Hyppää sisältöön

Analyysi: Niinistö tasapainottelee Putinin kaltaisten pelurien ja sääntöjä kunnioittavan maailman välillä

Putin kiitti Niinistön käytännönläheistä asennetta presidenttien tavatessa Helsingissä.

Sauli Niinistö ja Vladimir Putin vierailemassa Suomenlinnassa keskiviikkona. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Erkka Mikkonen,
Simo Ortamo

Presidentti Sauli Niinistö haluaa toimia viestinviejänä maailman johtajien välillä. Hän käy keskusteluja suljettujen ovien takana ja välittää viestejä eteenpäin.

Toisaalta Suomen asema kansainvälisessä yhteisössä perustuu siihen, että kaikki maat noudattavat avoimesti yhdessä sovittuja sääntöjä ja sopimuksia.

Joskus tämä jännite aiheuttaa kiusallisia tilanteita. Näin kävi keskiviikkona Helsingissä, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili Niinistön luona.

Presidenttien yhteisessä tiedotustilaisuudessa Niinistö sanoi tarjoavansa Putinille diplomaattisia palveluita jännitteiden ratkaisemiseksi.

Hän lupasi edistää "käytännön töitä" Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi ja muistutti tapaavansa syyskuussa maan uuden presidentin Volodymyr Zelenskyin.

Niinistöllä on hyvin käytännönläheinen suhde kansainvälisten konfliktien helpottamiseen. Hänen mielestään on tärkeä säilyttää keskusteluyhteys kaikkien osapuolten välillä.

Keskustelut käydään suljettujen ovien takana. Silloin on mahdollista puhua suoremmin ja etsiä ratkaisuja ilman julkisuuden luomaa painetta.

Kameroiden edessä ei keskustelukumppania sovi arvostella. Tällainen käytännöllinen toimintatapa on Putinille mieleen.

Putin kiitteli Suomen käytännönläheistä asennetta. Se ilmeni Suomen tukena, kun Venäjä toivotettiin Euroopan neuvoston täysivaltaiseksi jäseneksi alkukesästä.

Venäjä menetti äänioikeutensa Euroopan neuvostossa viisi vuotta sitten, kun se valtasi Krimin niemimaan Ukrainalta. Neuvoston jäsenyys velvoittaa kunnioittamaan Euroopan ihmisoikeussopimusta.

Paluusta huolimatta Venäjä ei näytä edelleenkään välittävän jäsenyyden velvoitteista. Esimerkiksi Euroopan unioni on arvostellut Venäjää (siirryt toiseen palveluun) niistä kovista otteista, joilla se on rajoittanut Moskovassa kaduille lähteneiden mielenosoittajien kokoontumis- ja ilmaisunvapautta.

Putin ärtyi, kun suomalaismedia kysyi häneltä ihmisoikeuksien noudattamisesta. Hän totesi, ettei Venäjän ole pakko olla mukana Euroopan neuvoston toiminnassa, jos sitä ei sinne kelpuuteta.

Niinistö ei kysyttäessä arvostellut Venäjän kovia otteita mielenosoittajia kohtaan. Hän kertoi sen sijaan Suomesta, jossa valtion ja kansalaisyhteiskunnan suhde on niin hyvä, ettei yhteenottoja ole nähty.

Viime aikoina Niinistön kaltaiselle välittäjälle on ollut aiempaa enemmän kysyntää, kun suurvaltojen rooli maailmassa on vahvistunut. Yhteisesti sovitut säännöt ja kansainväliset sopimukset ovat sen sijaan olleet vastatuulessa.

Uusin roskakoriin joutunut sopimus on Yhdysvaltain ja Venäjän keskimatkan ohjuksia rajoittava INF-sopimus, joka raukesi kesällä. Molemmat maat ovat syyttäneet toisiaan sen rikkomisesta. Putin syytti siitä jälleen Yhdysvaltoja Helsingissä.

Niinistö totesi tiedotustilaisuudessa, että sopimukseton tila on ongelmallinen varsinkin Euroopan kannalta. Hänen mielestään olisi äärimmäisen tärkeää, että uudet neuvottelut aloitettaisiin mahdollisimman pian.

Asevarustelun uhka on ollut erityisen ajankohtainen viime viikkoina, kun Arkangelin alueella sijaitsevassa sotilastukikohdassa räjähti. Venäjä oli ilmeisesti kokeillut uutta ydinkäyttöistä ohjusta, mutta testi meni pieleen. Säteilyarvot kohosivat hetkeksi.

Tiedotustilaisuudessa Putinkin myönsi, että onnettomuus liittyi uuden asejärjestelmän kehittämiseen. Juuri muuta tietoa tapahtumista ei vieläkään ole paljastunut.

Perimmiltään kyse on suhtautumisesta sääntöihin ja siitä, kuinka avoimesti asioita hoidetaan.

Suomi on tottunut siihen, että valtiot toimivat avoimesti ja kunnioittavat kansainvälisiä sopimuksia. Venäjä taas luottaa enemmän salailuun ja siihen, etteivät sopimukset sido suurvaltoja.

Niinistö joutuu tasapainoilemaan näiden kahden maailman välillä.

Lue myös:

Putin: Arkangelin ydinonnettomuus johtui uusien aseiden kokeilusta eikä uhkaa Suomea – Yle seurasi Putinin vierailua Helsingissä

Analyysi: Suomeen saapuva Putin hajottaa kovin ottein demokratiaa vaativat mielenosoitukset – Niinistö välttelee virkaveljensä julkista ripittämistä

Moskovan demokratiaa vaativat mielenosoitukset säikäyttivät viranomaiset – Kovat otteet kertovat Venäjän hallinnon haluttomuudesta uudistuksiin

Suosittelemme sinulle