Hyppää sisältöön

Poliitikot haluavat kiirehtiä rahapeliasiakkaiden tunnistamista: Paniikkinappula voi vähentää pelaamiseen kuluvaa aikaa ja rahaa

Pelikoneiden siirtäminen erillisiin pelihalleihiin saa kannatusta vasemmistoliitolta, vihreiltä, kristillisdemokraateilta ja Liike Nytiltä.

Vuonna 2022 pelikoneille pitää tunnistautua. Tunnistautumalla voi seurata, miten paljon käyttää rahaa pelaamiseen. Kuva: Marja Väänänen / Yle

Vantaalaisessa ruokakaupassa rahapeliautomaatit on sijoitettu lähelle kassoja, mutta koneille pääsee vain 18 vuotta täyttänyt. Kiia Kaltiokumpu kertoo pelaavansa Veikkaus-kortilla, mutta muutamalla eurolla kerrallaan.

– Kortilla vain tunnistaudutaan etuasiakkaaksi. Pelaan yleensä Lootusta, Kenoa ja pikapokeria. Ylärajani on kymmenen euroa kuukaudessa, Kaltiokumpu sanoo.

Asiakkaiden tunnistautuminen on yksi keino peliriippuvuuden rajoittamiseen. Peliautomaatteihin on tulossa pakollinen tunnistautuminen vuonna 2022.

Kiia Kaltiokumpu pelaa pikapokeria ja Kenoa. Hän käyttää tunnistautumiseen Veikkauksen korttia. Kuva: Marja Väänänen / Yle

Tunnistaminen ei poista peliriippuvuutta. Se voi kuitenkin helpottaa esimerkiksi ikärajojen tarkkailua.

Nettipeleissä on jo paniikkinappula

Tunnistautumisen yhteydessä asiakas voisi asettaa itselleen pelirajan (siirryt toiseen palveluun), esimerkiksi kuinka paljon peliaikaa ja -rahaa hän sallii itselleen päivässä tai kuukaudessa.

Veikkauksen nettipeleissä on jo nyt punainen paniikkinappula, j (siirryt toiseen palveluun)ota voi painaa, jos huomaa, ettei pysty lopettamaan pelaamista. Silloin pelaamista ei voi enää jatkaa.

Vantaalainen Jemina Riihinen pitää ajatusta tunnistautumisesta hyvänä. Hän pelaa kauppareissulla yleensä viisi euroa kerrallaan. Enintään kaksikympppiä kuukaudessa.

Jemiina Riihisellä ei olisi mitään tunnistautumista vastaan. Riihinen pelaa kuukausittain parillakympillä. Kuva: Marja Väänänen / Yle

– Voisihan se periaatteessa toimia, miksei. Ehkä voisin sellaista kannattaa, Riihinen sanoo.

Yle kysyi kaikilta eduskuntapuolueilta kolme kysymystä rahapeliautomaateilla pelaamisesta.

1. Pitäisikö peliautomaatit siirtää kaupoista ja kioskeista erillisiin valvottuihin tiloihin?

Puolueista vihreät, vasemmistoliitto, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt olisivat valmiit vähentämään peliautomaattien määrää. He olisivat valmiit sallimaan peliautomaatit vain erillisissä pelihalleissa – ei kaupoissa.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo on tiukan linjan kannattajia. Sisäministeri Ohisalon mukaan pelisaleissa olevat koneet riittävät.

– Tämä (koneiden siirto) vähentäisi todennäköisesti ongelmapelaamista. Valvotuissa tiloissa ongelmapelaamiseen puuttuminen, ikärajavalvonta ja pelihaittojen ehkäisy olisi tehokkaampaa, Ohisalo sanoo.

Parhaillaan on vireillä myös kansalaisaloite (siirryt toiseen palveluun), joka haluaa poistaa peliautomaatit kaupoista, kioskeista, ravintoloista ja huoltoasemilta.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

2. Suomessa Veikkauksella voi olla korkeintaan 18 600 peliautomaattia, ja automaatteja on nyt 18 500. Mikä olisi mielestänne sopiva määrä?

Yhdeksästä eduskuntapuolueista viisi ei halua ottaa kantaa rahapeliautomaattien tarkkoihin määriin. Tähän ryhmään kuuluvat SDP, keskusta, perussuomalaiset, kokoomus ja RKP.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo jättäisi pelikoneiden määrän Veikkauksen arvioitavaksi.

Vasemmistoliitto vetää tiukkaa linjaa. Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki perustelee kantaansa sillä, että tutkimusten mukaan pienituloiset pelaavat eniten ja häviävät eniten rahaa.

Kuva: Marja Väänänen / Yle

– On syytä harkita vakavasti peliautomaattien vähentämistä ja niiden sijoittelua uudelleen, Arhinmäki sanoo.

Samoilla linjoilla on Liike Nytin Harry Harkimo.

Harkimon mielestä oikea määrä automaatteja on se, mikä voidaan hallita Veikkauksen omissa tiloissa.

3. Peliautomaatteihin tulee vuonna 2022 pelaajan tunnistaminen, jonka arvioidaan vähentävän pelihaittoja. Pitäisikö tunnistamisen käyttöönottoa aikaistaa ?

Käytännössä kaikki eduskuntapuolueeet kannattavat tunnistamisen kiirehtimistä. Poikkeuksena on perussuomalaiset.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi asiaa lyhyesti.

– Ei ole merkityksellistä, tapahtuuko se vuonna 2022 vai vuotta tai kahta aiemmin, Halla-aho sanoo.

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) aikoo edistää tunnistautumista jo tänä syksynä. Hän aikaistaa tapaamista Veikkauksen johdon kanssa.

– Pitää pohtia sitä, miten tunnistautuminen voitaisiin teknisesti toteuttaa, Paatero sanoo.

Veikkaus arvioi, että tunnistamisen käyttöönotto vuonna 2022 vähentäisi Veikkauksen tuloja 17–170 miljoonaa euroa.

Samalla vähenisivät myös pelaamisen haitoista kertyvät kulut.

Lisää asiasta:

”Halusin ostaa perheelleni ruokaa, mutta jo kauppaan mennessä pelotti” – lue mitä peliriippuvainen ja 4 muuta tekisivät peliautomaateille

Raha-automaattien pelaajien määrä vähenee, mutta Veikkaus tekee niillä enemmän rahaa kuin 2000-luvun alussa – tuotto tulee pieneltä joukolta

Veikkaus perustaa eettisen neuvoston – palkitsemisjärjestelmään lisätään vastuullisuusmittari

Veikkaus on poistanut peliautomaatteja sairaaloiden kahvioista – lisää rahapeliautomaattien poistoja ei ole suunnitteilla

Suosittelemme sinulle