Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Hoivakotikohun käynnistäneen Ulrika-kodin tarina päätökseen – Esperi Care lopettaa yksikön toiminnan

Valvira keskeytti Kristiinankaupungissa Ulrika-kodin toiminnan tammikuussa.

Esperi Caren hoivakoti Ulrika
Esperi Caren Ulrika oli ensimmäinen hoivakoti, jonka toiminnan Valvira joutui keskeyttämään vakavien asiakasturvallisuutta vaarantavien puutteiden takia. Kuva: Elina Kaakinen / Yle
Elina Kaakinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Esperi Care lopettaa Ulrika-kodin toiminnan Kristiinankaupungissa. Yksikön asukkaiden hoito keskitetään Kristiinankaupungin ylläpitämään Kristiinakotiin.

Kristiinankaupunki on vastannut hoivakoti Ulrikan toiminnasta tämän vuoden tammikuun 25. päivästä lähtien.

Valvira keskeytti Ulrika-kodin toiminnan tammikuussa toimintayksikön toiminnassa havaittujen lukuisten epäkohtien vuoksi. Havaitut epäkohdat liittyivät muun muassa riittämättömän hoitohenkilökunnan määrään, puutteelliseen perushoitoon ja -hoivaan, lääkehoidon asianmukaisuuteen. Puutteita havaittiin myös asiakkaiden hoitotiedoissa sekä toimintayksikön lähiesimiestyössä.

Ulrika-kodin toiminnan loppumisesta ja yksikön valvonnan päättymisestä kertoo Valvira tiedotteessaan.

Kiinteistö jää tyhjilleen

Kristiinankaupunki ja Esperi Care ovat viime kuukausina käyneet useita neuvotteluja hoivakodin kohtalosta. Lopulta päädyttiin lakkauttamaan toiminta. Lopettamisilmoitus on jätetty keskiviikkona.

– Ongelmat on yksikössä korjattu, mutta kevään aikana syntyi syvempi ymmärrys alueellisesta tilanteesta. Nyt kun Kristiinakodissa valmistuu laajennus, jonne kaikki sopivat, voidaan turvata hyvä hoito ja riittävä henkilöstö, sanoo Esperin laatu- ja kehitysjohtaja Arne Köhler.

Kun 11 asiakasta siirtyy Kristiinakotiin, Ulrikan tilat jäävät tyhjilleen. Kiinteistön omistaa Esperi Care. Viisi asiakasta on jo siirtymässä ja loput kuusi siirtyvät lähiaikoina.

– Tilanne arvioidaan uudelleen puolen vuoden kuluttua. Jos palvelutarve muuttuu, on mahdollista, että Esperi vielä jatkaisi toimintaa Kristiinankaupungissa jollain aikavälillä, sanoo Köhler.

Lue myös:

Näin kaikki tapahtui Kristiinankaupungissa – Esperin hoivakodin toiminnan keskeyttämisen taustalta paljastuu vastuunpakoa ja piittaamattomuutta

Palkittu lähihoitaja Tarja Parkatti paljasti kristiinankaupunkilaisen hoivakodin ongelmat ja käynnisti koko hoivakotikohun: “En osannut odottaa, että asia saisi näin isot mittasuhteet”

Suosittelemme