Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Amazonin sademetsän polttaminen on kaksinkertaistunut – monessa osavaltiossa hätätila, presidentti yllyttää jatkamaan polttoa

Viime kuussa Brasilian avaruustutkimuskeskuksen johtaja erotettiin, kun hän kertoi julkisuuteen metsien polttamisen valtavasta kasvusta.

Amatzonin sademetsää poltetaan.
Amatsonin alueen maanviljelijät raivaavat uusia tuotantoalueita tyypillisesti kesäkuukausina, jotka ovat alueella kuivaa aikaa. Arkistokuva. Kuva: Environmental Images / Universal Images Group / REX / AOP
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Amazonin metsäaluetta poltetaan nyt nopeammin kuin koskaan sinä aikana, kun kattavaa valvontaa on voitu suorittaa. Satelliittivalvonta alkoi vuonna 2013.

Brasilian avaruustutkimuskeskuksen INPEn julkaisemien tilastojen mukaan tämän vuoden aikana on havaittu lähes 73 000 metsäpaloa. Määrä on 83 prosenttia suurempi kuin viime vuonna.

Kolmena edellisenä vuonna palojen määrä oli laskenut.

Amazonin alueen maanviljelijät raivaavat uusia tuotantoalueita tyypillisesti kesäkuukausina, jotka ovat alueella kuivaa aikaa. Polttaminen loppuu sadekauden alkaessa loka-marraskuussa.

Tänä vuonna polttaminen on ollut ennennäkemättömän laajaa ja se on aiheuttanut haittoja eri puolilla maata.

Satelliittikuvien perusteella nähdään, että maan pohjoisin osavaltio Roraima on peittynyt paksuun savuun. Amazonasin osavaltion pääkaupunkiin Manausiin ja osavaltion eteläosaan on julistettu poikkeustila.

Maan länsiosassa sijaitsevassa Acren osavaltiossa on voimassa hätätila palojen takia.

Maanantaina Sao Paulon miljoonakaupungissa sähköt katkesivat tunnin ajaksi metsäpalojen savun takia. Savu oli peräisin Amazonasista ja Rondoniasta noin 2 700 kilometrin päästä, kertoo BBC. Useita lentoja on jouduttu ohjaamaan kiertoreiteille, sillä savu peittää näkyvyyden.

Palot tuottavat valtavat hiilidioksidipäästöt.

Presidentti ei pidä ongelmana

Jair Bolsonaro
Brasilian äärioikeistolainen presidentti Jair Bolsonaro ei ole kiinnostunut ympäristötavoitteista tai ilmastonmuutoksen estämisestä. Kuva: Evaristo Sa / AFP

Brasilian äärioikeistolainen presidentti Jair Bolsonaro ei pidä metsien polttamista maanviljelysmaan raivaamiseksi ongelmana. Hän toteaa, että nyt on "queimada", polttokausi, eli tähän aikaan maanviljelijöiden kuuluukin raivata maata.

Bolsonaro ei ole kiinnostunut ympäristötavoitteista tai ilmastonmuutoksen estämisestä. Hänen haluaa politiikallaan antaa viljelysmaata Brasilian maattomalle väestönosalle.

Toimittajien kysellessä hallitsemattomista paloista, Bolsonaro löi asian leikiksi.

– Minua kutsuttiin ennen kapteeni Moottorisahaksi. Nyt olen [Rooman keisari] Nero, joka sytyttää Amatsonin tuleen. Mutta nythän on queimada.

Elokuun alussa Bolsonaro erotti INPEn edellisen johtajan tämän kerrottua edelliskuun palotilanteesta. Bolsonaro syytti laitosta tilastojen vääristelystä.

Brasilian Bolsonaro pitää tietoja maansa sademetsäkadosta valheina

Brasiliaa on yritetty painostaa lopettamaan Amazonin sademetsän tuhoamisen, koska metsä on olennaisen tärkeä osa ilmaston lämpenemisen estämisessä.

Viime viikolla Norja ilmoitti seuraavansa Saksan esimerkkiä ja lopettavansa tukensa Amazonin alueelle. Norjan mielestä Brasilia ei enää edes yritä estää Amazonin metsien hakkuita.

Oikaisu 22.8. klo 3.13: Metsäpaloja on havaittu noin 73 000, ei 83 000, kuten jutussa aiemmin kirjoitettiin.

Suosittelemme sinulle