Laukaan Vehniällä jatkuu tänään aitauksen rakentaminen villiintynyttä nautalaumaa varten. Aidan rakentaminen alkaa olla loppusuoralla, ja aidattua laidunta on toista hehtaaria.
– Tuossa vedettiin kavereiden kanssa kolme sataa metriä lauta-aitaa niityn ympärille, sanoo talkoissa mukana ollut metsästäjä Seppo Pekkola.
Nautatilan isäntä kertoo Ylelle, että paikalla on ollut jo aamulla ollut kymmeniä talkoolaisia auttamassa aidan rakentamisessa. Ihmiset ovat pääasiassa paikallisia metsästäjiä, jotka on kutsuttu paikalle suurriistavirka-apuna.
Kun aita on saatu valmiiksi, metsästäjät ja talkoolaiset yrittävät ohjata nautalauman aitaukseen.
– Yritämme kahdesta suunnasta päästä hiljalleen liikuttelemaan niitä kohti aitausta ja porttia, kuvailee suurriistayhdyshenkilö Jari Halttunen Laukaan Riistanhoitoyhdistyksestä.
Nautoja houkutellaan aidatulle laitumelle hyvällä ruoalla ja seksillä.
– Meillä on tuolla väkirehua, se on parempaa ruokaa kuin mitä ne metsästä löytävät. Ja yksi kiimainen lehmä jos saadaan, niin kyllä sonnit tuovat koko lauman perässään, näin olettaisin, Halttunen sanoo.
Kiimaista nautaa on jo kyselty, ja kandidaattikin Halttusen mukaan löydetty.
Nautojen omat polut hyödyksi
Naudat ovat liikkuessaan myös tehneet maastoon pääpolkuja ja ohjausryhmä aikoo hyödyntää näitä eläinten siirtelyssä kohti aitausta.
– Toivomme, että alueelle ei tulisi vierasta porukkaa, sillä arat eläimet lähtevät herkästi liikekannalle ja niitä on sen jälkeen vaikea saada aitaukseen, Halttunen muistuttaa.
Tavoitteena on saada mahdollisimman moni nauta kiinni ja virallista kautta teuraaksi, mutta Laukaassa varaudutaan myös siihen vaihtoehtoon, että osa eläimistä joudutaan ampumaan.
– Me emme millään niitä haluaisi ampua. Se ei ole mitään metsästystä, ja satojen kilojen ruhojen saaminen pois metsästä on aivan mahdoton tehtävä. Me haluamme auttaa ne tänne elävinä, isäntä voi sitten menetellä niin kuin haluaa, sanoo Seppo Pekkola.
Tuorein havainto naudoista on noin kilometrin päässä tilalta sijaitsevalta niityltä.
– Lähtökohta on, että ne tulevat itse tänne laitumelle takaisin. Tähän ne ovat muutenkin tulleet. Nyt on liikennettä ollut sen verran, että tuskin huomenna vielä, mutta viikonvaihteessa ne ovat aidatulla laitumella, Halttunen arvioi.
– Kyllä me ne kokoon saamme, kunhan ihmiset lakkaavat pyörimästä täällä tilalla, vahvistaa Laukaan riistanhoitoyhdistyksen hallitukseen kuuluva Reijo Lipponen.
Nautalauman koko on myös tarkentunut, irrallaan on vajaat 30 nautaa.
Rodeoharrastajat lassoamaan ja muita yleisön vinkkejä
Vielä tiistaina varauduttiin siihen, että lauma täytyisi hävittää nopeasti. Viime päivien aikana eläimet ovat kuitenkin siirtyneet uudelleen syvemmälle metsään ja lähelle tilaa.
– Tilannekuva on muuttunut. Nyt ei tarvitse tehdä äkkivääriä toimenpiteitä, sanoo Laukaan ympäristötoimenjohtaja Jukka Lappalainen.
Lauman karkureissun saama julkisuus on herättänyt monenlaisia tunteita. Laukaan ympäristötoimeen on tullut kymmeniä yhteydenottoja. Niissä on muun muassa paheksuttu viranomaisten tekemiä ratkaisuja ja jopa uhkailtu heitä.
Suurin osa puheluista on kuitenkin ollut avun tarjouksia. Vapaaehtoisia talkoolaisia aitausten tekoon ja lehmien kokoamiseen on ilmoittautunut enemmän kuin on voitu ottaa.
– Työt tilalla ovat fyysisesti vaativia ja osa vaarallisiakin. Näihin tehtäviin on valikoitu tuttuja, luotettavia ja osaavia ihmisiä, Lappalainen perustelee.
Yleisöltä on tullut myös paljon neuvoja ja vinkkejä lauman kiinnisaamiseksi.
Lennokkain idea syntyi Etelä-Afrikassa asti:
– Tuli puhelu, jossa kerrottiin, että Suomestakin löytyisi rodeoharrastajia, jotka voisivat tulla lassoamaan lehmiä. En usko, että he onnistuisivat suomalaisessa metsämaastossa, Lappalainen kertoo.
Yleisön yhteydenotoissa on ehdotettu myös soittamaan lehmien lempimusiikkia tai kutsumaan apuun Puolustusvoimat. Moni on ihmetellyt, miksei lehmien kokoamiseen käytetä paimenkoiria.
– Nämä naudat ovat niin arkoja, että vieraat koirat saattaisivat saada ne vauhkoontumaan, Lappalainen arvioi.
Yleisön vinkkeihin ei kuitenkaan ole suhtauduttu väheksyvästi.
– Pitää olla avoimin mielin, vaikka tällä kertaa pysytäänkin perinteisemmissä keinoissa, Lappalainen sanoo.
Perinteisemmillä keinoilla Lappalainen tarkoittaa juuri nautojen houkuttelua.