Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

USA:n ulkoministeri liennytti suhdetta Tanskaan – Trump arvosteli Tanskan kitsaita sotilasmenoja

Trumpin kiinnostuksesta Grönlannin ostamiseen alkanut sananvaihto johti keskiviikkona Tanskan-vierailun perumiseen.

Donald Trump taustallaan helikopteri.
Presidentti Donald Trump kuvattiin keskiviikkona Valkoisen talon nurmikentällä, kun hän palasi Kentuckysta. Kuva: Ron Sachs / EPA
Jussi Nurminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Presidentti Donald Trumpin Grönlannin ostohaluista alkanut sananvaihto Tanskan ja Yhdysvaltain välillä jatkuu edelleen, vaikka pääministeri Mette Frederiksen toivoi jo tilanteen rauhoittamista.

– Minulla ei ole mitään tarvetta käydä sanasotaa kenenkään kanssa, ei edes Yhdysvaltain presidentin kanssa, Frederiksen sanoi Tanskan yleisradioyhtiön DR:n haastattelussa keskiviikkoiltana.

Trump ilmoitti keskiviikkona peruvansa syyskuun alkuun sovitun valtiovierailunsa Tanskaan, koska Frederiksen kutsui hänen kiinnostustaan Grönlannin ostamista kohtaan absurdiksi.

Trump sanoi Tanskan pääministerin kommentin olleen sopimaton.

USA:n ulkoministeriltä sovitteleva viesti

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo on pyrkinyt liennyttämään Tanskan kanssa syntynyttä eripuraa. Pompeo puhui keskiviikkona puhelimessa Tanskan ulkoministerin Jeppe Kofodin kanssa.

Puhelun aikana Pompeo kehui Tanskan ja Yhdysvaltain yhteistyötä, ja kiitteli Tanskan panosta kansainväliseen turvallisuuteen liittyvissä asioissa.

Tanskan ulkoministeriön mukaan Pompeo ja Kofod keskustelivat myös maiden välisen yhteistyön vahvistamisesta arktisella alueella, mukaan lukien Grönlannissa.

Grönlantilaisia taloja.
Tanskan pääministeri pitää Trumpin Grönlanti-kommentteja absurdeina. Kuva Grönlannista on otettu heinäkuussa 2015. Kuva: Linda Kastrup / EPA

Trump kiinnitti huomion Tanskan sotilasmenoihin

Ulkoministerin liennytysyrityksista huolimatta Trump julkaisi keskiviikkona Twitter-viestin, jossa hän arvosteli Tanskan sotilasmenojen suuruutta.

Trump kirjoitti Tanskan käyttävän sotilasmenoihin vain 1,35 prosenttia bruttokansantuotteestaan, vaikka Nato-maiden tavoitteena on kaksi prosenttia.

– He ovat rikas valtio ja heidän pitäisi käyttää kaksi prosenttia. Me suojelemme Eurooppaa, ja silti vain kahdeksan 28:sta Nato-maasta on saavuttanut kahden prosentin tason, Trump toisti useita kertoja aiemminkin esittämänsä kannan.

Lisää aiheesta:

Pääministeri Frederiksen Trumpin päätöksestä perua vierailu Tanskaan: Olen harmistunut, mutta suhde ei ole kriisissä

Trump suivaantui Tanskan haluttomuudesta myydä Grönlanti ja perui valtiovierailunsa – Tanskalaiset: Yllättävää, ei tarvitse tulla ollenkaan

Tutkija Trumpin ajatuksesta ostaa Grönlanti: Vaikea nähdä, että grönlantilaisille voitaisiin sanoa, että teidät on myyty

Suosittelemme sinulle