Hyppää sisältöön

Kainuussa suuri pula sijais- ja tukiperheistä – tukea kaivataan lasten ja nuorten lisäksi myös senioreille ja kehitysvammaisille

Kainuun sote rekrytoi syyskuussa lisää sijais- ja tukiperheitä.

Lapsi vanhemman sylissä.
Lapset, nuoret, vanhukset ja kehitysvammaiset kaipaavat tukea ja turvaa. Kuva: Marko Väänänen / Yle
Milka Krogerus

Kainuun sote haluaa rekrytoida lisää perheitä, jotka voisivat toimia sijaisperheinä. Myös lyhytaikaisempia tukiperheitä ja perhehoitajia tarvitaan niin lapsiperheille (siirryt toiseen palveluun), kehitysvammaisille (siirryt toiseen palveluun) kuin vanhuksillekin (siirryt toiseen palveluun) (Kainuun sote).

– Tukiperheisiin on jonoa ja sijaisperheitä kaivataan jatkuvasti lisää. Lapsiperheissä saattaa esimerkiksi olla vaikea elämäntilanne, jossa kaivataan tukea, Kainuun soten sosiaaliohjaaja Mari Haverinen.

Sijais- tai tukiperheeksi kelpaa niin yksin asuva henkilö, pariskunta kuin lapsiperhekin. Jokainen tukiperheeksi tai perhehoitajaksi haluava haastatellaan ja heidän soveliaisuuttaan tukiperheeksi selvitetään. Perheellä on myös itsellään mahdollisuus kertoa omista toiveistaan ja elämäntilanteestaan. Tarkoituksena on selvittää mahdollisimman hyvin, että tuettava lapsi ja tukihenkilö tukiperheenä toimiva perhe toimivat hyvin yhteen.

– Tukiperheellä ei tarvitse olla isoa taloa, vaan riittää, että lapsella on hyvä paikka nukkua vaikka viikonlopun yli. Tarkoitus on tarjota sitä tavallista, turvallista arkea, Haverinen sanoo.

Sijaisperheiden tulee sitoutua siihen, että lapsi asuu heidän kanssa 18-vuotiaaksi saakka. Tukiperheen kanssa tehdään sopimukset yleensä vuodeksi eteenpäin.

Moni ei ajattele, että lasten lisäksi vanhukset ja kehitysvammaisetkin kaipaavat tarvitsevat lyhytaikaista tukiperhetoimintaa. Lyhytaikaista perhehoitoa tarvitaan esimerkiksi omaishoitajien loma-aikoina.

– Vanhuksille perhehoito toimii hienosti esimerkiksi kuntouttavana asumisena, jossa mummon kanssa voi vaikka hääriä kukkapenkissä tai pappa voi kantaa puita, Haverinen sanoo.

Sijais- ja tukiperhetoiminnasta järjestetään syyskuussa infotilaisuuksia (siirryt toiseen palveluun), joihin voi tulla katsomaan, millaisesta toiminnasta on kyse. Infotilaisuuteen osallistuminen, eikä valmisteleva koulutuskaan velvoita perhehoitajaksi lähtemiseen.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle