Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

”Halusin ostaa perheelleni ruokaa, mutta jo kauppaan mennessä pelotti” – lue mitä peliriippuvainen ja 4 muuta tekisivät peliautomaateille

Veikkauksen hallintoneuvoston puheenjohtaja Timo Heinonen pitää automaattien poistamista kaupoista vaihtoehtona.

Sormi rahapeliautomaatin napilla.
Peliautomaattien poistamista kaupoista ajava kansalaisaloite on toistaiseksi saavuttanut noin 28 000 allekirjoitusta. Kuva: Ville Välimäki / Yle
Lauri Rautavuori
Avaa Yle-sovelluksessa

Veikkauksen vastuullisuus nousi kesän aikana otsikoihin, kun yhtiön Toto- ja Keno-mainonta sai äänekästä kritiikkiä (Helsingin Sanomat). Kohun johdosta Veikkaus pani osan mainonnastaan tauolle.

Samaan aikaan jo maaliskuussa alulle pantu kansalaisaloite sai uutta pontta. Aloite kieltäisi rahapeliautomaatit kaupoista, kioskeista, ravintoloista ja huoltoasemilta. Se on kerännyt tiistaihin 20. elokuuta mennessä noin 28 000 allekirjoitusta.

Veikkaus on sijoittanut arkisiin ympäristöihin, kuten kauppoihin ja huoltoasemiin, noin 18 500 peliautomaattia.

Kysyimme peliriippuvuudesta kärsiviltä, kaupan alalta sekä Veikkauksen hallintoneuvoston puheenjohtajalta, miten yhtiön toiminnan tulisi jatkua.

Peliriippuvainen: ”Tunsin kaupassa valtavaa häpeää ja ahdistusta”

Jokainen kauppareissu oli peliongelmaiselle Tuija Pekkalalle koitos. Hän tiesi tahtomattaankin missä pelikonerivit odottivat, eikä niiden ohi voinut kävellä.

– Tunsin kaupassa valtavaa häpeää ja ahdistusta pelaamisen pakonomaisuuden vuoksi.

Kaupassa käymisestä tuli Pekkalalle mahdottomuus. Jos taskussa oli yksikin kolikko tai kortilla rahaa, hän löysi itsensä pelaamasta.

– Halusin ostaa perheelleni ruokaa, mutta jo kauppaan mennessä pelotti, että noinkohan kerkeän kassalle asti ennen kuin ruokarahat on käytetty.

Tuija Pekkala.
Tuija Pekkala on toipuva peliriippuvainen. Työkseen hän auttaa muita peliongelmaisia. Kuva: Ville Välimäki / Yle

THL arvioi, että Suomessa on noin 130 000 peliongelmaista.

Toipuva peliriippuvainen Tuija Pekkala työskentelee peliriippuvuus- ja päihdeohjaajana päihdeklinikka Avominnessa Riihimäellä. Hän kannattaa aloitetta peliautomaattien poistamiseksi kaupoista ja huoltoasemilta.

Yksi aloitteen alullepanijoista on riihimäkeläinen Leena Pihanurmi. Hän on peliriippuvaisen äiti.

– Haluamme tällä aloitteella sitä, että rahapelikoneita voi pelata ainoastaan pelisaleissa. Ei ole normaalia, että meillä on Suomessa 18 500 rahapeliautomaattia ripoteltuna ympäri ihmisten arkitiloja.

”Pelit on kuitenkin tarkoitettu meille normaaleille kansalaisille”

Kaupan alalla suhtaudutaan peliautomaattien poistamiseen nuivasti. K-ryhmän päivittäistavarakaupan palvelujohtaja Petri Toivonen muistuttaa, että automaatit ovat etenkin lähiöiden ja haja-asutusalueiden pienille kaupoille tärkeä tulonlähde.

– Tärkeys korostuu erityisesti pienemmissä lähikaupoissa ja erilaisilla liikenneasemilla. Haluamme varmistaa, että kaupat pysyvät asiakkaan lähellä, Toivonen sanoo.

Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto arvioi Kauppalehdessä viime viikolla, että peliautomaattien poisto nostaisi ruuan hintaa pienissä kaupoissa.

Yksi peliautomaatti tuottaa noin 30 000 euroa vuodessa (MTV Uutiset). Siitä jää kaupalle keskimäärin noin 4 500 euroa vuodessa, kun Veikkaus maksaa arpajaisveron jälkeisestä tuotosta 17 prosenttia.

Forssan Autokeitaan liiketoimintajohtaja Niko Järvi ei halua, että peliautomaatit piilotetaan vain pelisaleihin. Pelaajien tuomat eurot eivät ole Autokeitaalle elinehto, mutta niillä on merkitystä.

– Tämä on liiketoimintaa, joka muodostuu pienistä muruista. Jos sieltä otetaan yksi osanen pois, täytyy miettiä, miten se kompensoidaan, Järvi sanoo.

Forssan Autokeitaan liiketoimintajohtaja Niko Järvi työpaikallaan.
Forssan Autokeitaan liiketoimintajohtaja Niko Järvi haluaa, että peliautomaatteja on huoltoasemilla jatkossakin. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Liiketoimintajohtajan mielestä täytyy ottaa huomioon sekin, että kaikilla pelaajilla ei ole ongelmia.

– Pelit on kuitenkin tarkoitettu meille normaaleille kansalaisille ajanvietteeksi. Meillä on suuri määrä ihmisiä, joilla ei ole mitään ongelmaa pelaamisen suhteen.

– Nythän on tulossa tämä tunnistettavuus näihin rahapeleihin, ja mielestäni se jo korjaa ongelman, Niko Järvi sanoo.

Timo Heinonen: Pohtisin automaattien poistamista kaupoista

Myös Veikkauksen hallintoneuvoston puheenjohtaja Timo Heinonen (kok.) alleviivaa rahapeliautomaatteihin tulevan tunnistautumisen tärkeyttä. Tunnistautuminen tulee pakolliseksi näillä näkymin vuoden 2022 alusta. Heinonen haluaisi tunnistautumisen voimaan jo aiemmin.

– Minä kiirehtisin sitä ja pohtisin sen jälkeen mahdollisesti vielä kovempia toimia.

Kovemmilla toimilla Heinonen viittaa juuri automaattien poistamiseen kaupoista ja huoltoasemilta.

Veikkausvoittovaroista jaetaan vuosittain yli miljardi euroa eri avustuskohteisiin Suomessa. Heinosen mukaan peliautomaatit kattavat potista ison siivun, ja automaattien poistaminen kaupoista pienentäisi siivua tuntuvasti.

– Mutta itse olen sitä mieltä, että ihmisten peliongelmien lisääntyminen on sellainen asia, että meillä pitää olla valmius pelituottojen putoamiseen.

Lue myös:

Poliitikot haluavat kiirehtiä rahapeliasiakkaiden tunnistamista: Paniikkinappula voi vähentää pelaamiseen kuluvaa aikaa ja rahaa

Analyysi: Veikkaus voidaan ottaa "tarkasteluun", mutta tuskin remontoitavaksi – peleistä riippuvaisia ovat myös rahan saajat

Suosittelemme sinulle