänen

Suomalaisten digitaitoja pyritään parantamaan kesäyliopistojen ilmaisilla koulutuksilla. Koulutustarjonta kattaa esimerkiksi sähköpostin ja tekstinkäsittelyohjelma Wordin käytön alkeista alkaen. Oppia on saatavissa myös esimerkiksi lisätyn todellisuuden käytössä ja videoeditoinnissa.

Valtaosa suomalaisista osaa käyttää digilaitteita hyvin, mutta monella on myös petrattavaa. Eurostatin vuonna 2017 (siirryt toiseen palveluun) julkaistun selvityksen mukaan noin joka viidennellä suomalaisella oli heikot digitaidot.

Koulutukset toteuttaa kuopiolainen Snellman-kesäyliopisto. Pyrkimyksenä on kohentaa jopa 30 000 suomalaisen digiosaamista, josta halutaan suomalaisten uusi kansalaistaito.

– Se on kunnianhimoinen tavoite, mutta mahdollinen, koska koulutuksia tarjotaan koko maan kattavasti, 17 kesäyliopiston kautta, kertoo Dikata-hankkeen (siirryt toiseen palveluun) koordinaattori Reetta Karjalainen.

Verkkoluennoille osallistuvat tarvitsevat oman tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen sekä verkkoyhteyden. Tarkoituksena on, että koulutuksiin voi osallistua mahdollisimman helposti.

Myös työikäisten taidot kaipaavat päivitystä

Monet työikäiset kokevat, että heidän digitaitonsa kaipaavat päivitystä. Vaikka digilaitteita käyttäisi työssään säännöllisesti ja osaisi perusasiat, voi silti kokea taitonsa puutteellisiksi, Karjalainen sanoo.

– Puutteellisiksi koetut taidot voivat aiheuttaa häpeää ja epävarmuutta työelämässä. Töissä ei välttämättä uskalleta kertoa, että kokee digitaidoissaan heikkouksia, koska pelätään, että se näyttää huonolta.

Koulutukset lähtevät liikkeelle perusasioista, kuten Gmail-tilin luomisesta ja Officen tehokäytöstä, mutta tarjolla on koulutusta myös bloggaamiseen, medialukutaitoon ja tietotulvan jäsentämiseen. Koulutusvalikoimaa aiotaan myös täydentää palautteen perusteella.

Koulutukset alkavat syyskuussa ja jatkuvat ensi vuoden loppuun asti. Niihin ilmoittautuminen (siirryt toiseen palveluun)on alkanut tänään maanantaina. Digitaitoja voi opetella myös Ylen digitreenien avulla. Yle on julkaissut myös Suomen laajimman digisanaston.

Opetushallitus rahoittaa koulutuksia. Hallitus antoi aikuisten digitaitojen vahvistamiseen rahaa viime vuonna (siirryt toiseen palveluun).

Lue/katso myös:

Ylen kysely: Digilaitteiden käyttö monelle tuskaisen hankalaa - Eero Kalevi Kaivola, 86: Tuntuu siltä, että kielikin muuttuu, jos vaihtaa laitteesta toiseen

Lukee, lukee, muttei ymmärrä – Satojentuhansien aikuisten lukutaito on surkea

Yle Areena: Digihuijatut

Suosittelemme sinulle