Hyppää sisältöön

Hallitus lupailee maksutonta ehkäisyä alle 25-vuotiaille, mutta sille ei ole vielä varattu euroakaan: "Kuka palvelun tuottaa?"

Maksutonta ehkäisyä vaihtelevin ehdoin tarjoaa tällä hetkellä noin 50 kuntaa.

Kunnat ovat asettaneet erilaisia ikä- ja aikarajoitteita sen suhteen, miten pitkään nuoren on mahdollista saada maksutonta ehkäisyä. Kuva: Yle/ Akuutti

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvioiden mukaan Suomessa on tällä hetkellä noin 50 nuorille ilmaista ehkäisyä tarjoavaa kuntaa.

Projektia on ajettu osassa kuntia läpi yli vuosikymmen, mutta se on edennyt madellen. Parannusta tilanteeseen kuitenkin voisi olla luvassa.

Kesän alussa julkaistussa hallitusohjelmassa kaavaillaan valtakunnallista kokeilua, jossa alle 25-vuotiaille nuorille tarjottaisiin ilmaista ehkäisyä.

Vastauksia kysymyksiin mitä, miten ja milloin ei ole kuitenkaan vielä kuulunut. Kirjauksen käytännöllinen puoli on vielä täysin pimennossa.

– Kuka palvelua tuottaa ja mitä se pitää sisällään? Tässä on vielä paljon liikkuvia osia, Suomen ylioppilaskuntien liiton varapuheenjohtaja Kim Kujala miettii.

Hänestä hallituksen kaavailema kokeilu kuulostaa kuitenkin hyvältä: Kuntien väliset erot ehkäisyn tarjoamisessa voisivat pienentyä, jos maahan saataisiin koko valtakuntaa sitova velvoite sen järjestämiseksi.

Sosiaali- ja terveysministeriöstä kerrotaan, että ensi vuoden budjettiesityksessä ei näy paikkaa kokeiluun varatuille rahoille.

Näin ollen kokeilun alkamista saadaan luultavasti odottaa.

Suomessa ei yhdenmukaista linjaa

Väestöliitto, THL ja STM ovat suositelleet kunnille ilmaista ehkäisyä (siirryt toiseen palveluun) jo vuodesta 2006 lähtien. Silti vain noin 50 kuntaa on ottanut ohjeistuksesta vaarin.

Joissain kunnissa ehkäisyä tarjotaan maksutta alle 25-vuotaille, kuten Vantaalla, Turussa ja Helsingissä.

Muualla, esimerkiksi Tampereella ja Raumalla, ilmaista ehkäisyä saavat alle 20-vuotiaat nuoret.

Allianssi ry:n puheenjohtaja Elisa Gebhard pitää hallituksen suunnittelemaa kokeilua askeleena oikeaan suuntaan. Yhdistys on Suomen nuorisoalan kattojärjestö.

Hallitusohjelman kirjauksesta ei kuitenkaan selviä, mitä maksuton ehkäisy käytännössä tarkoittaisi.

Kärjistäen: jaetaanko kunnantalolla ehkäisyvälineitä vai onko mukana myös ilmaista seksuaalineuvontaa?

– Pelkkien ilmaisten ehkäisyvälineiden jakaminen ei riitä. Liikkeelle pitäisi lähteä ensin siitä, että nuorille annettaisiin neuvontaa turvallisesta seksistä, Gebhard sanoo.

Nuorisoalan kattojärjestön Allianssi ry:n puheenjohtaja Elisa Gebhardin mukaan hallituksen kokeilun tulisi lähteä liikkeelle ensisijaisesti seksuaalineuvonnasta, ei pelkistä välineistä. Kuva: Terhi Liimu / YLE

Kunnat ovat asettaneet erilaisia ikä- ja aikarajoitteita sen suhteen, miten pitkään nuoren on mahdollista saada maksutonta ehkäisyä. Myös tarjottavat ehkäisyvälineet vaihtelevat.

Ilmaista ehkäisyä vaihtelevin muodoin tarjoavat myös muun muassa Jyväskylä, Rovaniemi ja Oulu.

– Toisissa kunnissa ehkäisy tarjotaan 25-vuotiaaksi saakka, toisissa vain alle 20-vuotiaille lyhyitä aikoja. Joissain kunnissa maksutonta ehkäisyä ei taas tarjota lainkaan. Tämä asettaa nuoret eri arvoisiin asemiin, toteaa yleisterveyden vastaava lääkäri Minna Paavonsalo Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiöstä.

Ylioppilaskuntien liiton varapuheenjohtaja Kim Kujala on asunut itse kahdessa opiskelijakaupungissa.

Hänen mukaansa Vaasan ja Helsingin alueelliset näkemyserot maksuttoman ehkäisyn järjestämisen ja hyötyjen suhteen ovat merkittävät.

– Tasavertaisuuden puuttuminen on ongelma nykyisessä järjestelmässä. Esimerkiksi Pohjanmaalla raskaudenkeskeytyksiä on tilastollisesti maan keskiarvoa vähemmän, joten Vaasan kaupunginvaltuusto ei katsonut alle 25-vuotiaille tarkoitetun kokonaan maksuttoman ehkäisyn tuovan riittävästi hyötyä suhteessa sen kustannuksiin.

Suomen Ylioppilaskuntien liiton varapuheenjohtaja Kim Kujala on huomannut opiskelijakaupunkien väliset erot ehkäisypalveluiden tarjonnassa. Kuva: Laura Hyyti / Yle

"Kokeilu" ei herätä riemastusta

Vuonna 2018 Suomessa tehtiin 8 602 (siirryt toiseen palveluun)raskaudenkeskeytystä. Pienimmät keskeytysluvut olivat Pirkanmaan ja Kainuun sairaanhoitopiirien alueilla.

Vantaalla nuorten naisten tekemät raskaudenkeskeytykset laskivat tuntuvasti vuonna 2013 aloitetun pitkävaikutteisten ehkäisimien ilmaisjakelun jälkeen, sekä alle 20-vuotiaiden että alle 25-vuotiaiden naisten ryhmissä.

YTHS:n yleisterveyden vastaava lääkäri Minna Paavonsalo toivoo, että yhä useampi kunta alkaisi tarjoamaan ehkäisyä maksuttomasti. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Pitkävaikutteisia ehkäisymuotoja ovat muun muassa hormonikierukka ja ehkäisykapselit.

THL:n erikoissuunnittelijan Anna Heinon mukaan ilmaisen ehkäisyn edistämisen täytyy tulla valtiolliselta tasolta, vaikka myös kuntien omaa panostusta tarvitaan.

– Huolena kuitenkin on, että tämän kirjauksen jälkeen kunnat eivät enää edistä hanketta, vaan jäävät odottamaan valtakunnallista linjausta.

Hän pitää hallitusohjelman kirjausta hyvänä alkuna, vaikkakin sana "kokeilu" ei herätä hänessä riemastusta.

– Nyt kun isot kunnat ovat lähteneet mukaan, kehityksen tulisi jatkua samankaltaisena. Toiveemme on, että hankkeesta selviää lisää mahdollisimman pian.

Lue lisää:

Pelkkä kondomien jako kunnantalolla ei riitä – maksutonta ehkäisyä tutkinut lääkäri epäilee hallituksen hanketta tarjota maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille

Ilmainen ehkäisy vähensi teiniraskauksia kolmanneksella – nyt Vantaa laajentaa jakelun kaikille alle 25-vuotiaille

Suosittelemme sinulle