Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Laukaassa liikkuu villiintynyt ja mahdollisesti vaarallinen 40 naudan lauma – nautajahdista on tulossa ennennäkemätön operaatio

Naudat on määrätty lopetettaviksi, mutta ne yritetään saada kiinni elävinä.

Karkuteillä olevat naudat vaikuttavat rauhallisilta, mutta eivät päästä ihmistä lähelle. Video: Jarkko Riikonen / Yle Kuva: Jaana Polamo / Yle
Antti Seppälä
Avaa Yle-sovelluksessa

Laukaan Vehniällä on keväästä asti liikkunut noin 40 naudan lauma. Naudat pääsivät karkuun paikalliselta tilalta, tiettävästi rikkoutuneen aidan läpi.

Lauma on tähän asti pysytellyt tilan lähiympäristössä ja käyttäytynyt suht siivosti, mutta nyt eläimet ovat alkaneet työntyä pihoille ja teille.

– Kun ne tulevat tielle, meidän on pakko toimia, sanoo Laukaan ympäristötoimenjohtaja Jukka Lappalainen.

Laumaa on yritetty ohjailla takaisin tilalle, mutta Lappalaisen mukaan se ei ole onnistunut.

Paikalla vierailleen Ylen toimittaja Arvo Vuorelan mukaan tilan lähellä näkyi kaksi nautalaumaa, jotka vaikuttivat selvästi säikyiltä.

Nautoja yritetään edelleen saada kokoon

Tilan väki yrittää edelleen saada nautoja hallintaan, ja tunnelma tilalla on kireä. Tilan väki ei halunnut puhua asiasta Ylelle.

Tilan lähinaapuri kertoo Ylelle, että nautalauma on liikkunut kesän aikana enimmäkseen tilan lähellä, ja että niitä on ruokittu ja juotettu.

Naapuri kertoo, että naudat ovat kyllä pyörineet pihatiellä, mutta suurempaa haittaa tai vaaratilanteita ne eivät ole aiheuttaneet. Hän kertoo kuitenkin vaihtaneensa pari kertaa lenkkireittiä, koska naudat ovat näyttäneet säikähtäneen häntä ja hänen koiraansa.

"Lauma poistetaan"

Nautojen kuljeskeluun ei ole puututtu aiemmin, sillä niillä ei katsottu olevan erityistä vaaraa. Nyt viranomaiset ovat arvioineet tilanteen uudelleen, ja katsovat eläinten olevan heitteillä.

Uudesta arvioista seuraavat päätökset perustuvat eläinsuojelulakiin.

– Pykälät ovat selkeät ja karut. Lauma poistetaan, Lappalainen sanoo.

40 villiintyneen nautaeläimen lopettaminen on helpommin sanottu kuin tehty. Lauma on oppinut jossain määrin villieläinten tavoille, ja liikuskelee alueella, jossa on laajoja metsiä ja asumatonta saloa.

  • Saitko kuvan karkuteillä olevista eläimistä? Lähetä uutiskuva tästä.

Lauma voi olla vaarallinen

Eläinsuojelun lisäksi kyse on myös siitä, että nautalauma voi olla vaarallinen. Suurimmat eläimet voivat painaa tuhat kiloa, mutta ne ovat silti luonteeltaan saaliseläimiä, siis helposti vauhkoontuvia.

– Niiden käytös voi olla hyvin arvaamatonta, sanoo Lappalainen.

Kun eläimiä ryhdytään lopettamaan, vauhkoontuminen on todennäköistä. Silloin ne voivat liikkua pidempiäkin matkoja, ja saattavat ilmaantua teille liikenteen sekaan täysin yllättäen. Ei ole mahdotonta, että ne liikkuisivat aina Nelostielle saakka.

Näillä seuduilla naudat liikkuvat.
Naudat liikuskelevat Jyväskylän pohjoispuolella. Kuva: Jaana Polamo / Yle

– Selvittelemme mahdollisuuksia. Ei nyt vielä millään kivääripartioilla, mutta selvitämme esimerkiksi missä näitä lopettamisia käytännössä voi tehdä.

Selvittämistä onkin, sillä vastaavaa nautalauman metsästystä ei ole Suomessa kuunaan nähty. Operaatio kestää vähintään päiviä, kenties viikkoja. Laukaan kunta tiedottaa asiasta verkkosivuillaan.

Suurristavirka-apu pyrkii saamaan kiinni elävänä

Käytännössä nautojen lopettamisen hoitaa suurriistavirka-apu. Se on riistanhoitoyhdistysten organisaatio, joka tarjoaa poliisille metsästäjien apua.

Suurriistavirka-apu kokoustaa nautojen tiimoilta heti huomenna.

– Ensimmäisenä katsotaan millaista väkeä otetaan mukaan. Rauhallisia miehiä, tarkoitus on kuitenkin ensisijassa saada eläimet kiinni elävänä, sanoo suurriistavirka-avun yhdyshenkilö Jari Halttunen.

Halttusen mukaan apuun tarvitaan ainakin 20 metsästäjää. Muuten nautojen ohjailu ei onnistu.

Keväästä asti on yritelty, mutta ne eivät päästä lähelle ja tahtovat mennä ketjusta läpi. Katsotaan miten nyt onnistutaan.

Halttunen arvioi, että tarvittavat kartoitukset saadaan tehtyä huomenna, ja operaatio lähtee liikkeelle torstaina tai perjantaina.

Vaikka kyse on naudoista, ei operaatio ole vailla vaaroja.

– Eivät ne sitä miestä kumartele, joka edessä on. Ne tulevat suoraan päin, jos lauma lähtee liikkeelle, sanoo Halttunen.

Irrallaan olevasta nautalaumasta kertoi ensin Keskisuomalainen (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme