Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Tunnistatko lentopallon termit? Naisten ja miesten EM-kisat ovat jo ovella

Passari on pelin aivot, keskipelaaja ponnistaa sataseen. Miten sujuu lentopallon seuraaminen?

Naisten lentopallomaajoukkue
Missä peliroolissa pelaavat Jessica Kosonen (vas.) ja Michaela Madsen? Kuva: Juha Tamminen / AOP
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen naiset pelaavat lentopallon EM-turnauksessa perjantaista alkaen Turkissa ja miehet syyskuussa Sloveniassa.

Hallitsetko lajin perustermit?

Peliroolit

Lentopallossa kentällä on kuusi pelaajaa: kolme etukentällä ja kolme takakentällä. Etukenttäpelaajat voivat aloitussyötön jälkeen vaihtaa keskenään paikkoja, samoin takakenttäpelaajat keskenään. Paikan vaihto-oikeus mahdollistaa pelaajien erikoistumisen.

Passari: Joukkueen aivot. Pelintekijä, jonka kautta kulkee lähes jokainen hyökkäys.

Hakkuri: Kovakätinen iskijä, jolla on suuri vastuu iskulyönneistä, joilla pallo pyritään saamaan vastustajan kenttään. Takakentällä hän pelaa yleensä ykköspaikalla ja etukentällä kakkospaikalla.

Keskipelaaja: Tärkeä pelaaja torjunnassa, jolla pyritään torjumaan tai vaimentamaan vastustajan hyökkäämistä. Hyökkää passarin läheltä nopeita hyökkäyksiä.

Libero: Vastaanottoon ja puolustamiseen erikoistunut pelaaja, jolla on erottuvuuden takia erivärinen pelipaita kuin muulla joukkueella. Libero tulee takakenttäkierroksella yleensä keskipelaajan paikalle. Kun keskipelaaja menee etukentälle, libero tulee vaihtoon ja saa palata kentälle yhden pelatun pallon jälkeen.

Yleispelaaja: Laitahyökkääjä, jolla on vastuuta myös aloitusten vastaanotosta. Voi hyökätä myös takakentältä.

Esimerkkejä hyökkäyspelistä

Aloitussyöttö: Joukkueen ensimmäinen hyökkäys, jolla pyritään vaikeuttamaan vastustajan pelinrakentamista. Kaikki huiput syöttävät hyppysyöttöjä eli ponnistavat ilmaan ennen syöttöä. Syötössä käytetään kierteistä voimasyöttöä tai leijaa, jossa pallon lentorata on vaikea hahmottaa.

Laitahyökkäys: Hyökkäys kentän nelos- tai kakkospaikalta. Pelaajan on tarkoitus ohittaa tai ylittää vastustajan torjunta. Voi myös tarkoituksella lyödä pallon vastustajan torjunnan käsistä ulos.

Takakentän hyökkäys: Takakenttäpelaajan pitää ponnistaa iskulyöntiin 3 metrin viivan takaa.

Satanen: Keskipelaajan hyökkäys, jossa hän ponnistaa yhdellä jalalla sivusuunnassa passarin taakse.

Paippi: Takakenttäpelaajan hyökkäys, joka isketään "savupiippumaisesta" pystypassista.

Peippi eli juju: Kevyesti vastustajan puolelle, esimerkiksi torjunnan taakse, laitettava sijoitus. Suomen naiset käyttävät enemmän voimajujua, jossa pallo painetaan kunnolla vastustajan kenttään.

Puolustuksen termejä

Torjunta/blokki: Etukenttäpelaajat torjuvat vastustajan hyökkäystä ponnistamalla korkealle. Torjujan kädet voivat ulottua verkon toiselle puolelle. Pyrkimys on aina 2–3 torjujaan.

Tiikeri: Puolustushyppy, jossa puolustaja syöksyy metrien matkan pallon alle.

Pannukakku: Tekniikka, jossa kämmen laitetaan kiinni maahan, jotta pallo ei kosketa lattiaa.

Pelin kulku

Etukenttäkierros: Kenttäryhmityksen paikat 2, 3 ja 4. Jos passari on etukentällä, hänelle on etukentällä käytössä vain kaksi hyökkääjää.

Takakenttäkierros: Kenttäryhmityksen paikat 1, 5 ja 6. Ykköspaikan pelaaja syöttää aloitussyötön. Libero on pelaajista ainoa, joka pelaa vain takakenttäkierroksen. Hän ei saa hyökätä sormilyönnillä 3 metrin viivan etupuolelta.

Sideout-peli: Joukkue saa pallon itselleen vastustajan syötöstä.

Pistelasku: Jokaisesta pallosta tulee piste. Erät pelataan 25 pisteeseen, vähintään kahden pisteen erolla. Jos erät ovat 2–2, pelataan viides erä 15 pisteeseen.

Termejä selittivät naisten maajoukkueen joukkueenjohtaja Mariliisa Salmi ja osa joukkueen pelaajista.

Suosittelemme