Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Trumpin neuvonantaja: Venezuelan hallinto on keskustellut Maduron selän takana USA:n kanssa

Maduro väitti alun perin sallineensa keskustelut.

Nicolas Maduro.
Presidentti Nicolás Maduro esiintyi puolisonsa Cilia Floresin kanssa La Guairassa elokuun 20. päivä. Kuva: Miraflores Press / EPA
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Venezuelan presidentin Nicolás Maduron hallinnon edustajat ovat viime kuukaudet käyneet salaisia keskusteluja Yhdysvaltojen kanssa kiistellyn sosialistipresidentin syrjään siirtymisestä. Näin kertoi Yhdysvaltain presidentin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton Twitterissä.

Alun perin Maduro väitti antaneensa luvan keskusteluille ja maalasi kuvaa salaisista neuvotteluista pitkään valmisteltuna aloitteena, josta hän oli tietoinen ja jonka hän oli hyväksynyt.

Näin ei kuitenkaan Boltonin mukaan ollut.

– Ainoat asiat, joista on keskusteltu Maduron selän takana meitä lähestyneiden ihmisten kanssa, ovat presidentin lähtö sekä vapaat ja reilut vaalit, Bolton tviittasi.

Myös presidentti Donald Trump vahvisti, että hänen hallintonsa on käynyt neuvotteluja "hyvin korkean tason" venezuelalaisedustajien kanssa. Trump ei kertonut tarkkoja nimiä.

John Bolton
John Bolton puhumassa toukokuun alussa lehdistölle Venezuelan poliittisesta kriisistä. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

"Maduro tietää, ettei voi luottaa sisäpiiriinsä"

Yhdysvallat on kiristänyt painostustaan Maduron ja tämän lähipiirin ympärillä. Maa on muun muassa julkisesti kehottanut Maduron sisäpiiriä katkaisemaan siteet presidenttiin. Vastineeksi se on tarjonnut pakotteista vapautumista.

Yhdysvallat on yhdessä 50 muun maan kanssa asettunut tukemaan Venezuelan oppositiojohtajaa Juan Guaidóa, joka julistautui alkuvuodesta Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi.

Yhdysvallat on jäädyttänyt kaikki Venezuelan hallinnon Yhdysvalloissa olevat varat ja kieltänyt rahansiirrot maan viranomaisten kanssa. Trump on lisäksi sanonut, että harkitsee sulkua tai karanteenia poliittisen kriisin keskellä painiskelevaa maata vastaan.

Painostus näyttää ainakin osittain onnistuneen. Yhdysvaltojen ulkoministeriö kertoi keskiviikkona, että useat Maduron lähipiirin jäsenet ovat ottaneet yhteyttä Yhdysvaltojen viranomaisiin. Jopa Maduron kakkosmiehen Diosdado Cabellon on raportoitu keskustelleen Yhdysvaltojen kanssa.

– Maduro tietää, ettei voi luottaa sisäpiiriinsä, Yhdysvaltojen ulkoministeriön edustaja totesi.

Keskustelujen sisällöstä tai luonteesta ei ole tarkempaa käsitystä.

Lisää aiheesta:

Onko Venezuela uusi Kuuba? Pakotteet kurittavat kansalaisia, mutta niiden avulla ei välttämättä saada syrjäytettyä diktaattoria

Yhdysvallat tehosti toimiaan Venezuelan Maduroa vastaan – jäädytti venezuelalaistilien toiminnan

Venezuelan oppositio ja hallitus paalavat neuvottelupöydän ääreen – uusi yritys Barbadoksella

Suosittelemme