Hyppää sisältöön

Hyönteishotelli parantaa marjasatoa – "Täällä on hyvä mahdollisuus saada marjasatoa paremmaksi"

Ensilän palstaviljelytilalla on luvassa suuri herukkasato, kylmästä keväästä huolimatta.

Ensilän viljelypalstoilta saadaan tänä vuonna hyvä herukkasato. Kuva: Yle / Lucas Holm
Milka Krogerus

Takatalvi tuhosi tänä vuonna Kainuusta suurimman osan mantukimalaisista, jotka ovat olennainen osa marjojen pölytystä. Siitä huolimatta ainakin Kajaanin Ensilän palstaviljelytilalla ollaan tänä vuonna saamassa melkoinen herukkasato, johon voi olla syynä hyönteisten keinopesät eli hyönteishotellit. Nämä hyönteishotellit palvelevat muun muassa erakkoampiaisia ja -mehiläisiä, jotka eivät asu yhdyskunnissa.

Hyönteishotellin sijoittaminen luontoon antaa pölyttäjille paremmat valmiudet selvitä. Ensilässä on yksinkertainen puupölkystä rakennettu hyönteishotelli, jonka sisällä hyönteistutkija Reima Leinosen mukaan käy kova kuhina.

– Pölkkyyn poratuista rei'istä ja niiden savitupista näkee, että siellä parhaillaan pistiäiset kehittyvät aikuisiksi. Saa nähdä miten he selviävät ensi kevääseen, Leinonen pohtii.

Kun hyönteiset lentävät kukasta kukkaan etsien ravintoa, samalla tapahtuva pölyttyminen tekee marjoista suurempia ja niitä tulee runsaammin.

Ensilän palstoilla pölytys on onnistunut.

– Tämä on erittäin hieno paikka herukoille: Ensilä on mikroilmastoltaan hyvä paikka ja täällä on pölyttäjävoimaa. Täällä on hyvä mahdollisuus saada marjasatoa paremmaksi, Leinonen toteaa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Korjattu 20.8. klo 11.43: Kuten jutussa aiemmin luki, Ensilän hyönteishotelleissa ei asu kimalaisia, vaan niitä asuttavat pääasiassa yhdyskuntien ulkopuoliset ampiaset ja mehiläiset. Kyseessä myös mantukimalainen, ei mäntykimalainen.

Suosittelemme sinulle