Veikkauksen hallitukseen kuuluu tällä hetkellä kahdeksan jäsentä. Neljän liike-elämässä kannuksensa hankkineen jäsenen lisäksi hallituksessa on neljä poliitikkoa.
Vaasan vaalipiirin entisistä kansanedustajista hallituksen kuuluvat nykyinen valtiosihteeri ja Kokkolan kaupunginvaltuutettu Tuomo Puumala (kesk.) ja Alajärven kaupunginvaltuutettu Raimo Vistbacka (sin.). Jutta Urpilainen (sd.) on siirtymässä eduskunnasta Suomen EU-komissaariksi.
Kaikkien mielestä peliongelmia ehkäistään parhaiten peliyhtiön valtiomonopolilla.
Raimo Vistbackan näkemys on, että syyskesän Veikkauskohun taustalla on ulkomaisten peliyhtiöiden aggressiivinen pyrkimys Suomen markkinoille. Hän ei pidä Veikkaukseen kohdistettua arvostelua aiheellisena.
– Ei ole aiheellista. Jo pidemmän aikaa pääasiasssa ulkolaiset lobbarit ovat olleet liikkeellä. Minuakin on lähestytty. Suomessa pelataan aika paljon ja halutaan tulla niin sanotusti osingoille, Vistabacka sanoo.
Yhteiskunnallinen näkemys tarpeen Veikkauksen hallituksessa
Veikkauksen päivittäisen työskentelyn johtamisesta vastaa yhtiön johtoryhmä toimitusjohtajan johdolla. Veikkauksen ylin hallinnollinen elin on yhtiökokous, joka valitsee hallituksen ja hallintoneuvoston sekä tilintarkastajan.
Hallitusjäsenet saavat kuukausittaisen 2000 euron palkkion ja lisäksi 600 euron palkkion kokousta kohden.
Viime vuonna Tuomo Puumalan palkkiot Veikkauksen hallitustyöskentelystä olivat 32 400 euroa, Jutta Urpilaisen 30 000 euroa ja Raimo Vistbackan 30 400 euroa.
Kukaan kolmikosta ei vastaa suoraan siihen, onko palkkio kohtuullinen.
– Yhtiön hallitus ei päätä omista palkkioistaan, vaan niiden tasosta, kuten muidenkin valtionyhtiöiden, päättää valtion omistajaohjaus, Urpilainen vastaa.
– En ole ollut päättämässä Veikkauksen palkkioista. Ne ovat valtion omistajaohjauksen linjauksia. Olen tullut hallitukseen silloisen pääministerin nimittämänä, Puumala kirjoittaa.
Myös Vistbacka kertoo tulleensa hallitukseen silloisen pääministeri Juha Sipilän pyynnöstä, eikä ole pystynyt vaikuttamaan hallituspalkkioihin.
Kaikki kolme ovat yhtä mieltä siitä, että Veikkauksen hallituksessa tarvitaan myös yhteiskunnallista osaamista.
Monopoli takaa pelihaittojen torjumisen parhaiten
Pohjalaispoliitikot vakuuttavat, että Veikkauksen toimintaan kohdistettu kritiikki on yhtiön hallituksessa otettu vakavasti. Veikkauksen monopoli tulee säilyttää suurempien ongelmien valttämiseksi.
– Mielestäni se on meille suomalaisille hyvä. Raha menee hyvään tarkoitukseen ja haittoja ehkäistään. Meidän järjestelmää ihaillaan myös maailmalla. Hiljattain brittilehti ”The Guardian” nosti suomalaisen järjestelmän innovaatioksi, josta maailmalla voitaisiin ottaa oppia, Puumala vastaa.
Urpilainen näkee, että suomalainen rahapelijärjestelmä on ollut menestystarina. Monopolin vahvistamiseksi on viime vuosina tehty jo merkittäviä uudistuksia ja niiden vaikutuksia on hänen mukaansa seurattava tarkasti.
– Uskon, että meillä on kyky löytää suomalainen malli, jolla yksinoikeus voidaan turvata. Ainakaan toistaiseksi tarjolla ei ole mallia, joka tuottaisi kokonaisuutta tarkastellen paremman lopputuloksen.
Raimo Vistbacka on toiminut jo ennen rahapelitoimintojen yhdistämistä RAY:n hallituksen puheenjohtajana. Hänen mukaansa suomalainen rahapelimonopolin malli on tärkeä myönnytys EU:lta ja siksi se tulee säilyttää.
– Mielestäni pitää olla monopoli jatkossakin, koska tiedän suurin piirtein kuinka kovan neuvottelun kautta Brysselissä tämä oikeutus annettiin Suomelle. Jos ulkomaiset peliyhtiöt lähtevät hankkimaan rahaa, niin silloin ei tunneta sääliä.
Lue lisää:
Veikkaus perustaa eettisen neuvoston – palkitsemisjärjestelmään lisätään vastuullisuusmittari